Natuurlijk heb je relatieproblemen als er alcohol of drugs in het spel is. Iemand die veel drinkt of gebruikt zal altijd prikkelbaar zijn.
Toen ik jarenlang te veel dronk en snoof, had ik de liefste vrouw ter wereld. Toch kreeg ik het elke keer weer voor elkaar om ruzie te maken.
Elk woord dat zij zei, was mij te veel, omdat mijn hoofd het gewoon niet aankon. Ik was óf onder invloed, óf aan het herstellen ervan.
Door mijn verslavingen was er geen basis om een gezonde relatie te onderhouden. Dankzij mijn therapieën ben ik veranderd, en dat was hard nodig.
In deze blog leg ik uit wat er moet veranderen om relatie problemen op te lossen. Mijn tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen én de mening van specialisten.
Wil je je relatie redden? Laat ons jullie helpen! Bel of WhatsApp: 06-27052570
Wat te doen bij relatieproblemen?
Je wilt natuurlijk weten hoe relatieproblemen ontstaan en hoe je ze kunt oplossen. Daarom deel ik 7 situaties en oplossingen die ik heb geleerd tijdens relatietherapie:
1. Kies het juiste moment om te praten
Wanneer je partner dronken of helemaal naar de klote is, is het niet verstandig om een gesprek aan te gaan. Ik begrijp dat dit moeilijk is!
Je moet gewoon weten dat als iemand onder invloed is, je niet meer doordringt. De kans is ook veel groter dat het escaleert als de communicatie niet goed is.
Het is zonde om olie op het vuur te gooien als dit niet nodig is. Een heldere mindset maakt het gewoon veel makkelijker om te praten.
Wacht tot de volgende dag, als iemand volledig wakker is en gegeten heeft, en ga dan het gesprek aan. Dit voorkomt ruzies en gevaarlijke situaties.
2. Praat rustig zonder te schreeuwen
Wat ik vaak zie, is dat zowel mannen als vrouwen tegen elkaar schreeuwen. Maar als iemand schreeuwt, wordt er niet meer geluisterd.
Een goed gesprek komt vanuit het hart. Geef je partner aan dat jij je zorgen maakt en er samen aan wilt werken.
Er is een reden waarom iemand zoveel alcohol drinkt of drugs gebruikt. Het is belangrijk om daar samen naar te kijken.
Wanneer iemand voelt dat je oprecht bezorgd bent en niet alleen verwijten maakt, zal diegene sneller openstaan voor een gesprek.
3. Zie het als een team effort
Het is makkelijk om de schuld bij de ander te leggen. Maar zelfreflectie is essentieel bij relatieproblemen. Je weet nooit of iemand in een depressie zit.
Daarnaast is het ook onmogelijk dat de volledige schuld bij één partij ligt. Sta open voor het bespreken van fouten aan beide kanten, zonder ruzie.
In dit soort gesprekken worden er dingen gezegd waar jij het niet mee eens bent. Dat betekent niet dat de ander het niet zo kan voelen of ervaren.
Als je echt een goede relatie wilt, moet je beide kanten horen. Sta open voor feedback en gooi niet meteen de deur dicht.
Ook als er dingen gezegd worden die je niet bevallen, is het belangrijk om het gesprek voort te zetten. Een eerste stap zetten is altijd moeilijk!
Mocht het gesprek alle kanten opgaan zonder oplossing, dan kan een relatietherapeut helpen om structuur aan te brengen.
Onze relatietherapeuten zorgen ervoor dat beide partijen hun zegje kunnen doen en werken met jullie aan een passende oplossing. Het is tijd om het goed te maken!
4. Zoek naar een compromis
Soms kunnen tussenoplossingen prima werken. Misschien wil jij niet dat je partner elke dag drinkt, maar kun je accepteren dat hij of zij alleen in het weekend drinkt. Bespreek dit samen.
Door samen te kijken naar een leefbare situatie, kunnen jullie een compromis vinden. Soms kan een beetje water bij de wijn wonderen doen.
In een relatie moeten beide partijen gelukkig zijn. Het kan niet zo zijn dat slechts één persoon alle opofferingen doet. In mijn geval was ik gewoon overspannen door een surmenage van mijn werk.
Onze specialisten kunnen met jullie in kaart brengen waar de grenzen moeten liggen. Door deze wederzijds te respecteren, is de kans op relatieproblemen opeens een stuk kleiner.
5. Plan een vaste maandelijkse quality time
Veel koppels vergeten om af en toe samen iets leuks te doen. Werk, kinderen en familie krijgen de overhand.
Mijn therapeut gaf mij destijds de opdracht om één keer per maand een hotel te boeken. Gewoon zij en ik, samen in een bubbelbad met een drankje.
Zij voelde zich weer op en top vrouw en ik had de avond van mijn leven. Sterker nog, ik begon me echt te verheugen op onze uitjes.
We zagen weer de kanten van elkaar die we ooit zo waardeerden. Het heeft onze relatie enorm goed gedaan.
Geen geld voor een hotel? Maak het thuis gezellig! Kaarsjes aan, een leuke film op, samen in elkaar kruipen.
Telefoons op stil en de kids bij opa en oma. Binnen een paar uur vergeet je dat er relatieproblemen waren!
6. Samen gezond eten en trainen
Voordat ik relatie therapie kreeg, deed ik eigenlijk niks met mijn vrouw, behalve wat wilde seksavonden. Er was geen echte connectie meer en we aten vaak fastfood.
Geen mens voelt zich goed zonder gezonde voeding en beweging. Een van onze opdrachten was dan ook samen trainen.
Daarnaast kregen we samen de verantwoordelijkheid voor ons eten. Mijn vrouw kookte doordeweeks, ik regelde iets lekkers in het weekend.
Ik had eigenlijk nooit eten geregeld voor haar, maar het voelde goed. En zij waardeerde het enorm.
Het hoefde geen tiengangenmenu te zijn. Soms haalde ik gewoon vis of een lekker stuk vlees.
Ook samen trainen bracht ons dichter bij elkaar. Volgens onze therapeut komen er stoffen vrij die je naar elkaar toe trekken.
Ik kan je zeggen: die mooie strakke sportbroek en al die oefeningen hebben mijn libido een flinke boost gegeven. Dit was echt een gamechanger voor onze relatie!
7. Check je vitamines en hormonen
Omdat mijn energie laag was en mijn vrouw zich vaak moe voelde, kregen we het advies om bloedonderzoek te doen.
Bij mij werd onder andere mijn testosteron en vitamine D getest. Bij haar werd gekeken of ze in de overgang zat.
Tot onze verbazing hadden we beiden tekorten. Mijn testosteron was laag en mijn lichaam maakte geen vitamine D aan.
Toen wij relatieproblemen hadden, voelde ik al dat ik weinig energie had, maar ik had nooit verwacht dat dit de oorzaak was.
Tegenwoordig krijg ik eens per drie maanden een testosteroninjectie en slik ik dagelijks vitamine D. Dit heeft mijn leven compleet veranderd!
In plaats van ruzie maken, trainen we nu samen en doen we leuke dingen. We voelen ons energieker en dat hadden we écht nodig.
Het voelde alsof we allebei vastzaten in een burn out waar we niet uitkwamen. Maar nu is dat verleden tijd, en we hebben amper nog relatieproblemen.
Uiteraard hebben we weleens discussies, maar die worden snel uitgesproken.
Hulp bij relatieproblemen
De kosten om onze relatie te redden vielen reuze mee. In totaal heb ik ongeveer €2500 betaald voor relatie therapie.
Dat is natuurlijk een hoop geld, maar het heeft wel al onze problemen opgelost. Natuurlijk is er nog weleens iets, maar dat valt in het niet bij hoe het eerst was.
Vroeger leefden we allebei ons eigen leven en dronk ik veel te veel. Ook mijn drugsgebruik heb ik beëindigd met hulp van Verslavingshulp Nederland.
We zijn weer verliefd op elkaar en zien nu in hoe waardevol therapie kan zijn. Omdat dit onderwerp me zo aan het hart gaat, hoop ik oprecht dat jij hier iets aan hebt gehad.
Mocht je relatieproblemen hebben, bel of WhatsApp ons: 06-27052570