...
HomeCocaïneSnuiven: Wat zijn de Risico's? - Snuifje vs Slikken

Snuiven: Wat zijn de Risico’s? – Snuifje vs Slikken

Het gebruik van drugs kan je op verschillende manieren doen, zoals via roken, slikken, injecteren en snuiven. Maar wat is beter?

Elke methode heeft zo zijn eigen risico’s en effecten. Uiteraard adviseren wij je om geen drugs te gebruiken en een andere hobby te kiezen.

In deze blog zullen we ons richten op snuiven, en vergelijken we deze methode met het slikken van drugs. Zo weet je de belangrijkste verschillen.

Daarnaast bekijken we de risico’s en gevolgen van beide methoden, zodat je een beter begrip krijgt van de gevaren die hiermee gepaard gaan.

Advies, hulp of begeleiding nodig? Bel of Whatsapp ons: 06-27052570

Wat is Snuiven?

Snuiven is een manier om verschillende soort drugs via de neus in te nemen. Veel voorkomende drugs die worden gesnoven zijn cocaïne, amfetaminen en ketamine.

Wanneer je een chemische stof wordt gesnoven, wordt deze via je neusslijmvlies opgenomen in de bloedbaan.

Dit zorgt vaak voor een veel snellere en intensere werking dan wanneer dezelfde stof wordt geslikt. Dit maakt het zo populair onder gebruikers.

Het probleem is alleen dat het super verslavend is!

Belangrijk om te lezen: hoe herken ik een verslaving?

De 5 Risico’s van Snuiven

 1. Schade aan het Neusslijmvlies:
  • Regelmatig snuiven kan leiden tot irritatie en zelfs een beschadiging van het neusslijmvlies. Dit kan zelfs chronische neusklachten veroorzaken, zoals bloedneuzen en een verstopte neus. Je ziet dan ook dat een snuifje hier en daar al snel zorgt voor loopneuzen.
 2. Infecties:
  • Door het delen van je snuifmaterialen (zoals rietjes of buisjes) kunnen er infecties worden overgedragen, waaronder virussen zoals hepatitis C en HIV. Dit is vooral van toepassing wanneer de gebruiker regelmatig heeft van bloedneuzen.
 3. Snel en Intens Effect:
  • Het snuiven van je drugs resulteert in een snelle en intense werking. Dit verhoogt direct het risico op acute bijwerkingen zoals hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, angstaanvallen en in sommige gevallen zelfs hartaanvallen of beroertes. In mijn leven heb ik meerdere mensen zien overlijden aan een coke verslaving of speed verslaving. Dit komt omdat ze vaak naast hun drugsgebruik, ook nog Viagra of slaapmedicatie nemen. Het hart kan dit soort combinaties simpelweg niet aan!
 4. Verslavingsrisico:
  • Het is een feit dat een snelle werking van gesnoven drugs de kans op een verslaving vergroot. Dit komt voornamelijk doordat de intense euforie die volgt op het gebruik, vaak leidt tot een sterke drang om de drug opnieuw te gebruiken. Je ziet dan ook vaak dat het super druk op de wc is als er snuivers aanwezig zijn!
 5. Chronische Gezondheidsproblemen:
  • Langdurig snuiven zal leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder chronische sinusitis, perforatie van het neustussenschot en verlies van reukvermogen.

Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen met snuiven, dat kan ik met zekerheid zeggen dat het levensgevaarlijk is. Ik heb wel 1000 plafond diensten gedraaid met hartkloppingen.

Het was vroeger altijd mijn angst om dood te gaan aan mijn cocaïneverslaving. Ik voel me dan ook echt gezegend dat ik tegenwoordig clean door het leven ga.

Vergelijking met Slikken van Drugs

 1. Opname en Werkingssnelheid:
  • Slikken: Wanneer je drugs slikt, moeten ze als eerst door het spijsverteringsstelsel worden opgenomen. Dit zorgt voor een tragere werking, die minder intens kan zijn maar wel langer kan duren.
  • Snuiven: Zoals eerder besproken, leidt snuiven tot een snellere en intensere werking. Vooral bij basecoke is de rush enorm wat het dan ook extreem verslavend maakt.
 2. Schade aan het Lichaam:
  • Slikken: Drugs die over het algemeen worden geslikt, kunnen schade veroorzaken aan de maag en lever. De lever moet namelijk de stoffen verwerken, wat al snel kan leiden tot leverbeschadiging bij chronisch gebruik.
  • Snuiven: Schade is voornamelijk in de neus en het neusslijmvlies, maar het kan ook systemische effecten hebben op het hart en de bloedvaten door de snelle opname. Ik weet nog wel dat ik mijn neus niet eens kon aanraken op sommige dagen!
 3. Risico op Overdosering:
  • Slikken: Door de tragere opname van drugs slikken, is het risico op een acute overdosering lager, maar dit betekent niet dat het afwezig is. Het is nog steeds mogelijk om een levensgevaarlijke dosis in te nemen, vooral bij sterk geconcentreerde drugs.
  • Snuiven: Door de razendsnelle werking is het risico op een acute overdosering hoger. Als gebruiker neem je al snel teveel waardoor je verast kan worden door de uiteindelijke effecten. Mensen worden ongeduldig en blijven maar nemen, als de klap dan uiteindelijk komt, dan is er vaak een groot probleem. Mocht jou dit ooit gebeuren dan raad ik je aan om suikerwater te drinken. Lauw water met suiker erin kan echt je redding zijn! Dit komt omdat de suikerspiegel omhoog schiet waardoor je vaak meteen uit de drugstrip komt.
 4. Verslavingspotentieel:
  • Slikken: Het verslavingspotentieel is altijd aanwezig, maar kan lager zijn vanwege de minder intense en tragere werking.
  • Snuiven: Het hogere verslavingspotentieel is te wijden aan de snelle en intense euforie, wat vaak leidt tot frequenter gebruik.

Stop met Drugs Snuiven

Snuiven en slikken zijn beide manieren om je drugs te gebruiken, elk met hun eigen risico’s en gevolgen. Elke dag zie ik in onze verslavingskliniek de nare gevolgen van drugsgebruik.

Het gekke is dat er niemand in de kliniek zit die het ooit heeft zien aankomen. Ook als ik naar mijzelf kijk dan had ik nooit verwacht dat het zou leiden tot een probleem.

Ik vond drugsgebruiken geweldig en de feesten waren altijd fantastisch. Echter, er gebeuren dingen in het leven waardoor het niet meer blij bij recreatie gebruik.

Je ziet vaak als mensen dierbare verliezen dat het gebruik enorm verhoogd. Ook scheidingen zorgen er vaak voor dat mensen verslaafd raken.

Als je kunt stoppen met snuiven dan raad ik je dat echt aan. Doe dit meteen! Mocht je al te ver heen zijn dan help ik je graag om er vanaf te komen!

Verslavingshulp in Nederland is gratis, het wordt vergoed door de verzekeraar!

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.