...
zaterdag, juli 13, 2024
HomeVerslavingHoe herken ik een verslaving? - 3 Signalen

Hoe herken ik een verslaving? – 3 Signalen

Wanneer je iemand verdenkt op het misbruik van drank of drugs, dan wil je weten hoe je een verslaving herkent.

Verslaving is echter een complex en vaak moeilijk te herkennen probleem, zowel voor de persoon die eraan lijdt als voor jou.

Het begrijpen van sommige signalen en symptomen van verslaving is de eerste stap in het bieden van hulp en ondersteuning.

In mijn blogpost bespreek ik de belangrijkste tekenen van verslaving en hoe je iemand kunt helpen die mogelijk worstelt met deze uitdaging.

Hulp of advies nodig? Bel of Whatsapp: 06-27052570

Wat is Verslaving en Hoe Herken je Het?

Verslaving is een ziekte die wordt gekenmerkt door het onvermogen om zelfstandig te stoppen met het gebruik van een substantie of het uitvoeren van een gedrag, ondanks de vele schadelijke gevolgen.

Het kan betrekking hebben op verschillende middelen zoals:

Mocht je verslaafd zijn aan bovenstaande verslavingen, dan kun je rekenen op de hulp van Verslavingshulp Nederland. Wij helpen je om een nieuw leven te starten..

Fysieke Tekenen van een Verslaving

 1. Verandering in het Uiterlijk: Je kunt te maken krijgen met een plotseling gewichtsverlies of -toename, verwaarlozing van de persoonlijke hygiëne en een algemeen onverzorgd uiterlijk. Dit zijn de basis tekenen van een verslaving.
 2. Ernstige gezondheidsproblemen: Verslaafden krijgen vaak te maken met symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen, frequent ziek zijn, en onverklaarbare gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn of buikpijn.
 3. Tolerantie en Ontwenning: Een verslaafde kan steeds grotere hoeveelheden van de substantie nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken (tolerantie) en ervaart ernstige ontwenningsverschijnselen als hij of zij stopt met het gebruik.

De Bekendste Tekenen van Verslaving

 1. Verlies van Controle: Je ziet vaak het onvermogen om te stoppen met het gebruik van een substantie of het uitvoeren van een gedrag. Dit ondanks vaak vele pogingen om te minderen of te stoppen.
 2. Vermijden van Verantwoordelijkheden: Je ziet verzuim op het werk of school, het vermijden van sociale verplichtingen, en het verwaarlozen van familie en vrienden.
 3. Geheimzinnigheid en Leugens: Personen met een verslaving kunnen zeer geheimzinnig doen over hun activiteiten en liegen vaak over hun gebruik of gedrag.

De Psychologische Tekenen van Verslaving

 1. Veranderingen in Stemming: Er kan sprake zijn van prikkelbaarheid, angst, depressie, en stemmingswisselingen. Dit zijn tekenen zijn van verslaving die iedereen laat zien.
 2. Het verliezen van Interesse: De interesse in activiteiten die vroeger plezierig waren, zoals hobby’s, sport, en sociale activiteiten, gaat verloren door moeheid en frustratie. Als ik kijk naar mijzelf dan kwam ik op een bepaald punt niet eens meer buiten. Ik sloot mezelf en stootte vrienden en familieleden af. Ik was simpelweg afgesloten van de buitenwereld. De enige manier om dit op te lossen is een interventie aanvragen als familie.
 3. Obsessieve Gedachten en Drang: Constant denken aan de gebruikte substantie of het gedrag en een intense drang om het te gebruiken of uit te voeren.

Sociale Tekenen van een Verslaving

 1. Veranderende Vriendschappen: Er komen vaak nieuwe vrienden die ook gebruiken of betrokken zijn bij het gedrag. Daarnaast gaan verslaafde oude vrienden vermijden die niet drinken of gebruiken. Dit zorgt ervoor dat gebruik steeds normaler wordt omdat niemand in de omgeving het probleem inziet. De oude vrienden nemen afstand en het probleem wordt steeds groter.
 2. Problemen in Relaties: Er ontstaan conflicten met familieleden, vrienden en collega’s, vaak vanwege het gebruik of gedrag.
 3. Isolatie: Gebruikers willen zich terugtrekken uit sociale activiteiten en vermijden interacties met anderen. Ze raken geïsoleerd en verdwijnen steeds verder in een diep gat.

Herken je een verslaving bij iemand? Het is dan belangrijk om positief te blijven en niet iemand uit te maken voor junk. Met liefde en professionele hulp zoeken, los je het op!

Wat Moet Je Doen als Je Een Verslaving Herkent?

 1. Praat erover: Benader iemand met een verslaving met zorg en begrip. Probeer altijd een open en eerlijk gesprek aan te gaan zonder te oordelen. Dit is de sleutel tot succes!
 2. Zoek Professionele Hulp: Moedig je vriend of familielid aan om professionele hulp te zoeken. Er zijn bij ons behandelprogramma’s beschikbaar die echt helpen.
 3. Bied Ondersteuning: Bied je hulp aan in hun herstelproces. Dit kan praktische hulp tot emotionele steun zijn. In mijn tijd had ik een vriendin die er altijd voor mij was, dit heeft ervoor gezorgd dat ik mij niet alleen voelde. Dit had ik echt nodig om het te overleven.

Het herkennen van een verslaving

Iemand die verslaafd is zal proberen om zijn verslaving te verbergen. Dus hoe herken ik een verslaving?

Het herkennen van een verslaving kan dus moeilijk zijn, maar het is een belangrijke eerste stap naar herstel.

Door persoonlijke aandacht te besteden aan de fysieke, gedragsmatige, psychologische en sociale signalen, kun je straks beter begrijpen wat er aan de hand is en hoe je kunt helpen.

Onthoud wel dat verslaving een behandelbare ziekte is, en alleen met de juiste hulp en ondersteuning kan herstel worden bereikt.

Twijfel je of iemand verslaafd is of heb je hulp nodig? Bel of Whatsapp: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments