zaterdag, juni 8, 2024
spot_img
HomeAlcoholAlcoholisme: Wat is Het, Herkennen en Stoppen

Alcoholisme: Wat is Het, Herkennen en Stoppen

Alcoholisme, ook bekend wel alcoholafhankelijkheid genoemd, is een ernstige medische aandoening waarbij alcoholgebruik niet te beheersen is.

Dit kan leiden tot negatieve emoties wanneer er niet wordt gedronken en kan zelfs ernstige schade toebrengen aan de gezondheid, relaties en maatschappelijk functioneren.

In mijn eigen leven heb ik gezien wat een alcoholverslaving met iemand kan doen. Het is verschrikkelijk om iemand aan te treffen die knock-out ligt in zijn eigen kotst.

Wat ik wel weet, en dagelijks zie ik onze praktijk, is dat een alcohol probleem op te lossen is. Met de juiste begeleiding helpen wij elke alcoholist om zijn leven terug te krijgen.

Heb jij of iemand in je omgeving te maken met alcoholisme? Laten we dan even gratis en vrijblijvend WhatsAppen of bellen: 06-27052570

Wat is Alcoholisme?

Alcoholisme wordt gekenmerkt door een oncontroleerbare behoefte aan alcohol.

Zo is er ook vaak het onvermogen om de drinkhoeveelheid te beperken, en een grote fysieke afhankelijkheid waarbij onthouding kan leiden tot ontwenningsverschijnselen.

Deze vorm van verslaving kan het gevolg zijn van genetische, psychologische en meerdere sociale factoren.

Het onderscheidt zich van matig alcoholgebruik doordat het vaak leidt tot aanzienlijke beperkingen of stress in het dagelijks leven.

Lees ook: hoe begint een verslaving?

Hoe Herken Je Alcoholisme?

Het herkennen van alcoholisme kan soms wel eens lastig zijn, zeker in de beginfase. Toch zijn er een paar duidelijke tekenen en symptomen:

  • Verhoogde alcohol tolerantie: Je hebt bij een alcohol verslaving de behoefte om steeds meer te drinken om hetzelfde effect te bereiken.
  • Ontwenningsverschijnselen: Enkele voorbeelden zijn symptomen zoals trillen, zweten, misselijkheid en angst wanneer men stopt met drinken.
  • Verlies van de controle: Drinken in grote hoeveelheden of over een wat langere periode dan het plan was. Dit kan zelfs leiden tot een alcohol vergiftiging.
  • Veel tijd besteed aan drinken: Wanneer je veel tijd spendeert aan het verkrijgen, gebruiken, of herstellen van de effecten van alcohol.
  • Verwaarlozen van verantwoordelijkheden: Verzuimen van je werk, school of thuis er een zooitje van maken vanwege drinkgedrag.
  • Doorgaan ondanks problemen: Blijven drinken, zelfs als het duidelijke problemen veroorzaakt in relaties of bij het werk.
  • Het opgeven van belangrijke activiteiten: Denk aan het opzij zetten van hobby’s, sociale activiteiten of werk om te kunnen drinken.

Het tijdig herkennen van bovenstaande tekenen is cruciaal voor het zoeken naar hulp bij alcoholisme.

Hoe sneller je begint met een behandeling, zoals therapie, medicatie, en steungroepen, hoe effectief wij je kunnen helpen bij stoppen met alcohol.

Belangrijk om te weten: wanneer ben je eigenlijk een alcoholist?

Hoe kunnen wij je helpen?

Wanneer je te maken hebt met alcoholisme dan is het belangrijk om eerst eens luchtig erover te praten. Je moet niet meteen te hard van stapel lopen.

Onze persoonlijke ervaring met alcoholisten, is dat er nuchter een prima gesprek te voeren valt. Ze weten wat er mis is alleen ze weten de oplossing niet.

Wanneer je met ons even belt dan nemen we de opties met je door. Je zult dan zien dat het allemaal niet zo spannend is en dat wij zelf ook jouw weg hebben bewandeld.

Soms weet je gewoon dat er iets moet veranderen en daar help ik je graag bij: 06-27052570

Verslavingshulp in Nederland is gratis, het wordt vergoed door de verzekeraar!

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments