...
donderdag, juli 18, 2024
HomeAlcoholHoe Herken je een Alcoholist? - 3 Tekenen

Hoe Herken je een Alcoholist? – 3 Tekenen

Voor partners en familieleden: hoe herken je een alcoholist? We nemen de 3 tekenen van een alcoholverslaving met je door.

Een alcoholist herkennen en op de juiste manier aanspreken, vergroot je kansen dat de verslaafde de hulp krijgt die hij of zij verdiend.

Mocht je iemand in je omgeving hebben met een drankprobleem, dan kun je op mijn hulp rekenen! Neem telefonisch contact met mij op of whatsapp via: 06-27052570

Het herkennen van een alcoholist

Alcoholisme is een zeer ernstige en soms verborgen aandoening die niet alleen de persoon die drinkt, maar ook iedereen in de omgeving kan treffen.

Een alcoholverslaving kan moeilijk zijn om te herkennen, vooral omdat veel alcoholisten bedreven zijn in het verbergen van hun gebruik.

Hier zijn drie belangrijke tekenen die jou kunnen helpen bij het identificeren van een alcoholist.

1. Verbergen en Verstoppen

Een van de meest voorkomende gedragingen van een alcoholist is het verbergen en verstoppen van hun drankgebruik.

Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Verborgen flessen: De meeste alcoholisten verbergen hun flessen op ongebruikelijke plaatsen zoals in de tuin, achter meubels, in kledingkasten of zelfs in onwaarschijnlijke huishoudelijke voorwerpen. Dit doen ze namelijk om hun gebruik te verhullen en om natuurlijk te voorkomen dat anderen erachter komen hoeveel ze daadwerkelijk drinken.
  • Ontkenning en minimalisatie: Wanneer je alcoholiste confronteert met hun drankgebruik, zullen ze vaak beweren dat ze “maar één of twee drankjes” hebben gehad, zelfs als er duidelijke tekenen zijn van zwaar drinken. Ze zullen ten alle tijden de ernst van hun probleem ontkennen en proberen het gebruik te bagatelliseren.
  • Stiekem drinken: Er zijn een hoop alcoholisten die stiekem drinken, bijvoorbeeld door alcohol toe te voegen aan niet-alcoholische dranken of door alleen te drinken wanneer ze alleen thuis zijn. Dit helpt ze dan om hun verslaving verborgen te houden voor anderen.

Het herkennen van dit soort gedragingen kan de eerste stap zijn in het betrappen van een alcoholist. Als je merkt dat iemand in je omgeving regelmatig alcohol verbergt of minimaliseert, dat is dit vaak een teken van een ernstiger probleem.

Lees ook: uiterlijke kenmerken alcoholist

2. Gedragsveranderingen

Gedragsveranderingen zijn een ander belangrijk teken van alcoholisme. De effecten van alcohol kunnen leiden tot aanzienlijke veranderingen in het gedrag van een persoon:

  • Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid: Alcoholisten kunnen last hebben van ernstige stemmingswisselingen, variërend van euforie tot depressie. Ze kunnen snel geïrriteerd of boos worden, vooral als hun drankgebruik ter sprake komt of als ze geen toegang hebben tot alcohol.
  • Geheimzinnig gedrag: Alcoholisten kunnen zich geheimzinnig gedragen en proberen hun activiteiten te verbergen. Dit kan betekenen dat ze liegen over waar ze zijn geweest of wat ze hebben gedaan, of dat ze zich terugtrekken van vrienden en familie.
  • Sociale isolatie: Alcoholisten kunnen beginnen met het vermijden van sociale activiteiten waar geen alcohol aanwezig is. Ze kunnen zich terugtrekken van vrienden en familie om hun drinkgedrag te verbergen of omdat ze zich schamen voor hun verslaving.

Deze gedragsveranderingen kunnen een duidelijke aanwijzing zijn dat iemand worstelt met alcoholisme. Als je merkt dat iemand significant verandert in hun gedrag, kan dit een teken zijn dat er meer aan de hand is.

3. Fysieke Veranderingen

Alcoholisme gaat ook vaak gepaard met zichtbare fysieke veranderingen. Dit zijn de meest voorkomende fysieke tekenen van chronisch alcoholgebruik:

  • Gewichtsverlies en vermoeidheid: In de praktijk zie je dat alcoholisten ongewenst gewicht kunnen verliezen door een gebrek aan goede voeding en overmatige alcoholconsumptie. Daarnaast zijn ze ook constant moe vanwege de verstoring van hun slaap door alcoholgebruik.
  • Roodheid in het gezicht: Overmatig drinken is op te merken aan aanhoudende roodheid in het gezicht, dit is vaak het gevolg van verwijde bloedvaten en een verhoogde bloeddruk.
  • Trillende handen: Trillen of beven van de handen is het duidelijkste teken dat er langdurig alcoholgebruik speelt. Er is namelijk sprake van lichamelijke afhankelijkheid.
  • Slechte hygiëne en nalatige uiterlijke verzorging: Alcoholisten staan bekend om hun verwaarlozing van persoonlijke hygiëne en uiterlijke verzorging. In veel gevallen kan dit te wijten zijn aan een verminderde interesse in zelfzorg. Een gevolg van hun verslaving!

Mocht je deze fysieke veranderingen bij iemand opmerken, dan kan dit een sterke indicatie zijn van alcoholmisbruik. Tijd voor actie dus!

Het is van cruciaal belang om aandacht te besteden aan deze signalen, vooral als ze gepaard gaan met gedragsveranderingen en pogingen om het drinkgedrag te verbergen.

Extra informatie: Typisch gedag alcoholist

Wat als je deze punten herkent?

Het herkennen van de tekenen van alcoholisme kan een zeer belangrijke eerste stap zijn in het bieden van de hulp en ondersteuning die nodig is.

Als je denkt dat iemand worstelt met alcoholisme, aarzel dan niet om steun bij mij te zoeken. Samen kunnen we een plan maken om diegene te helpen!

Omdat ik zelf verslaafd ben geweest aan alcohol weet ik precies welke stappen er genomen moeten worden. Ik beloof je dat er een uitweg is!

Voor meer informatie kun je mij bellen of whatsappen op: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.