Onze hulp bij verslaving is gericht op het geestelijke en lichamelijke deel. In onze ogen ligt daar de sleutel tot een gezond leven.
Er is een verandering in levensstijl nodig als je wilt dat iemand afkickt en niet meer terugvalt. Er moet dus gekeken worden naar je zorgen, werk, familie, soort drugs en gezondheid.
Een ander belangrijk onderdeel is ook lichamelijke beweging. Iemand die verslaafd is, heeft namelijk roofbouw gepleegd op zijn lichaam en dat moet weer aansterken.
Toen ik hulp kreeg voor mijn verslaving, wist ik simpelweg niet wat ik kon verwachten. Omdat ik dat toen vervelend vond, heb ik besloten er een blog over te schrijven.
Mijn plan is om jou vooraf een idee te geven waar je aan begint. Daarnaast zal ik je meenemen in mijn reis en de voordelen die ik ondervond van een nieuwe levensstijl.
Heb je vragen of heb je hulp nodig? Je kunt mij bellen of whatsappen op: 06-27052570
Hulp zoeken bij verslaving
Toen ik wilde stoppen, zocht ik het hele internet af voor de juiste informatie. Ik kwam er al snel achter dat het niet zo makkelijk is om de juiste hulp te vinden voor een verslaving.
Er was veel algemene informatie, maar niemand gaf uitleg over de tijdslijn, kosten, beste klinieken of de lessen die je leert.
Ik had wel eens gehoord van het 12 stappen programma maar verder wist ik niet echt wat het inhield. Ook op YouTube vond ik niet echt filmpjes die aansloten op mijn situatie.
Mijn probleem was namelijk een cocaïne verslaving in combinatie met een lichte alcoholverslaving. Ik dronk misschien niet vaak maar wel heel veel op één avond.
Ik had het gevoel dat ik aan het verdrinken was en dit baarde me ernstige zorgen!
Online of persoonlijk?
Ik kwam een aantal online cursussen tegen en informatie over een afkickkliniek. Omdat mijn concentratievermogen vrij slecht is besloot ik voor persoonlijke begeleiding te gaan.
Door het lot kwam ik iemand tegen die mij voorstelde aan een verslavingsexpert in Bussum. Een fijne vent die echt verstand van zaken had
Wanneer je binnenkomt, wil elke verslavingskliniek in Nederland een intakegesprek voeren. Dit soort gesprekken duren ongeveer een uur en zijn belangrijk om de juiste behandeling te bepalen.
Ze stellen ongeveer 40 vragen om een beeld te krijgen van jouw verslaving en situatie. Persoonlijk vond ik dat erg vervelend, omdat de vragen erg persoonlijk waren.
Ik ben niet iemand die zichzelf snel openstelt, dus ik had er moeite mee. Bij Verslavingshulp Nederland hanteren we dan ook een andere werkwijze op dit punt.
Ik heb namelijk persoonlijk ervaren dat het fijner is als het eerste gesprek wat algemener is. Het is voor iemand prettiger om even zijn hart te luchten zonder een hele vragenlijst.
Inventariseren van de problemen
Zodra duidelijk is wat jouw persoonlijke situatie en verslaving is, wordt er een behandelplan opgezet. Dit is belangrijk om je behandeling vergoed te krijgen.
Verzekeraars willen best een behandeling vergoeden, maar dan moet alles volgens de regels worden ingediend. Dit is dan ook de reden waarom het eerste gesprek vaak een vragenvuur is.
De verslavingsexperts bij Verslavingshulp Nederland sturen je alle vragen per mail. Dit geeft je de ruimte om in alle rust de vragen vanuit huis te beantwoorden.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik een soort machteloosheid voelde. Het gevoel dat ik opeens als een verslaafde in een systeem terechtkwam, voelde zeer ongemakkelijk.
Gelukkig verdween dit gevoel toen ik mijn behandelaar ontmoette. Een kleine Molukse man met een grote lach kwam me halen, en dit voelde meteen vertrouwd.
Het starten van de behandeling
Ik heb de hulp bij mijn verslaving als positief ervaren. Het heeft me inzichten gegeven die ik nooit had verwacht. De helft van de tijd ging het over het leven en niet over mijn verslaving.
In het begin begreep ik dat niet, omdat ik er toch echt kwam om te stoppen met cocaïne. Wat had ik eraan om te praten over mijn familie of over mijn jeugd?
Mijn vertrouwen in het proces was groot genoeg om toch door te zetten.
Na enkele weken stond ik versteld van hoeveel ik over mezelf had geleerd. Mijn leven voelde als een puzzel van duizenden stukjes die eindelijk op hun plek vielen.
Ik was zo boos op mezelf dat het me niet lukte om te stoppen met drugs, totdat ik leerde dat verslaving een ziekte is. Dit leidde tot een gigantische verandering in mijn denkwijze.
De eerste vruchten van mijn behandelplan begonnen zichtbaar te worden. Ik begreep waarom ik gebruikte en hoe ik moest stoppen. Dit was een belangrijk moment in mijn leven.
Het toepassen van de adviezen
Ik kreeg zoveel informatie dat maar een klein deel echt bleef hangen. Om er toch voor te zorgen dat ik de belangrijke lessen wel meekreeg, kreeg ik huiswerk.
Dit waren geen urenlange lesmaterialen, maar gewoon een herhaling van het gesprek van die dag. Ik nam dan op de bank even de belangrijkste dingen nogmaals door.
Wat ik erg interessant vond, is de manier waarop ze je leren omgaan met emoties. Vroeger greep ik meteen naar de drugs of drank zodra het even zwaar werd.
Ik dacht dan ‘fuck it’ en nam een snuifje om in mijn eigen wereld te zitten.
Het probleem is echter dat je dan gedrag aanleert dat zware consequenties heeft. Je moet leren om met emoties om te gaan door ze te verwerken.
Er zijn dus blijkbaar verschillende manieren en tools die je kunt inzetten om dat te doen. Sinds ik daarvan gebruik maak, is mijn manier van denken en uiten enorm veranderd.
Het einde van de behandeling
Na drie maanden zei mijn behandelaar dat ik geen hulp bij verslaving meer nodig had. Hij vond me sterk genoeg om dagelijks toe te passen wat ik had geleerd.
Ik wist dat hij gelijk had, maar toch voelde het goed om bij hem langs te gaan. Hij werd een soort vriend tegen wie ik echt alles kon zeggen.
Het gekke is dat je het traject schuw ingaat en uiteindelijk wilt blijven, dat is toch bizar? Ik heb nog steeds contact met hem, maar ben niet meer in behandeling.
Af en toe checken we bij elkaar hoe het gaat, en dat is dan ook prima. Hij is zelfs erg ondersteunend, ondanks dat ik nu zijn concurrent ben geworden op het gebied van verslavingszorg.
Samen met Ilja Reiman ben ik Verslavingshulp Nederland gestart, een concurrent van Spoor6. Het gekke is alleen dat wij hen meer als collega’s zien dan als concurrentie.
Zij hebben een mooie organisatie en wij ook. Er is genoeg ruimte voor beide bedrijven om mensen te helpen. De basis van beide partijen is om verslaafden van de dood te redden.
Dat klinkt misschien een beetje heftig, maar het is wel de waarheid. Destijds vocht ik tegen mijn verslaving omdat ik wist dat mijn hart er elk moment mee kon stoppen.
Als ik er alleen al aan terugdenk, gaan mijn haren overeind staan. Het was een emotionele tijd met een prachtig einde, iets wat ik jou ook echt gun!
Heb je hulp bij een verslaving nodig? Bel of whatsapp mij dan: 06-27052570