...
donderdag, juli 18, 2024
HomeVerslavingTerugval: Hoe Ga je Daar Mee Om? 5 Super Tips

Terugval: Hoe Ga je Daar Mee Om? 5 Super Tips

Een terugval is onderdeel van het proces om uiteindelijk te stoppen. Je hebt een fout gemaakt maar herpak jezelf!

Ik ben zelf meer dan 25 jaar verslaafd geweest en begrijp als geen ander hoe zwaar het kan zijn om te stoppen met alcohol, nicotine of drugs

Ook mensen die willen stoppen met roken merken hoe zwaar het kan zijn om cold turkey te stoppen. Maar hoe motiveer je jezelf om toch door te zetten?

In mijn blog ga ik je tips geven die wij in de praktijk gebruiken om verslaafden weer op de rit te krijgen. In de verslavingszorg is een terugval een veel besproken onderwerp.

Er is bijna niemand die niet een keer in de fout gaat. Toch zijn er manieren om jezelf weer op te pakken. Niets doen en accepteren dat het nooit gaat lukken, is geen optie!

Heb jij een terugval gehad en wil je nu voor eens en voor altijd stoppen met je verslaving? Laat mij dan helpen! Je kunt mij bellen of whatsappen op 06-27052570 voor meer info.

Tips hoe je kunt omgaan met een terugval

Er zijn een paar dingen die mij persoonlijk hebben geholpen:

1. Wees niet te hard voor jezelf

Ik begrijp als geen ander hoe zwaar een terugval kan zijn. Je bent vaak boos op jezelf en hebt het idee dat het nooit meer goed gaat komen

Toch zie ik elke dag in de kliniek om mij heen dat dit niet zo hoeft te zijn. Sommige mensen moeten nu eenmaal een paar keer vallen voordat ze echt kunnen blijven staan.

Voordat het mij echt lukte om te stoppen, ben ik nog twee keer teruggevallen. Bij mij was drie keer scheepsrecht en ik ben dan ook blij dat ik heb doorgezet.

Het maakt dan ook niet uit of je een terugval van alcohol of een terugval van drugs hebt, het gaat het erom dat je jezelf weer oppakt om het probleem aan te pakken!

2. Praat met je familie of vrienden

Je ziet vaak dat iemand zich schaamt omdat het (weer) niet is gelukt. Verstop jezelf echter niet voor je familie en vrienden, wees gewoon eerlijk.

Mensen begrijpen echt wel dat het niet makkelijk is, en vaak komt steun uit onverwachte hoek. Door eerlijk te zijn, geef je mensen in ieder geval de kans om een keuze te maken.

Ze kunnen dan zelf bepalen of ze je wel of niet willen helpen. Ik zie dagelijks in mijn praktijk dat er veel mensen zijn die begrijpen dat een terugval kan gebeuren.

Het gaat er echter om hoe iemand zichzelf weer oppakt!

3. Laat je professioneel helpen

Het is een feit dat er verslavingen zijn die moeilijk zelf te stoppen zijn. Wanneer je veel drinkt of gebruikt, is begeleiding vaak noodzakelijk.

Pas toen ik hulp kreeg, kon ik stoppen omdat ik een paar belangrijke elementen niet kende. Dit 12-stappenplan zal je helpen om structuur aan te brengen

Door alle stappen te volgen, zul je in staat zijn om je verslaving de baas te worden. Elk jaar zie ik honderden verslaafden worstelen met zichzelf, en de meeste worden toch clean!

Uiteraard kunnen wij je ook helpen met een porno verslaving of andere verslavingen.

4. Stop met bepaalde vrienden

Wanneer je verslaafd bent, kun je niet meer met iedereen omgaan. Je drank- of drugsmaatje wil namelijk niet dat jij echt stopt.

Denk je echt dat zij geconfronteerd willen worden met het feit dat jij wel kunt stoppen en zij niet? Het is een illusie om te denken dat zij echt het beste met je voorhebben.

Ik dacht zelf ook dat iedereen wilde dat ik stopte; we hadden het er namelijk zo vaak over. Echter, toen ik echt stopte, vonden velen mij saai, veranderd, anders en niet leuk meer.

Ze deden er werkelijk alles aan om mij het gevoel te geven dat ik leuker was toen ik verslaafd was. En waarom? Ze misten gewoon iemand om hun rotzooi mee te doen.

Het gaat hen helemaal niet om mij of jou; ze willen hun eigen verslaving in stand houden. Daarna praten ze er nachtenlang over en doen ze ’s ochtends alsof het allemaal niet zo erg is.

Ik kan je garanderen en beloven dat het niet je echte vrienden zijn. Wanneer je stopt via Verslavingshulp Nederland, kom je nieuwe mensen tegen.

Dit zijn allemaal mensen die je probleem kennen en het beste met je voorhebben. Een nieuwe omgeving zal je goed doen. Geloof me hierin!

5. Ga sporten of zoek een hobby

Wanneer je niet meer drinkt of gebruikt, val je in een gat. Je ‘vrienden’ zijn weg en opeens heb je zeeën van tijd. Dit kan erg lastig zijn.

De enige manier om hier echt doorheen te komen is door naar buiten te gaan. Isoleer jezelf niet en zoek naar dingen waar je blij van wordt.

Dit kan een wandeling zijn, tennissen, voetballen, pianoles of iets anders. Zelfs als je geen geld hebt, zijn er genoeg dingen te doen.

Als je geen idee hebt wat je precies met jezelf aan moet, kun je een coach van Verslavingshulp Nederland inschakelen. Die helpt je dan op weg!

Heb je een terugval gehad? Wij helpen je!

Het kan zijn dat je een terugval hebt gehad en nu met je handen in het haar zit. Wij willen je onze hulp aanbieden om het weer op te pakken.

Je kunt mij bellen of whatsappen via 06-27052570 om weer de eerste stap te zetten.

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments