...
HomeLachgasLachgas Verslaving: Hoe Stop je met Ballonnen Lurken?

Lachgas Verslaving: Hoe Stop je met Ballonnen Lurken?

Steeds meer jongeren raken verslaafd aan het lurken van ballonnen met lachgas. Ontdek de gevaren en krijg hulp voor je verslaving.

Lachgas is distikstofmonoxide (N2O), het is een kleurloos en geurloos gas dat vroeger werd gebruikt voor medische doeleinden en als drijfgas in slagroomspuiten.

In de afgelopen jaren is het gebruik van lachgas onder jongeren echter toegenomen als recreatieve drug. Een zeer gevaarlijke ontwikkeling!

Het inhaleren van ballonnen met lachgas voor een kortdurende roes is een groeiend probleem geworden, wat zal leiden tot verslaving en ernstige gezondheidsrisico’s.

In deze blog ga ik je uitleggen hoe je kunt stoppen met het gebruik van lachgas. Heb je direct advies of hulp nodig? Je kunt me altijd bellen of whatsappen: 06-27052570

De 4 Gevaren van Lachgas

Hoewel lachgas door vele wordt gezien als een onschadelijke recreatieve drug, zijn de risico’s aanzienlijk en is het onverstandig om ze te onderschatten.

In onze kliniek zijn wij dagelijks jongeren die worstelen met een lachgas verslaving. Daarnaast zijn er ook veel gevallen bekend waar de gebruiker verlamd raakte.

Enkele van de belangrijkste gevaren zijn:

 1. Zuurstoftekort: Lachgas verdringt zuurstof in het lichaam, wat kan leiden tot duizeligheid, flauwvallen en zelfs bewusteloosheid.
 2. Neurologische Schade: Wanneer je lachgas langdurig gebruikt dan kan dit leiden tot een tekort aan vitamine B12. Dit kan dan weer resulteren in zenuwschade en neurologische aandoeningen. Levensgevaarlijk spul dus!
 3. Psychische Gezondheid: Een ander groot nadeel is dat lachgasgebruik angst, paranoia en hallucinaties kan veroorzaken. Ook zijn er gevallen bekend van depressie en andere psychische stoornissen.
 4. Verslaving: Hoewel lachgas volgens de specialisten niet fysiek verslavend is, kan het psychisch zeer verslavend zijn. Gebruikers kunnen namelijk een sterke drang ontwikkelen om het gevoel van euforie te herhalen.

Door te lurken aan lachgas ballonnen krijg je een korte en intense kick, wat er voor zorgt dat de gebruikers steeds meer wil hits wil.

Ondanks dat lachgas op veel plekken vrij te verkrijgen is, betekend dit nog niet dat je het zou moeten nemen. Het is niet alleen slecht voor je lichaam maar ook voor je geest.

Je wilt niet afhankelijk zijn van lachgas of te maken krijgen met de gevolgen. Lurk jij veel aan ballonnen of ken je iemand die verslaafd is? Neem dan contact met mij op.

Hoe Stop je met Lachgas?

Het stoppen met lachgas kan voor sommige mensen best lastig zijn, vooral als je een gewoonte hebt ontwikkeld om op frequente basis ballonnen te lurken.

Deze stappen helpen je om te stoppen:

 1. Erken je Probleem: De belangrijkste stap naar herstel van een lachgas verslaving, is het erkennen dat je een probleem hebt. Reflecteer op je gebruik en ook de impact die het heeft op je leven en gezondheid.
 2. Zoek ondersteuning: Praat erover met vrienden, familie of een vertrouwenspersoon over je voornemen om te stoppen. Een goed vangnet kan cruciaal zijn in moeilijke tijden. Overweeg daarom ook de professionele hulp van een verslavingsspecialist.
 3. Vermijd elke Trigger: Identificeer vooraf situaties, plaatsen of mensen die je eventueel aanmoedigen om lachgas te gebruiken en vermijd deze. Zoek naar gezonde activiteiten en omgevingen die geen associatie hebben met lachgasgebruik.
 4. Vervang Oude Gewoontes: Zoek naar gezonde alternatieven voor het gebruik van lachgas. Denk aan sporten, een nieuwe hobby, meditatie of andere vormen van ontspanning. Dit is de sleutel van een verslaving stoppen.
 5. Blijf Geïnformeerd: De juiste informatie over de gevaren van lachgas kan je motiveren om te stoppen. Lees bij Verslavingshulp Nederland over de lange termijn effecten en de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik.
 6. Accepteer Professionele Hulp: Het kan zijn dat je moeite hebt om zelfstandig te stoppen, zoek dan professionele hulp. Er zijn genoeg therapeuten, counselors en verslavingsspecialisten die je kunnen begeleiden door het proces. Zij voorzien je van de nodige tools en strategieën om succesvol te zijn. Dit hebben ze destijds bij mij ook gedaan en inmiddels ben ik al meer dan 2 jaar helemaal clean. Iets om trots op te zijn!
 7. Zelfhulp Groepen: Er zijn veel jongeren die zijn gestopt met lachgas die destijds ook geen raad wisten met zichzelf. Door er over te praten en steun bij elkaar te zoeken, merk je dat je sterker wordt. Samen kun je veel meer aan dan dat je denkt!

Omdat ik veel ervaring heb met verslavingen weet ik dat je van lachgas vrij eenvoudig kunt afkicken. Het is niet een hele zware verslaving maar wel eentje die opgelost moet worden.

Wanneer je er namelijk mee doorgaat is het wachten op complicaties. Je zult niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die door lachgas in het ziekenhuis beland.

Als je dit niet wilt dan adviseer ik je om ermee te stoppen en onze hulp te aanvaarden.

Het Voorkomen van een Terugval

Het is belangrijk om je altijd bewust te zijn van de mogelijkheid van terugval en goed voorbereid te zijn met strategieën om dit te voorkomen:

 1. Blijf Gefocust op je Doelen: Houd altijd je doelen en redenen om te stoppen duidelijk in je gedachten. Schrijf ze desnoods op en herinner jezelf dagelijks aan waarom je bent gestopt. Kijk bijvoorbeeld elke dag een video op YouTube over de gevaren van lachgas.
 2. Doe aan Zelfreflectie: Neem dagelijks even de tijd om te reflecteren op je voortgang en eventuele uitdagingen die je tegenkomt. Ben je niet tevreden over je ontwikkeling? Pas dan je methode aan en ga er weer voor!
 3. Positief Blijven: Beloon jezelf regelmatig voor het behalen van mijlpalen in je herstelproces. Dit zal je motiveren om door te gaan.

Je moet erin vertrouwen dat jij sterkt genoeg bent om te stoppen. Steek er tijd in en verander je omgeving om je kansen zo groot mogelijk te maken.

Hulp bij het Stoppen van Lachgas Gebruik

Het stoppen met lachgasgebruik kan voor de jeugd uitdagend zijn, maar het is zeker mogelijk met de juiste aanpak en steun.

Erken je probleem, zoek hulp en werk actief aan het vervangen van je oude gewoonte met gezonde alternatieven. Zo moeilijk is dat niet, het is een mindset die even om moet!

Onthoud gewoon dat herstel een proces is en wees daarom geduldig met jezelf terwijl je werkt aan een gezonder, lachgasvrij leven.

Heb je vragen of heb je hulp nodig om te stoppen? Bel of whatsapp mij: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.