Steeds meer mensen raken verslaafd aan LSD, maar wat is het? We nemen je mee in de wereld van psychedelica.
Het gebruik van LSD, ook wel bekend als lysergeenzuurdi-ethylamide, roept vaak fascinatie en vragen op vanwege zijn intense psychedelische eigenschappen en invloed op de geest.
Mijn blog werpt een eerlijk licht op LSD, zijn geschiedenis, effecten, mogelijke voordelen en risico’s, en natuurlijk de culturele impact ervan.
Ben jij verslaafd geraakt of ken je iemand die met dit probleem worstelt? Ik en het team van Verslavingshulp Nederland kan je helpen. Bel of Whatsapp: 06-27052570
Wat is LSD?
LSD is een zeer krachtige hallucinogene drug die behoort tot de familie van de ergoline-alkaloïden. Het brengt je in een andere wereld maar kent wel grote risico’s.
Het werd in 1938 voor het eerst gesynthetiseerd door de Zwitserse chemicus Albert Hofmann, maar het kreeg pas in de jaren ’60 bekendheid als een populaire drug.
Dit gebeurde binnen de tegencultuur van Amsterdam en werd al vrij snel populair. Vooral in de jaren 80 toen de hippy tijd startte, werd het samen met wiet door vele jongere gebruikt.
De Geschiedenis van LSD
LSD werd destijds per ongeluk ontdekt door Albert Hofmann tijdens zijn werk aan de ontwikkeling van medicijnen. Dit deed hij bij Sandoz Laboratories in Zwitserland.
Hij experimenteerde continue met de stof en ontdekte pas later de psychedelische effecten ervan in 1943. Dit veranderde drugsgebruik zoals wij hem destijds kende.
In de jaren ’50 en ’60 werd pas onderzocht of LSD als potentieel medicijn voor psychiatrische behandelingen en werd het later populair als recreatieve drug.
Tegenwoordig is er 1p lsd dat een nieuwe variant is die echt waardeloos is. Het is weer een designer drug die de effecten probeert na te bootsen.
Wat zijn de effecten van LSD?
LSD staat tegenwoordig bekend om zijn vermogen om perceptie, gedachten en emoties ingrijpend te veranderen. Uit ervaring weet ik dat je de raarste dingen kunt zien!
De effecten kunnen bij iedereen variëren, maar omvatten vaak visuele en auditieve hallucinaties.
Daarnaast krijg je te maken met veranderde tijdswaarneming en een versterkt gevoel van verbondenheid met de omgeving.
De meeste mensen die LSD gebruiken, ervaren vaak intensieve spirituele of mystieke ervaringen. Dit maakt het voor sommige groepen dan ook zeer verslavend.
Ze zien het als een soort uitweg van de realiteit en geloven er heilig in dat alles wat ze zien echt is. In de praktijk komen wij dan ook een hoop mensen tegen die er gek van zijn geworden. Dit is dan ook de reden waarom om Ayahuasca ceremonie afraden.
Het probleem namelijk is dat je met sommige drugssoorten een deur opent die beter gesloten kan blijven. Soms kan een trip namelijk 20 jaar later terugkomen!
Kent LSD Voordelen?
Ondanks de vele nadelen hebben sommige onderzoeken gesuggereerd dat LSD mogelijk voordelen heeft bij de behandeling van bepaalde psychische aandoeningen:
- Depressie
- Angststoornissen
- En verslavingen.
Vanwege deze reden hebben onderzoekers interesse getoond in het potentieel van LSD voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het bevorderen van creativiteit.
Of dit helemaal verstandig is kan ik niet met zekerheid zeggen, het enige wat ik wel weet is dat ik regelmatig mensen in de kliniek zie, die kampen met problemen.
Zo is er tegenwoordig ook een flinke opmars met mensen die Salvia drugs gebruiken. Een eeuwenoud middel dat je laat trippen in een andere dimensie.
Zijn er Risico’s en Bijwerkingen Bekend?
Natuurlijk brengt het gebruik van LSD ook risico’s met zich mee, waaronder:
- Bad trips: Dit zijn intense angstgevoelens en paranoia. Deze kunnen ook na het gebruik blijven opduiken! Denk aan 5,10,20 of 30 jaar later!
- Langdurige psychische problemen: Vooral flashbacks of langdurige perceptuele veranderingen, brengen gebruikers ervan regelmatig in de problemen. Er zijn gevallen bekend dat mensen opeens dachten dat ze konden vliegen. Dit is geen probleem wanneer je veilig op de bank zit maar wel wanneer je bovenop een hotel dak staat.
- Fysieke risico’s: Je kunt te maken krijgen met een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en pupilverwijding. Dit kan dan weer zorgen voor een fatale hartaanval.
In veel landen is LSD dan ook illegaal vanwege zijn potentieel voor misbruik en de onvoorspelbare aard van de effecten.
Het is misschien in Nederland legaal maar of dat verstandig is durf ik niet te zeggen. Wat mij betreft heb ik teveel nare dingen gezien met hallucinerende drugs.
Hoe gebruik je LSD?
LSD wordt door de meeste gebruikers oraal ingenomen (doorslikken). Je koopt het vaak in de vorm van kleine, gedroogde papierstukjes (blotters) die onder de tong moeten.
Je kunt het ook oplossen in een vloeistof of op een suikerklontje gedruppeld. Nadat je het ingenomen duurt het 30 tot 60 minuten voordat de effecten merkbaar zijn.
Let op: Een trip kan 6 tot 12 uur duren!
Doseringen bepaal je uiteraard zelf, maar een gebruikelijke dosis ligt tussen 100 en 200 microgram. Persoonlijk zou ik het niet doen maar neem zo min mogelijk.
Advies: Als je het dan perse wilt gebruiken doe het dan altijd in een veilige omgeving. Zorg dat er 1 iemand nuchter is die kan schakelen wanneer het fout gaat!
Is LSD Veilig om te Gebruiken?
LSD blijft ten alle tijden een intrigerende stof met complexe effecten op de geest en perceptie. Ik adviseer je om er ver uit de buurt van te blijven.
Hoewel er een potentieel is voor therapeutisch gebruik, vind ik de risico’s niet te verwaarlozen. In de praktijk zie ik gewoon dat mensen ervan naar de klote gaan.
Voor iedereen die toch geïnteresseerd is in het verkennen van de wereld van psychedelica, is het van groot belang om de risico’s en mogelijke voordelen van LSD goed te begrijpen.
Heb je vragen of advies nodig? Whatsapp of bel mij op: 06-27052570