...
HomeTherapieCognitieve Gedragstherapie: Voorbeeld en 3 Oefeningen

Cognitieve Gedragstherapie: Voorbeeld en 3 Oefeningen

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een zeer effectieve benadering voor het aanpakken van verschillende psychische problemen.

Dit doe je door de verbinding tussen gedachten, gevoelens en gedrag te onderzoeken en te veranderen.

Hier zijn drie voorbeelden van CGT-oefeningen die jou kunnen helpen:

1. Gedachte-uitdaging (Cognitieve Herstructurering)

  • Voorbeeld: Stel je eens voor dat je regelmatig denkt: “Ik zal nooit goed genoeg zijn voor deze baan.”
  • Oefening: Schrijf deze gedachte meteen op en onderzoek het bewijs ervoor en ertegen. Bedenk daarna een realistischer en positiever alternatief, zoals: “Ik heb zeer sterke vaardigheden die ik kan gebruiken om succesvol te zijn in deze baan.”

Alles draait om jouw gedachtes om te zorgen dat je een positieve instelling krijg. Vooral in de gratis verslavingszorg is dit een zeer belangrijke techniek.

2. Exposure (Blootstelling)

  • Voorbeeld 2: Iemand die een fobie voor spinnen heeft vermijdt spinnen en voelt angst bij het zien ervan. Dit kan vaak extreme vormen aannemen.
  • Oefening 2: Een stap voor stap blootstelling aan spinnen, beginnend met het kijken naar afbeeldingen, dan het observeren van een spin op afstand en uiteindelijk het aanraken van de spin onder begeleiding van een therapeut. Dit zal jou helpen bij het verminderen van de angstreactie door blootstelling aan de angstige situatie.

Angst is een emotie en emoties kun je leren bedwingen. Door je angsten onder ogen te komen merk je dat mensen met een fobie deze overwinnen.

3. Gedragsexperiment (Gedragsactivatie)

  • Voorbeeld 3: Iemand met zware depressie vermijdt sociale activiteiten en voelt zich geïsoleerd. Het is in veel gevallen moeilijk om daar uit te komen.
  • Oefening 3: Begin met het plannen van een sociale activiteit die je normaal zou vermijden, zoals een koffieafspraak met een vriend. Observeer daarna je gedachten en gevoelens voor, tijdens en na de activiteit om te zien hoe je stemming verandert door actief deel te nemen aan sociale interactie.

Het toegeven aan een depressie zal je leven erger maken. De enige manier om erover heen te komen is door naar buiten te gaan.

Vooral wandelen in de buitenlucht geeft mensen een gezonde boost, zowel geestelijk als lichamelijk. Dit is een perfecte combinatie met cognitieve gedragstherapie.

Wat is cognitieve gedragstherapie en is het wat voor mij?

Cognitieve gedragstherapie zijn concrete technieken zoals gedachte-uitdaging, exposure en gedragsexperimenten om negatieve denkpatronen en gedragspatronen aan te pakken.

Door onze oefeningen regelmatig te beoefenen, kun je leren om gezondere gedachten te ontwikkelen en een positieve verandering in je leven te bevorderen.

Heb je problemen en wil je geholpen worden? Bel of whatsapp mij: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.