maandag, maart 17, 2025
spot_img
HomeEtenVerslaafd aan eten: zo viel ik 50 kilo af in 2 jaar...

Verslaafd aan eten: zo viel ik 50 kilo af in 2 jaar tijd

Jarenlang was ik ervan overtuigd dat ik verslaafd aan eten was, maar uiteindelijk ontdekte ik dat het eigenlijk een gebrek aan zelfliefde was.

Destijds woog ik 140 kilo en kon ik niet stoppen met eten. De hele dag door at ik brood, en ’s avonds vulde ik mezelf met koekjes en snoep.

In mijn hoofd leed ik aan een eetverslaving, maar niets was minder waar. Dankzij therapieën ontdekte ik wat er écht aan de hand was.

Het is makkelijk om de schuld van je eigen gedrag af te schuiven op een verslaving, genetica of “zware botten”. Je kunt elk excuus bedenken, maar uiteindelijk geldt: elk pondje gaat door het mondje.

Omdat ik zelf de reis van overgewicht naar een gezond gewicht heb doorgemaakt, leek het me waardevol om mijn ervaring met jullie te delen.

Zo vertel ik hoe ik in twee jaar tijd 50 kilo ben afgevallen. Het was een lastige tijd waarin ik veel heb geleerd! In mijn blog deel ik hoe het mij uiteindelijk is gelukt.

Heb je mijn hulp nodig? Je kunt mij bellen of whatsappen: 06-27052570

Het verschil tussen hoofd honger en maag honger

Wanneer je denkt dat je verslaafd bent aan eten, zijn het eigenlijk je hersenen die spelletjes met je spelen. Ze willen je laten geloven dat je continu honger hebt.

Maar wees eerlijk: je lichaam heeft helemaal niet zoveel eten nodig om te overleven of goed te functioneren. Je wordt dus in de maling genomen!

Zodra je leert herkennen welke signalen er zijn, weet je waar je op moet letten. Zo maak ik een onderscheid tussen hoofdhonger en maag-honger.

Toen ik begon met afvallen, had ik vaak al honger binnen een uur na mijn avondeten. Je begrijpt vast dat dit in principe onmogelijk is.

Ik at altijd meer dan genoeg om urenlang verzadigd te zijn! Mijn coach leerde me dat mijn brein trucjes met me uithaalde en dat het hier ging om hoofdhonger.

Toen ik erover nadacht, kwam ik al snel tot de conclusie dat hij gelijk had. Na een grote maaltijd kun je in principe geen echte honger hebben.

De volgende stap die hij me leerde, was het onderscheid maken tussen eten voor plezier en eten om te overleven. Dit bleek een cruciale stap in het oplossen van mijn eetprobleem

Eten om te overleven en niet om te genieten

Voor je dagelijkse activiteiten heb je een bepaald aantal calorieën nodig. Het is belangrijk om te weten hoeveel calorieën je moet eten om op gewicht te blijven, zodat je niet onbedoeld aankomt of afvalt.

Je kunt dit eenvoudig laten berekenen via ChatGPT of een afvalwebsite. Door je lengte, gewicht en activiteitenniveau in te voeren, krijg je inzicht in je onderhouds-caloriebehoefte.

Om op een verantwoorde manier af te vallen zonder al te veel ongemak, raad ik aan om dagelijks 250 tot 500 calorieën minder te eten.

Dit calorieëntekort is voldoende om gemiddeld 0,5 tot 0,7 kilo per week te verliezen. Het veranderen van je mindset is waar de sleutel tot succes ligt.

Onthoud: afvallen is geen sprint, maar een marathon!

Als je meer dan 25 kilo overgewicht hebt, houd dan rekening met een traject van ongeveer 12 maanden. Gaat het sneller? Mooi meegenomen, maar ga er niet vanuit.

Het kan erg teleurstellend zijn als je onrealistische doelen stelt. Daarom adviseer ik om jezelf minimaal een jaar de tijd te geven om je streefgewicht op een duurzame manier te bereiken.

Blijf weg bij e-nummers

Er zijn veel producten waar e-nummers inzitten waardoor je onbeperkt blijft dooreten. Fabrikanten hebben hele labaratoriums om jou verslaafd aan eten te maken.

Onderschat niet wat bepaalde nummers met je doen, ze blokkeren het signaal dat je vol zit. Je eet dus opeens een hele zak chips zonder dat je hongergevoel weg gaat.

Door bepaalde producten niet meer te eten zul je al snel merken dat het beter met je gaat. Eet maar eens 1000 colorien aan kip of biefstuk, dat gaat je niet lukken.

Als je 1000 calorieën eet aan melk chocolade dan ben je er in no-time. Het is dus belangrijk dat je voedsel uitkiest wat je een vol en verzadigd gevoel geeft.

Je verslavingsgevoel zal hierdoor afnemen en je krijgt meer rust door de dag heen. Sterker nog, sommige voedsel geeft een boost aan je energie!

Bij deze een foto van producten waar E-nummers inzitten.

Afrekenen met een eetverslaving

Als jij zo graag eet de hele dag dan is dat wat mij betreft prima. Ik raad je alleen aan om de juiste dingen te eten die vullen en je lichaam gezonder maken.

Tegenwoordig eet ik de lekkerste dingen zonder dat ik ervan aankom. Denk aan bananen, appels, peren, druiven, vlees en zelfs pure chocolade.

Alles draait om dosering en jezelf niet verliezen in het moment. Het is dus belangrijk dat je geen boodschappen gaat doen wanneer je honger hebt.

Ik weet nog wel dat ik met honger naar de supermarkt ging en letterlijk alles kocht. Sterker nog, vaak maakte ik al een verpakking open om alvast een koekje te eten!

Zoals je kunt begrijpen waren er eenmaal aangekomen bij de kassa al meerdere koekjes op. Door dit patroon te breken zag ik mijn weegschaal naar beneden rammen.

Een euforisch gevoel dat mij de kracht gaf om door te zetten!

Eet rustig en wacht 20 minuten

Het is wetenschappelijk bewezen dat je rustig moet eten en daarna 20 minuten moet wachten. Het verzadigingssignaal in je hersenen komt namelijk pas na twintig minuten door.

Als je te snel eet en gedachteloos alles naar binnen werkt, mis je dit signaal volledig. Zonde, want het helpt je juist om overeten en een ongezonde relatie met eten te voorkomen.

Ik ben ervan overtuigd dat je niet verslaafd bent aan eten, maar dat je simpelweg vastzit in een verkeerd eetpatroon. Je eet de verkeerde dingen op de verkeerde momenten.

Door slechts een paar kleine aanpassingen te maken, kun je je afhankelijkheid van eten al drastisch verminderen. Weet je hoeveel kilo’s dat op de lange termijn kan schelen?!

Ik vind het geweldig om te zien dat mensen mijn tips gebruiken om hun doelen te bereiken. Bijna dagelijks ontvang ik berichten van mensen die hun leven volledig hebben omgegooid.

Het is mijn levensmissie geworden om mensen te helpen los te komen van verslavingen – of het nu gaat om eten, gokken, drugs of iets anders.

In de kern werken alle verslavingen hetzelfde: iemand heeft zichzelf niet meer onder controle. Maar door te leren hoe je met jezelf omgaat, kun je een enorm verschil maken.

Stop met jezelf te belonen

Wat ik vaak zie en hoor, is dat mensen graag cheatdays hebben. Ze eten een week gezond en denken dan dat ze zonder gevolgen uit eten kunnen gaan.

Maar als je verslaafd bent aan iets, kun je niet zomaar een dag vrij nemen. Zo werkt het bij geen enkele verslaving! Wanneer je ergens voor kiest, moet je het goed doen.

Er zijn geen shortcuts, pauzes of excuses die rechtvaardigen dat je terugvalt in oude patronen. Een alcoholist mag tenslotte ook niet één keer per week naar de kroeg.

Het probleem is dat je op zo’n “cheatday” je hersenen de verkeerde signalen geeft. Train je lichaam om minder te eten en doe dit stap voor stap!

Vanaf het moment dat je besluit te veranderen, is er geen ruimte meer voor taart, pizza of patat. Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die je lichaam en geest alleen maar schade toebrengen.

Je noemt jezelf verslaafd aan eten, dus je moet bepaalde patronen doorbreken. Heb je honger? Bak zoveel mogelijk kipfilet en eet tot je verzadigd bent!

Verslaafd aan eten door een gebrek aan zelfliefde

Je kunt me veel vertellen, maar er is altijd een reden waarom jij verslaafd bent aan eten. In mijn geval was het een gebrek aan zelfliefde.

Ik vond de wereld geen fijne plek en liep continu tegen problemen aan. Drugs, alcohol en eten waren mijn ontsnapping aan deze donkere wereld.

Maar toen ik eenmaal therapieën volgde om mijn problemen op te lossen in plaats van ze uit te stellen, ontdekte ik dat de wereld helemaal niet zo duister was.

Tegenwoordig zie ik nog steeds de ellende, maar ik zie ook de mooie dingen die het in balans brengen. Door meer van jezelf te houden, wordt het leven een stuk mooier.

Het is belangrijk om jezelf de moeite waard te vinden om er goed en gezond uit te zien. Niemand heeft het zó druk dat er geen tijd is voor een uurtje trainen of koken.

Wat echt telt, is dat je prioriteiten stelt om je doelen te behalen. Druk zijn is geen excuus—je kunt zelfs thuis trainen!

Er zijn zoveel online trainingsvideo’s dat je je huis niet eens uit hoeft. Ben je echt te zwaar? Koop dan een goede loopband voor een paar tientjes op Marktplaats.

Lopen is een van de beste manieren om snel af te vallen. Je hoeft geen zware gewichten te tillen—je moet gewoon in beweging komen.

Heb je lichamelijke klachten? Ga dan lekker zwemmen. Ik zwem elke week en word regelmatig ingehaald door 80-jarige vrouwtjes.

Ik vind het vreselijk, maar ergens ook hilarisch dat een 44 jarige man links en rechts wordt ingehaald door bejaarden.

Wat ik ervan heb geleerd? Oudere mensen lijken beter te begrijpen hoe belangrijk bewegen is. Heb jij écht meer excuses dan iemand van 80 of 90 jaar? Ik denk het niet!

Dus ben je echt verslaafd aan eten?

Ik geloof dat je continu honger hebt omdat je de verkeerde dingen eet. Het is tijd om karakter te tonen en je leven drastisch te veranderen.

Vergis je niet: overgewicht is levensgevaarlijk en kan leiden tot allerlei lichamelijke problemen. Beperk jezelf niet langer en grijp in.

Zoek een personal trainer, ga naar een diëtist—het maakt niet uit wat je doet, zolang je maar in actie komt. De tijd van je verschuilen achter een verslaving is vanaf vandaag voorbij.

Je bent geen slachtoffer meer van je eetpatroon, maar een strijder die de regie terugpakt. Ik geloof in jou, en ik weet dat jij net zo sterk bent als ik!

Mocht je me nodig hebben dan kun je mij bellen of whatsappen? 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments