zaterdag, juni 8, 2024
spot_img
Home4-MMCWat is Mephedrone?

Wat is Mephedrone?

Mephedrone wordt op de straat ook wel 4 MMC genoemd. Een verslavende drugs met een aantal risico’s. We gaan hier er alles over vertellen.

“Mefedron (Engels: mephedrone; 4-methylmethcathinone, 4-MMC) is een stof die lijkt op amfetamine. Het wordt ook wel ‘miauw miauw’ genoemd.

Deze drug wordt op de markt gebracht in de vorm van kristallen, poeder of capsules. In 2009 werd mefedron populair in Engeland, waar de populariteit in korte tijd enorm toenam.

Zowel in Engeland als in Nederland werd mefedron verkocht als voedingsmiddel voor planten of als badzout, als truc om de wet te omzeilen.

Deze ‘voedingsmiddelen’ worden ook wel NPS (nieuwe psychoactieve stoffen), designer drugs of research chemicals genoemd. NPS zijn meestal niet grondig onderzocht.

Vaak is er weinig tot geen onderzoek naar gedaan, en de langetermijneffecten zijn meestal nog niet bekend. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn wanneer ze besluiten deze stoffen toch te gebruiken.

Eind 2009 werd mefedron aangetroffen in pillen die als XTC werden verkocht, de zogenaamde ‘Swirls’.”

Heb jij last van je drugs gebruik? Neem dan contact met ons op: 06-27052570

Zowel Ilja als ik, staan graag voor je klaar om het gesprek aan te gaan. Gratis en Vrijblijvend! Maak daar gebruik van als jij het nodig vind om te veranderen.

Effecten van Mephedrone in 4-MMC

De invloed van 4-MMC op het lichaam en de geest is merkbaar stimulerend en heeft een subtiele impact op het bewustzijn.

Mensen die het gebruiken, rapporteren gevoelens van euforie, verhoogde energie, een tintelende sensatie, een diepere waardering voor muziek, meer openheid, en een verhoogde drang om te communiceren.

De ervaring heeft overeenkomsten met de effecten van MDMA (XTC), hoewel het gevoel van verbondenheid met anderen minder sterk is. Deze ervaring wordt vaak beschreven als een kruising tussen de effecten van MDMA en die van cocaïne.

Wat betreft de fysieke reacties op mefedron, deze omvatten:

 • Een toename in bloeddruk
 • Een hogere lichaamstemperatuur
 • Overmatig zweten,
 • Droge mond
 • Verwijde pupillen
 • Problemen met urineren
 • Het onwillekeurig strak op elkaar klemmen van de kaken
 • En in sommige gevallen, wazig zien.

Heb jij last van sommige dingen? Dan is stoppen wellicht een goed idee. Contact ons.

Hoe lang werkt Mephedrone?

Na het slikken van een pil, capsule of bommetje (poeder in een vloeitje) begint de stof Mephedrone in 4-MMC binnen 15 tot 45 minuten te werken.

De werkingsduur van het middel is 1,5 tot 3 uur. Bij snuiven werkt het na enkele minuten. De werkingsduur is dan 45 minuten tot 1,5 uur.

Nadat mefedron uitgewerkt is kunnen mensen vaak nog een paar uur lang niet slapen. Mensen zijn na gebruik regelmatig geneigd om bij te nemen.

Gegevens over de dosis zijn er alleen op basis van gebruikerservaringen.

Zitten er bijwerkingen aan deze stof?

Bij hogere doseringen en na langdurig gebruik kunnen gebruikers van 4-MMC verschillende negatieve effecten ervaren. Gemelde symptomen omvatten:

 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Verwarring
 • Angstgevoelens
 • Paranoia
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Overmatig zweten
 • Pijn in de hartstreek
 • En neusbloedingen, vooral bij gebruik door snuiven.

Klachten zoals slapeloosheid en een afname in concentratievermogen zijn eveneens gerapporteerd.

Een opmerkelijk symptoom bij hoge doseringen is het verschijnen van paarse verkleuringen op de knieën en ellebogen, wat kan wijzen op vaatvernauwing of een auto-immuunreactie.

Bij het optreden van dergelijke klachten is het advies om onmiddellijk het gebruik van de stof te staken en medisch advies in te winnen, aangezien er nog geen duidelijkheid is over de exacte oorzaak van deze verschijnselen.

4-MMC dip en verslaving

Vooral bij het snuiven van 4-MMC (mefedron) kan een verslavend effect optreden. De intense roes gevolgd door een significante dip veroorzaakt een sterk verlangen om het middel opnieuw te gebruiken.

Bij herhaaldelijk gebruik ontstaat er tolerantie; de ervaren effecten verminderen, waardoor de noodzaak ontstaat om de dosering te verhogen.

Het is niet ongewoon dat gebruikers meer consumeren dan oorspronkelijk bedoeld. Bovendien ervaren velen na het gebruik, vaak één of meerdere dagen later, symptomen van een kater, die in de volksmond ook wel de ‘dinsdagdip’ wordt genoemd.

Dit gaat gepaard met gevoelens van neerslachtigheid en vermoeidheid.

Herken jij jezelf in bovenstaande klachten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ons team kan je helpen om er vanaf te komen. Je bent niet alleen!

Wat zegt de wet over dit soort verdovende middelen?

In mei 2012 werd mefedron toegevoegd aan de Opiumwet en geplaatst op lijst I, waardoor het net zo strafbaar werd als cocaïne en MDMA.

Dit betekent dat bezit, productie, verkoop, importeren en exporteren van mefedron strafbare feiten zijn. Het gebruik van mefedron zelf is echter niet strafbaar.

Lees ook: Wat is Ketamine?

Is Mephedrone verslavend?

Het gebruik van 4 MMC met mephedrone is zeker verslavend. Er zijn een hoop mensen die zich jaarlijks bij ons aanmelden voor hulp.

Uiteraard staan wij voor iedereen klaar: 06-27052570

Verslavingshulp in Nederland is gratis, het wordt vergoed door de verzekeraar!

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments