Tramadol is een krachtige pijnstiller die vaak wordt voorgeschreven bij matige tot ernstige pijn. Het is erg verslavend en kent risico’s.
Hoewel het effectief is in het verminderen van pijn, brengt het ook risico’s met zich mee, zoals verslaving en bijwerkingen. Iets wat wij dagelijks zien in onze kliniek!
Veel mensen merken dat ze afhankelijk worden van pijnstillers en vinden het moeilijk om te stoppen. Op dit vlak kunnen wij je prima helpen!
In dit uitgebreide blog bespreken we wat Tramadol met je lichaam doet, hoe snel het werkt de bijwerkingen en de risico’s van verslaving.
Ben je verslaafd aan pijnmedicatie? Laat mij je helpen! Bel of whatsapp: 06-27052570
Wat is Tramadol?
Tramadol is een synthetisch opioïde dat wordt gebruikt om pijn te verlichten. Het werkt door bepaalde stoffen in de hersenen te beïnvloeden die pijnsignalen verzenden.
Omdat Tramadol invloed heeft op het centrale zenuwstelsel, kan het een euforisch gevoel geven, wat het risico op afhankelijkheid vergroot. Maar is Tramadol een opiaat?
Hoewel het niet direct onder de klassieke opiaten valt, heeft het wel een vergelijkbare werking. Ik vind het best zwaar spul waar je snel van afhankelijk bent.
Ik ken veel mensen die er in de loop der tijd verslaafd aan zijn geraakt. Het kunnen misschien voorgeschreven medicijnen zijn maar het blijft een vorm van drugs.
Dit is ook het geval bij pijnstilling zoals Pregabaline, Modafinil en Ritalin. Dit soort pijnstillers helpen je aan de ene kant en aan de andere kant vernietigen ze je!
Hoe werkt tramadol en hoe snel voel je effect?
Tramadol begint meestal binnen 30 tot 60 minuten te werken, afhankelijk van de vorm waarin het wordt ingenomen. De werking houdt gemiddeld 4 tot 6 uur aan.
Maar hoe lang werkt Tramadol precies? Dit verschilt per persoon, afhankelijk van factoren zoals metabolisme, lichaamsgewicht en dosering.
Veel mensen vragen zich af: “Wat is zwaarder, Tramadol of Diclofenac?”
Tramadol is een opioïde en werkt direct in op de pijnreceptoren, terwijl Diclofenac een ontstekingsremmend middel is dat de zwelling en pijn vermindert.
In termen van pijnstilling wordt Tramadol over het algemeen als krachtiger beschouwd.
Tramadol bijwerkingen en gevaren
Het gebruik van Tramadol kan verschillende bijwerkingen veroorzaken, zoals:
- Misselijkheid en overgeven
- Duizeligheid en slaperigheid
- Obstipatie
- Zweten
- Hoofdpijn
- Verminderde eetlust (sommige mensen ervaren afvallen door Tramadol)
Daarnaast kan het ernstige risico’s met zich meebrengen, zoals:
- Verslaving: Tramadol werkt in op het beloningssysteem van de hersenen, wat het risico op afhankelijkheid vergroot.
- Overdosis: Een te hoge dosering kan leiden tot ademhalingsproblemen, bewusteloosheid en zelfs overlijden.
- Negatieve interacties met andere middelen: Tramadol mag niet samen met bepaalde medicijnen worden gebruikt, zoals antidepressiva en andere opioïden.
Veel mensen vragen zich ook af: “Wat mag niet samen met Tramadol?”
Het combineren van Tramadol met alcohol, kalmeringsmiddelen of andere opioïden kan levensgevaarlijk zijn. Ook het combineren van Tramadol en Paracetamol wordt soms voorgeschreven, maar alleen onder medisch toezicht.
Kan je autorijden met tramadol?
Tramadol kan je reactievermogen verminderen en duizeligheid veroorzaken. Dit betekent dat autorijden onder invloed van Tramadol gevaarlijk kan zijn.
In sommige gevallen kan het ook gevolgen hebben voor je verzekering bij een ongeluk. Check altijd de bijsluiter en raadpleeg je arts voordat je de weg op gaat.
Tramadol en zenuwpijn: werkt het wel?
Hoewel Tramadol effectief is bij veel soorten pijn, melden sommige mensen dat Tramadol niet werkt bij zenuwpijn.
Dit komt omdat zenuwpijn een andere oorsprong heeft dan gewone pijn. In zulke gevallen kunnen andere medicijnen beter werken, zoals gabapentine of pregabaline.
Tramadol afbouwen: hoe doe je dat veilig?
Het stoppen met Tramadol moet geleidelijk gebeuren om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren. Een Tramadol afbouwen schema kan helpen bij het langzaam verlagen van de dosering.
Mogelijke ontwenningsverschijnselen zijn:
- Slapeloosheid
- Zweten en koude rillingen
- Angst en prikkelbaarheid
- Spierpijn
- Misselijkheid
Je arts kan je helpen met een veilig afbouwschema om deze klachten te verminderen. Mijn ervaringen met tramadol zijn erg negatief en ik kreeg verschillende bijwerking.
Waar ik voornamelijk last van had was een slecht humeur, regelmatig snauwde ik naar mensen om mij heen. Ik ben er dan ook vrij snel mee gestopt.
Tramadol verslaving: 3 tips om te stoppen met pijnstillers
Als je afhankelijk bent geworden van Tramadol, is het belangrijk om de juiste stappen te zetten om te stoppen. Hier zijn drie effectieve tips:
1. Bouw langzaam af en volg een schema
Abrupt stoppen met Tramadol kan ernstige ontwenningsverschijnselen veroorzaken.
Een arts kan een afbouwschema maken waarin de dosering langzaam wordt verminderd, zodat je lichaam kan wennen aan de verandering.
Ook de specialisten van Verslavingshulp Nederland kunnen je helpen om verantwoord te stoppen met deze sterke pijnstillers!
2. Zoek Alternatieven voor pijnbestrijding
Tramadol wordt vaak gebruikt om chronische pijn te behandelen, maar er zijn alternatieve methoden zoals:
- Fysiotherapie
- Mindfulness en meditatie
- Niet-opioïde pijnstillers zoals Paracetamol of Ibuprofen
- Aanpassingen in je levensstijl zoals gezonde voeding en beweging
3. Professionele hulp zoeken
Als je merkt dat je niet zonder Tramadol kunt, kan professionele hulp nodig zijn.
In onze verslavingsklinieken bieden wij therapieën die je kunnen helpen bij het afbouwen en stoppen met pijnstillers. Soms kan een korte opname in een detoxkliniek nodig zijn om de ontwenningsfase te overbruggen.
Tramadol kan helpen, maar ook gevaarlijk zijn
Tramadol is een effectieve pijnstiller, maar kan bij langdurig gebruik tot verslaving leiden.
De bijwerkingen, het risico op afhankelijkheid en de ontwenningsverschijnselen maken het een middel waarmee je voorzichtig moet omgaan.
Als je Tramadol gebruikt en wilt stoppen, is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen.
Bouw langzaam af, zoek alternatieve pijnbestrijding en schakel professionele hulp in als dat nodig is. Je kunt mij bellen of whatsappen: 06-27052570