woensdag, januari 15, 2025
spot_img
HomeVerslavingIs verslaving een ziekte? Ja, ontdek waarom!

Is verslaving een ziekte? Ja, ontdek waarom!

Elke dag krijgen wij de vraag: is verslaving een ziekte? Het antwoord hierop is ja! Ik ga je uitleggen waarom verslaafden ziek zijn.

Wanneer je verslaafd bent dan vind iedereen je slap of zwak, stop gewoon! Maar is dat helemaal eerlijk? Uit onderzoek blijkt namelijk dat de hersenen zijn aangetast.

Omdat ik zelf verslaafd ben geweest kan ik je precies uitleggen wat er in mensen omgaat. Als je dat eenmaal begrijpt, dan doe je echt een goede stap naar de oplossing.

Toen ik eenmaal accepteerde dat mijn hoofd ziek was en ik hulp nodig had, begon mijn herstel. Binnen enkele weken stopte ik mijn verslaving die meer dan 25 jaar duurde!

In onze kliniek leren wij je om bepaalde hersendelen weer te laten communiceren. Zodra alles weer connect met elkaar zul jij niet meer verslaafd zijn, dat garandeer ik je!

Wil je advies of hulp? Whatsapp of bel mij op: 06-27052570

Waarom is verslaving een ziekte?

Om te begrijpen waarom verslaving een ziekte is, is het belangrijk om te kijken naar wat er in het lichaam, en specifiek in de hersenen, gebeurt bij het gebruik van verslavende middelen. Onderzoek toont aan dat verslaving bepaalde hersengebieden aantast.

De delen die betrokken zijn bij beloning, geheugen, leren, oordeel en motivatie raken verstoord. Daarnaast reageren de hersenen van mensen met een verhoogd risico op verslaving anders op middelen dan die van minder kwetsbare personen.

Het effect van verslaving op het beloningscentrum in de hersenen

Het geheugen en het beloningscentrum spelen een sleutelrol in verslavend gedrag. Dit beloningscentrum wordt geactiveerd wanneer we iets plezierigs doen, zoals eten, sporten, sociale interactie, of het gebruik van alcohol of drugs.

Hierbij komt de chemische stof dopamine vrij, die zorgt voor een gevoel van genot en beloning. Dit gevoel kan zo fijn zijn dat je steeds meer verlangt naar de oorzaak ervan. Je hersenen leren dit gedrag te herhalen om datzelfde plezier opnieuw te ervaren.

Waarom wil je steeds meer gebruiken?

Door herhaald gebruik van middelen ontstaat een patroon. Triggers, zoals geuren, situaties of sociale omgevingen, kunnen het verlangen versterken. Ondertussen neemt de dopamineproductie van je lichaam af naarmate je meer gebruikt.

Activiteiten die eerder plezier gaven, hebben minder effect. Uiteindelijk is er steeds meer van het middel nodig om hetzelfde resultaat te bereiken of om je ‘normaal’ te voelen.

Waarom is wilskracht alleen niet genoeg?

Verslaving zorgt voor fundamentele veranderingen in de hersenen. Het beloningscentrum moet als het ware opnieuw ingesteld worden.

Dit vraagt om meer dan alleen wilskracht; het vereist een proces van afkicken, het omgaan met triggers en het doorbreken van oude patronen.

Zelfs na het stoppen met middelengebruik blijven de hersenen vaak lange tijd beïnvloed door deze veranderingen. Daarom is professionele hulp noodzakelijk om zowel de fysieke als de mentale aspecten van verslaving aan te pakken.

De rol van genetica bij verslaving

Wist je dat genetische factoren ongeveer 50% van het risico bepalen op het ontwikkelen van een verslaving? Kinderen van verslaafde ouders hebben bijvoorbeeld een veel groter risico op verslavings- of psychische problemen.

Dit komt niet alleen door erfelijkheid, maar ook door de stressvolle omgeving en opvoeding. Daarnaast spelen omgevingsfactoren en onderliggende problematiek een rol bij de ontwikkeling van een verslaving.

Hulp voor de ziekte verslaving: een actieve stap naar herstel

Hoewel verslaving een ziekte is, betekent dit niet dat er niets aan te doen is. Het nemen van verantwoordelijkheid voor je herstel is de eerste stap.

Professionele hulp kan je ondersteunen bij het doorbreken van patronen en het herstellen van de schade die verslaving heeft aangericht.

Je moet bij verslaving niet alleen denken aan drank en drugs, zo kan iemand ook een fenibut verslaving hebben. Dit zijn medicijnen tegen angst, stress of slaapproblemen.

Wij zijn er ook voor jou

Dus is verslaving een ziekte? Jazeker!

Heb jij of iemand in je omgeving hulp nodig? Laat je gegevens achter, en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie te bespreken.

Liever direct contact? Bel ons op 06-27052570. Verslavingshulp Nederland is 24/7 bereikbaar om jouw intake in te plannen.

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments