vrijdag, juni 21, 2024
spot_img
Home12 StappenStap 11 Minnesota Model - Spirituele Ontwikkeling

Stap 11 Minnesota Model – Spirituele Ontwikkeling

Stap 11 van het Minnesota Model richt zich volledig op spirituele groei en het versterken van innerlijke kracht door gebed en meditatie.

Deze stap luidt: “We zochten door gebed en meditatie onze bewuste band met God, zoals wij Hem opvatten, te verbeteren, waarbij wij slechts baden om kennis van Zijn wil voor ons en de kracht om die uit te voeren.”

Wil je vrijuit bellen of Whatsappen? Contact mij: 06-27052570

Belangrijke aspecten van stap 11 in het programma

 1. Gebed: Dit is een mooie manier om contact te maken met een hogere macht of spirituele kracht, zoals jij die opvat. Het gaat echt om het zoeken naar leiding en kracht buiten jezelf.
 2. Meditatie: Dit is een praktijk van innerlijke stilte en reflectie, die je helpt om je geest te kalmeren en je focus te verleggen naar je innerlijke zelf en je spirituele verbinding.
 3. Bewuste band: Het hogere doel is om een dieper en bewuster contact te ontwikkelen met je spirituele overtuigingen, wat je kan helpen om kracht en richting te vinden in je dagelijkse leven.

Waarom is stap 11 van het Minnesota model belangrijk?

Stap 11 is dan ook cruciaal omdat het spirituele groei en innerlijke rust bevordert, wat essentieel is voor langdurig herstel.

Hier zijn enkele redenen waarom deze stap van het 12 stappen programma belangrijk is:

 1. Innerlijke kracht: Door een diepere spirituele verbinding te ontwikkelen, kun jij je innerlijke kracht en veerkracht vinden om de uitdagingen van het leven en herstel aan te gaan.
 2. Leiding en richting: Gebed en meditatie kunnen je erg helpen om duidelijkheid en richting te vinden in je leven, waardoor jij je beter kunt beslissen en handelen in overeenstemming met je waarden.
 3. Stressvermindering: Meditatie helpt om je stress en angst te verminderen, wat positief kan bijdragen aan je algehele welzijn en herstel.

Hoe stap 11 effectief benaderen en uitvoeren?

 1. Regelmatig oefenen: Maak van gebed en meditatie een dagelijkse gewoonte. Consistentie is belangrijk voor het ontwikkelen van een diepe en betekenisvolle spirituele praktijk.
 2. Wees open en flexibel: Spirituele praktijken zijn altijd persoonlijk en kunnen variëren. Vind wat voor jou werkt, of het nu gaat om traditionele gebeden, geleide meditaties, mindfulness-oefeningen of iets anders is.
 3. Luister en reflecteer: Neem daarom voldoende de tijd om te luisteren naar je innerlijke stem en reflecteer op de boodschappen die je ontvangt tijdens gebed en meditatie. Dit zal je helpen om een dieper begrip en verbinding te ontwikkelen.
 4. Zoek gemeenschap: Deel al je ervaringen en zoek steun bij anderen die een vergelijkbare spirituele weg bewandelen. Dit kan zijn door deelname aan spirituele of religieuze groepen, herstelbijeenkomsten of meditatiegroepen.

Voorbeelden van spirituele praktijken

 1. Dagelijkse gebeden: Begin en eindig altijd je dag met een gebed om leiding en dankbaarheid te uiten.
 2. Meditatiesessies: Reserveer ook elke dag een vaste tijd om te mediteren, zelfs als het maar een paar minuten zijn. Dit helpt om je om je geest te kalmeren en je focus te versterken.
 3. Spirituele literatuur: Lees daarom boeken, artikelen of heilige teksten die resoneren met je spirituele overtuigingen en je inspireren.

Hoe werkt stap 11 Minnesota model?

Stap 11 van het Minnesota Model draait dus volledig om het verdiepen van je spirituele verbinding door middel van gebed en meditatie.

Deze stap is daarom essentieel voor het vinden van innerlijke kracht, leiding en rust, wat je ondersteunt in je herstelproces en je algehele welzijn verbetert.

Door een bewuste band met je spirituele overtuigingen te ontwikkelen, kun jij je kracht en richting vinden om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

GA NAAR STAP 12 VAN HET MINNESOTA MODEL

Hulp nodig? Contact mij: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments