zaterdag, juni 8, 2024
spot_img
Home12 StappenStap 12 Minnesota Model - Delen van de Boodschap

Stap 12 Minnesota Model – Delen van de Boodschap

Stap 12 van het Minnesota Model richt zich echt op het geven en delen van de boodschap van herstel met anderen. Ontdek hier hoe het werkt.

Deze stap luidt: “Nadat wij een spiritueel ontwaken als resultaat van deze stappen hadden ervaren, probeerden wij deze boodschap aan anderen over te brengen en deze principes in al onze activiteiten toe te passen.”

Heb je hulp nodig of wil je overleggen? Bel of WhatsApp mij: 06-27052570

Belangrijke aspecten van stap 12 in het programma

 1. Spiritueel ontwaken: Dit verwijst naar de persoonlijke groei en verandering die je hebt doorgemaakt door het volgen van de vorige elf stappen. Het is een nieuw bewustzijn van je eigen herstel en de nieuwe manier van leven die je hebt aangenomen.
 2. De boodschap overbrengen: Dit houdt dus in dat je anderen helpt die nog worstelen met verslaving. Door je eigen verhaal en ervaringen met andere te delen, kun je anderen inspireren en ondersteunen in hun herstelproces.
 3. Toepassen van principes: De principes van de twaalf stappen moeten geïntegreerd worden in jouw dagelijkse leven. Dit betekent dat jij de waarden en inzichten die je hebt opgedaan, toepast in al je activiteiten en interacties.

In onze afkickkliniek voor alcohol gebruiken wij dit stappenplan al vele jaren met succes! Ook wanneer te kampen hebt met een drugsprobleem, dan is dit echt de oplossing.

Waarom is stap 12 zo belangrijk bij het Minnesota model?

Stap 12 is zo belangrijk omdat het je helpt om je herstel te verdiepen en te versterken door dienstbaarheid. Hier zijn enkele redenen waarom deze stap zo belangrijk is:

 1. Zelfbevestiging: Door anderen te helpen, bevestig jij je eigen herstel en blijf je verbonden met de principes die je hebt geleerd.
 2. Zingeving: Dienstbaarheid geeft jouw leven een diepere betekenis en voldoening, wat essentieel is voor langdurig herstel.
 3. Gemeenschapsgevoel: Door deel te nemen aan een herstelgemeenschap en anderen te ondersteunen, bouw je sterke, ondersteunende relaties op.

Hoe stap 12 effectief benaderen?

 1. Actief betrokken raken: Zoek altijd naar mogelijkheden om anderen te helpen binnen de herstelgemeenschap. Dit mag variëren van het leiden van bijeenkomsten tot het ondersteunen van nieuwe leden.
 2. Delen van je verhaal: Wees bereid om jouw eigen ervaringen en lessen te delen met anderen. Je verhaal kan misschien anderen inspireren en hoop geven.
 3. Leef de principes: Integreer deze principes van de twaalf stappen altijd in je dagelijkse leven. Wees een goed voorbeeld van herstel door eerlijkheid, nederigheid en mededogen te tonen in al je interacties.
 4. Blijf leren en groeien: Herstel is gewoon een doorlopend proces. Blijf daarom jezelf ontwikkelen door nieuwe dingen te leren en jezelf uit te dagen om verder te groeien.

Voorbeelden van dienstbaarheid

 1. Mentorschap: Word bijvoorbeeld een sponsor voor iemand die nieuw is in het herstelprogramma. Bied je begeleiding en volledige steun aan om hen te helpen hun weg te vinden.
 2. Vrijwilligerswerk: Je kunt ook vrijwilligerswerk binnen of buiten de herstelgemeenschap. Dit mag variëren van het organiseren van bijeenkomsten tot het helpen bij lokale evenementen.
 3. Educatie en bewustwording: Deel je kennis en ervaringen zoveel mogelijk, om anderen bewust te maken van verslaving en herstel. Dit kun je doen door middel van voorlichtingscampagnes, workshops, of het schrijven van artikelen.

Hoe werkt stap 12 Minnesota model?

Stap 12 van het Minnesota Model draait dus ten alle tijden om dienstbaarheid en het delen van de boodschap van herstel.

Deze stap is echt essentieel voor het vinden van zingeving en het verdiepen van je eigen herstel door anderen te helpen.

Door de principes van alle twaalf stappen in je dagelijks leven toe te passen en actief bij te dragen aan de herstelgemeenschap, bouw jij een sterk, betekenisvol leven op dat is geworteld in groei, mededogen en dienstbaarheid.

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments