vrijdag, juni 7, 2024
spot_img
Home12 StappenStap 10 Minnesota Model - Voortdurende Zelfevaluatie

Stap 10 Minnesota Model – Voortdurende Zelfevaluatie

Stap 10 van het Minnesota Model richt zich volledig op voortdurende zelfevaluatie en verantwoording. Wij leggen je hier uit hoe dit werkt.

Deze stap luidt als volgt: “We bleven onszelf voortdurend evalueren en wanneer we fout waren, gaven we dat onmiddellijk toe.”

Wil je vrijuit bellen of Whatsappen? Contact mij: 06-27052570

Stap 10 van het programma

 1. Voortdurende zelfreflectie: Regelmatige zelfevaluatie helpt je om bewust te blijven van je gedrag, gedachten en gevoelens. Dit is een doorlopend proces dat je helpt om terugval te voorkomen en groei te bevorderen.
 2. Erkenning van fouten: Het tijdig herkennen en toegeven van je fouten voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen. Het gaat om eerlijkheid en volledige verantwoordelijkheid nemen voor je daden.

Waarom is stap 10 van het Minnesota model belangrijk?

Stap 10 is echt cruciaal voor het behouden van de vooruitgang die je hebt geboekt in je herstel. Hier zijn enkele redenen waarom deze stap voor jou belangrijk is:

 1. Voorkomen van terugval: Door voortdurend te blijven evalueren, kun je vroegtijdig signalen van terugval herkennen en hierop reageren voordat het een probleem wordt.
 2. Persoonlijke groei: Voortdurende zelfevaluatie bevordert jouw persoonlijke groei en helpt je om voortdurend te verbeteren.
 3. Verantwoordelijkheid en integriteit: Door compleet eerlijk te zijn over je fouten en deze direct toe te geven, versterk je je integriteit en bouw je vertrouwen op bij anderen.

Bekijk ons overzicht van alle 12 stappen voor verslaving.

Hoe stap 10 effectief benaderen?

 1. Dagelijkse reflectie: Maak er een vaste gewoonte van om dagelijks even de tijd te nemen om na te denken over je dag. Wat ging er wel goed? Wat kan eventueel beter? Heb je misschien iets gedaan wat je moet rechtzetten?
 2. Journaling: Het bijhouden van een eigen dagboek kan een effectief hulpmiddel zijn voor zelfreflectie. Schrijf je gedachten en gevoelens altijd op en evalueer je acties.
 3. Ondersteuning zoeken: Bespreek al je bevindingen regelmatig met een sponsor, therapeut of een vertrouwde vriend. Zij kunnen je wellicht helpen om objectief te blijven en je aanmoedigen om door te gaan.
 4. Actie ondernemen: Wanneer je eventueel fouten maakt, geef dit dan onmiddellijk toe en neem actie om het goed te maken. Dit zal voorkomen dat schuldgevoelens en spijt zich ophopen.

Voorbeelden van voortdurende zelfevaluatie

 1. Dagelijkse check-ins: Neem altijd aan het einde van elke dag een paar minuten de tijd om na te denken over je acties en interacties. Wat ging goed? Waar heb je spijt van?
 2. Wekelijkse of maandelijkse evaluaties: Plan ook regelmatig langere momenten van reflectie in om je voortgang te evalueren en doelen te stellen voor de komende periode.
 3. Verantwoording afleggen: Deel al je bevindingen met iemand die je vertrouwt en die je kan helpen om verantwoordelijk te blijven voor je daden.

Hoe werkt stap 10 van het Minnesota model?

Stap 10 van het Minnesota Model draait om voortdurende zelfevaluatie en het onmiddellijk toegeven van fouten.

Deze stap is essentieel om de vooruitgang in je herstel te behouden en om voortdurende persoonlijke groei te bevorderen.

Door dagelijks te reflecteren en verantwoordelijkheid te nemen, bouw je een leven op gebaseerd op integriteit en zelfbewustzijn.

GA NAAR STAP 11 VAN HET MINNESOTA MODEL

Even bellen of Whatsappen zonder verplichtingen? Contact mij: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments