...
HomeGokkenWaarom is Gokken Verslavend? 3 Psychologische Redenen

Waarom is Gokken Verslavend? 3 Psychologische Redenen

Vroeger heb ik mijzelf ook de vraag gesteld: waarom is gokken verslavend? Een opsomming van redenen die ik dagelijks hoor:

  1. Verveling
  2. Spanning (geld winnen)
  3. Problemen vergeten

Deze drie punten waren vroeger ook mijn voornaamste redenen om te spelen. Gelukkig heb ik een behandelplan kunnen maken die gokkers enorm kan helpen.

Omdat ik het probleem als geen ander ken weet ik ook waar de oplossing ligt. Verslavingshulp Nederland kan jou echt helpen! Schrijf je in voor een kennismaking.

Vrijblijvend even Bellen of Whatsappen? Contact mij: 06-27052570

Gokken als tijdverdrijf

Gokken, een activiteit die voor sommigen slechts een onschuldig tijdverdrijf is, ontpopt zich voor anderen als een verwoestende verslaving. Maar wat maakt gokken zo verslavend?

Deze blog duikt in de psychologische mechanismen achter gokverslaving, onderzoekt hoe het grijpt in de menselijke psyche, en bespreekt manieren om met deze aandoening om te gaan.

Lees ook: hoe werkt een afkickkliniek?

De Beloningssystemen van de Hersenen:

Centraal in de verslavende aard van gokken is de manier waarop het inspeelt op de beloningssystemen van onze hersenen.

Gokken veroorzaakt een stortvloed aan dopamine, een neurotransmitter geassocieerd met plezier en beloning.

Wanneer spelers winnen, ervaren ze een intense euforie die ze willen herbeleven, waardoor een cyclus van herhaald gokgedrag ontstaat.

Mocht je financiële problemen door gokken hebben dan kunnen wij je daarmee helpen. Bij Verslavingshulp Nederland zijn meerdere schuldhulp instanties aangesloten!

Illusie van Controle:

Gokkers vallen vaak ten prooi aan de illusie van controle: het geloof dat ze persoonlijke invloed kunnen uitoefenen op de uitkomst van een kansspel.

Deze misvatting voedt de hoop op winst, ondanks de overweldigende waarschijnlijkheid van verlies, en moedigt voortdurend gokken aan.

Variabele Ratio Versterkingsschema:

Gokken maakt gebruik van een variabele ratio versterkingsschema, waarbij beloningen onvoorspelbaar worden uitgedeeld.

Deze onvoorspelbaarheid zorgt ervoor dat het gedrag moeilijk uit te doven is, omdat de speler blijft geloven in de volgende ‘grote winst’, ongeacht hoeveel verliezen er al zijn geleden. Krijg van ons de hulp die je verdiend en begin een nieuw hoofdstuk in je leven!

Sociale en Culturele Factoren:

De aantrekkingskracht van gokken wordt ook versterkt door sociale en culturele factoren.

De glamoureuze weergave van gokken in media en popcultuur, samen met de sociale interactie die het in casino’s en gokhallen biedt, draagt bij aan de verleiding.

Escape van de Realiteit

Voor velen dient gokken als een ontsnapping aan de dagelijkse realiteit of persoonlijke problemen.

Het biedt een tijdelijke vlucht uit stress, verveling of depressie, maar kan uiteindelijk leiden tot ernstigere psychologische problemen.

Omgaan met Gokverslaving:

Het herkennen van de verslavende aard van gokken is de eerste stap naar herstel. Erkenning, professionele hulp zoeken, en ondersteuning van vrienden en familie zijn essentieel.

Methoden zoals gedragstherapie, zelfhulpgroepen en soms medicatie kunnen effectief zijn bij het overwinnen van gokverslaving.

Conclusie: Gokken is Verslavend maar er is een Oplossing

Gokverslaving is een complexe aandoening die diep ingrijpt in de psychologie van het individu. Door te begrijpen waarom gokken zo verslavend is, kunnen we beter strategieën ontwikkelen voor preventie en herstel.

Voor degenen die worstelen, onthoud: herstel is mogelijk, en hulp is beschikbaar. Wil je ook geholpen worden door Verslavingshulp Nederland? Contact mij dan: 06-27052570

Verslavingshulp in Nederland is gratis, het wordt vergoed door de verzekeraar!

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.