...
HomeAlcoholUiterlijke Kenmerken Alcoholist: 3 Fysieke Bewijzen

Uiterlijke Kenmerken Alcoholist: 3 Fysieke Bewijzen

Er zijn een paar uiterlijke kenmerken die je bij een alcoholist kunt constateren. Ontdek welke 3 fysieke symptomen je kunt herkennen.

Helaas ben ik vroeger ook verslaafd geweest aan alcohol en drugs, waardoor ik destijds zelf geconfronteerd werd met een veranderend uiterlijk. Drank tast je gezicht en lichaam aan!

Mijn blog gaat je helpen om iemand met een drankprobleem te spotten. Wanneer je eventuele kenmerken herkent, dan kun je mij altijd vragen om hulp.

Je kunt met mij telefonisch overleggen of contacten via whatsapp: 06-27052570

Waar moet je opletten?

Alcoholisme is een zware en ernstige aandoening die zowel psychologische als fysieke gevolgen kan hebben. Het is dus belangrijk dat iemand de hulp krijgt die nodig is.

Terwijl de meeste symptomen van alcoholisme intern zijn, zoals leverproblemen of psychische stoornissen, zijn er ook een aantal uiterlijke kenmerken die kunnen wijzen op alcoholmisbruik.

Lees ook: Typisch Gedrag Alcoholist: 3 Nare Karaktertrekjes

Het herkennen van alle uiterlijke kenmerken is daarom van groot belang om tijdig hulp te bieden. Bekijk ons overzicht van meest voorkomende uiterlijke kenmerken van een alcoholist.

1. Huid en Gezicht

De meest opvallende uiterlijke kenmerken van alcoholisme is toch wel de verandering in de huid en het gezicht van de persoon:

  • Rooie Gloed en Zwelling: Alcoholisten krijgen in de praktijk vaak te maken met een rood gezicht door verwijding van de bloedvaten. Dit is vaak een direct gevolg van overmatig alcoholgebruik. Zwellingen kunnen ook optreden, vooral in het gezicht en rond de ogen. Dit is vrij gevaarlijk omdat het kan duiden op vochtretentie en leverproblemen.
  • Geïrriteerde en Droge Huid: Alcohol zorgt voor een uitdrogend effect op het lichaam, wat weer kan leiden tot een droge, schilferige en geïrriteerde huid. De natuurlijke vochtbalans van de huid wordt erdoor verstoord, waardoor deze vervelende symptomen kunnen optreden.
  • Geel Zucht: Je ziet soms een gelige huid, ook wel geelzucht genoemd. Dit kan een voorteken zijn van ernstige leverbeschadiging. Dit komt omdat de lever het pigment bilirubine niet meer goed kan verwerken. Het resultaat is dan een gelige verkleuring van de huid en het oogwit.

Aanvullende informatie vindt je op: Uiterlijke Symptomen Alcoholist: 3 Herkenningspunten

2. Slechte Conditie en Afvallen of Aankomen

Voornamelijk gewichtsveranderingen en een verslechterde lichamelijke conditie zijn uiterlijke kenmerken van alcoholisme:

  • Ongewenst Gewichtsverlies: Veel alcoholisten krijgen last van gewichtsverlies door een gebrek aan goede voeding. Alcohol kan namelijk de eetlust onderdrukken en de absorptie van essentiële voedingsstoffen belemmeren, wat dan weer zorgt voor ondervoeding.
  • Opgeblazen Gevoel: Het kan ook zijn dat alcoholisten kunnen aankomen, vooral rond de buikstreek. De reden hiervan is dat alcohol veel lege calorieën bevat en de leverfunctie kan verstoren. Het resultaat is dan een opgeblazen gevoel en vetophoping rond de buik.
  • Spierzwakte en Extreme Vermoeidheid: Chronisch alcoholisme kan leiden tot spierzwakte en zelfs aanhoudende vermoeidheid. Alcohol tast namelijk de spieren aan en verlaagt de energieniveaus, waardoor fysieke activiteiten moeilijker kan worden.

Om je te helpen: Hoe Herken je een Alcoholist? – 3 Tekenen

3. Verwaarlozing van de Persoonlijke Verzorging

Een ander belangrijk uiterlijke kenmerk van alcoholisme is toch wel de verwaarlozing van persoonlijke verzorging en hygiëne:

  • Hygiëne verwaarlozing: Alcoholisten kunnen moeite hebben om dagelijkse hygiënische gewoonten bij te houden, zoals regelmatig douchen, tanden poetsen en het dragen van schone kleren. Dit komt vaak door een gebrek aan motivatie of fysieke vermogens als gevolg van overmatig drinken.
  • Onverzorgd Rondlopen: Vooral een onverzorgd uiterlijk, inclusief ongekamd haar, vuile nagels en versleten kleding, zijn tekenen van alcoholisme. Vooral de prioriteit van persoonlijke verzorging neemt af naarmate de verslaving toeneemt.
  • Wondjes en Blauwe Plekjes: In de praktijk zie je dat alcoholisten vatbaarder zijn voor ongelukken en verwondingen, dit komt door een verminderde coördinatie en balans. Vooral blauwe plekken en snijwonden zijn veel geziene verwondingen. Ze kunnen duiden op vallen of ongevallen die voortkomen uit dronkenschap.

Lees ook: help ik ben verslaafd: wat moet ik doen?

Herken je nu de uiterlijke kenmerken van een alcoholist?

Door het herkennen van uiterlijke kenmerken van alcoholisme kun je een belangrijke stap zetten in het bieden van de nodige hulp en ondersteuning.

Herken je punten maar weet je niet hoe je iemand moet helpen? Schakel dan mijn hulp in. Het is mijn missie en passie om andere verslaafden en hun familieleden te begeleiden.

Je kunt mij gratis en vrijblijvend bellen of whatsappen op: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.