...
HomeAlcoholTypisch Gedrag Alcoholist: 3 Nare Karaktertrekjes

Typisch Gedrag Alcoholist: 3 Nare Karaktertrekjes

Er is typisch gedrag dat past bij een alcoholist. We gaan je leren hoe je alle nare karaktertrekjes herkent en wat je kunt doen.

Zodra je weet waar je op moet letten, is het ook mogelijk om in te schatten of er hulp nodig is. Mocht dit het geval zijn, dan kan ik je helpen.

Wij helpen alcoholisten en hun familie of partners om een nieuw leven te starten. Uit eigen ervaring weet ik dat het een pittige reis is, maar wel te doen.

In mijn afkickkliniek voor alcohol zie ik dagelijks mensen die gebroken binnenkomen. Het is dan altijd geweldig om te zien dat ze binnen enkele weken weer hoop hebben.

Je kunt nog zo naar de kloten zijn, er is altijd een behandeling die jou kan redden! Mocht je daar meer over willen weten, dan kun je mij bellen of whatsappen: 06-27052570

Het gedrag van een alcoholist herkennen

Alcoholisme is een zeer complexe en verwoestende ziekte die niet alleen de drinker, maar ook de mensen in hun omgeving beïnvloedt.

Het herkennen van typisch gedrag van een alcoholist kan helpen om de ernst van de situatie in te zien en passende hulp te bieden.

In deze blog bespreken we drie nare karaktertrekjes die vaak voorkomen bij alcoholisten: ontkenning van problemen, manipulatief gedrag en impulsiviteit.

Bekijk ook de uiterlijke symptomen van een alcoholist.

1. Ontkenning van het Probleem

Als je kijkt naar de meest opvallende en schadelijke karaktertrekjes van een alcoholist, dan is ontkenning toch wel de bekendste.

Ontkenning speelt namelijk een centrale rol in de dynamiek van alcoholisme en maakt het een stuk moeilijk voor de persoon om hun verslaving te erkennen en hulp te zoeken.

  • Lacherig Drinkgedrag: Alcoholisten hebben al snel de neiging om hun drinkgedrag te bagatelliseren. Ze zullen je zeggen dat ze “maar één of twee drankjes” hebben gehad, zelfs als ze duidelijk dronken zijn. Dit minimaliseren helpt ze om hun verslaving te rationaliseren en te verbergen voor anderen. Trap er niet in!
  • Het Ontwijken van Verantwoordelijkheid: Ontkenning gaat bijna altijd gepaard met het ontwijken van verantwoordelijkheid. Vooral de negatieve gevolgen van hun drankgebruik ontkennen ze. Alcoholisten geven het liefst anderen of externe omstandigheden de schuld voor hun problemen. Ze zullen alles doen om niet geconfronteerd te worden met hun eigen gedrag.
  • Een Selectief Geheugen: De meeste alcoholisten vertonen een selectief geheugen als het gaat om hun eigen drinkgedrag. Ze vergeten of negeren alle momenten waarop hun alcoholgebruik problematisch was. Deze strategie helpt ze om in ontkenning te blijven.

Alcoholisten blijven ontkennen om de ernst van hun situatie niet in te zien, het nadeel is dat het ze enorm belemmert met de weg naar herstel.

Het doorbreken van deze ontkenning is vaak een belangrijke eerste stap in de behandeling.

2. Manipuleren

Een ander veelvoorkomend karaktertrekje bij alcoholisten is manipulatief gedrag.

Hun gedrag helpt ze met de verslaving in stand te houden en de controle te behouden over hun omgeving en hun toegang tot alcohol.

  • Met een Stalen Gezicht Liegen en Bedriegen: Alcoholisten liegen continue over hun drinkgedrag. Dit doen ze om te voorkomen dat anderen zich met hun verslaving bemoeien. Ze blijven verzinsels en excuses verzinnen om te verklaren waarom ze drinken of om hun drankgebruik te verbergen. Zo herken je een alcoholist.
  • Emotionele Chantage: Een ander vorm van manipulatie is emotionele chantage. Het liefst willen alcoholisten hun geliefden de schuld geven van hun drinken. In extreme gevallen willen ze hen zelfs verantwoordelijk maken voor hun welzijn. Ze proberen familieleden en vrienden te dwingen om hen te ondersteunen of te helpen op manieren die de verslaving in stand houden. Begin hier niet aan! Wat je ook doet ga hier niet in mee en geef geen geld!
  • Isoleren van Bepaalde Personen: Een tactiek die ze gebruiken is het isoleren van zichzelf. Ze willen niet door je geconfronteerd worden met hun probleem. Dit is vaak de hoofdreden waarom alcoholisten contact vermijden met mensen die “zeuren” over hun verslaving. Je kunt het beste een interventie organiseren om uiteindelijk door te dringen.

Dring je niet meer tot iemand door? Laat mij je dan helpen! Contact mij vrijblijvend.

Lees ook: help ik ben verslaafd

3. Impulsief

Impulsiviteit is het derde karaktertrekje die voorkomt bij alcoholisten.

Dit gedrag komt voornamelijk voort uit het verlangen naar onmiddellijke bevrediging. Ze hebben het onvermogen om de lange termijn gevolgen van hun acties te overzien.

  • Gevaarlijk Gedrag: Alcoholisten vertonen soms risicovol gedrag, denk aan roekeloos rijden, agressie en onveilige seksuele activiteiten. Dit soort gedragingen worden gedreven door de behoefte aan onmiddellijke bevrediging. Het probleem is echter dat het ernstige gevolgen kan hebben voor hun veiligheid en welzijn.
  • Geen Geduld: Impulsiviteit komt ook af en toe tot uiting in een gebrek aan geduld. Alcoholisten raken snel gefrustreerd als ze niet snel genoeg toegang hebben tot alcohol of als dingen niet volgens hun plan verlopen. Dit leidt dan weer tot uitbarstingen van woede en onredelijk gedrag.
  • Onverantwoordelijke Beslissingen: Je ziet dat alcoholisten impulsieve en onverantwoordelijke beslissingen nemen die hun leven en dat van anderen negatief beïnvloed. Vooral financiële uitspattingen en het negeren van verantwoordelijkheden op het werk of thuis, zijn voorbeelden die wij dagelijks tegenkomen in onze afkickkliniek alcohol.

Helaas kan impulsiviteit de verslaving van een alcoholist verergeren en hun vermogen om te herstellen belemmeren. Dit gedrag moet dus behandeld worden!

Bekijk ook de kenmerken om een alcoholist aan te herkennen.

Wat als je het gedrag nu herkent?

Het herkennen van typisch gedrag van een alcoholist is een cruciale stap in het bieden van de juiste hulp en ondersteuning. We moeten weten met wie wij te maken hebben!

De ontkenning van problemen, het manipulatieve gedrag en de impulsiviteit zijn drie kenmerken die vaak voorkomen bij alcoholisten.

Ze zullen er alles aan doen om hun alcoholverslaving in stand houden!

Door alle genoemde gedragingen te identificeren, kunnen familieleden, vrienden en professionals beter inspelen op de behoeften van de alcoholist en de behandeling.

Hulp aanvaarden van Verslavingshulp Nederland is essentieel om destructieve patronen te doorbreken en een pad naar herstel te vinden.

Heb je meer informatie nodig of wil je gewoon eens vrijuit spreken? Laten we dan even bellen of whatsappen via: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.