vrijdag, oktober 18, 2024
spot_img
HomeVerslavingHoe stop je met alcohol of drugs? - Mijn verhaal GJ

Hoe stop je met alcohol of drugs? – Mijn verhaal GJ

Vanaf mijn 13 de jaar ben ik al bezig met alcohol, drugs en gokken. Mijn geest was ziek en het probleem werd met het jaar erger.

Het is misschien raar om te zeggen maar ik heb mijzelf nooit als een verslaafde gezien. Ik leefde het straatleven en dat vond ik prachtig.

Samen met mijn vrienden deden we alles wat we maar wilden en niemand kon ons stoppen. Althans, dat dachten we. Achteraf zie ik wel hoe problematisch we waren.

Niemand ging meer naar school en niemand werkte. Het geld werd verdiend op straat. We gingen naar housefeesten en schuwde geen enkel gevecht. Samen uit, samen thuis.

Toen ik eenmaal ouder werd begon ik pas in te zien dat er sprake van een verslaving was. Zeker toen ik overstapte van XTC naar cocaïne, ging ik hard achteruit.

Het enige wat mij nog echt op de been hield was mijn geloof.. Tot op de dag van vandaag, ga ik nog steeds elke eerste naar de Westerkerk, om god te bedanken voor mij leven.

Iedereen die drinkt of gebruikt gaat rockbottom

Net als bij iedereen die verslaafd is, komt er een moment dat je een keuze moet maken. Of je stopt, of je gaat dood. Zo simpel is het helaas gewoon.

Als ik denk aan de duizenden keren dat ik naar het plafond staarde dan word ik nog angstig. Elke keer weer dacht ik dat mijn hart ermee zou stoppen.

Als ik er aan denk of er over praat, dan voel ik direct weer die wanhoop. Verschrikkelijk!

Tot mijn 41 ste wist ik mijn verslavingen goed te verstoppen voor mijn naasten. Mijn familie en vriendin hadden niet echt door dat er problemen waren.

Dit veranderde allemaal toen mijn vader overleed en ik steeds meer ging gebruiken. Wat mij ook niet goed heeft gedaan, is de corona periode. Mijn gebruik verdubbelde!

Zeker toen ik dagelijks ging gebruiken ging ik snel bergafwaarts. Mijn bedrijven liepen slechter, mijn vriendin begon argwaan te krijgen en mijn dochter begon vragen te stellen.

Ik wist dat ik moest stoppen maar hoe? Met deze vraag heb ik helaas veel te lang gelopen. Dit is ook de reden waarom ik met Ilja Reiman, Verslavingshulp Nederland ben begonnen.

Het wordt tijd voor heldere informatie van mensen die het leven hebben geleefd! Wij spreken de mensen aan die niet passen bij de standaard zorg. Wij zijn mensen mensen.

We zijn direct en gaan je niet met fluwelen handschoentjes behandelen. Als je wilt stoppen dan kom je in een gevecht met jezelf, je hebt dan medestrijders nodig die je snappen.

Hoe is het gelukt om te stoppen?

Destijds had ik een prachtige vriendin die mij echt door dik en dun steunde. Het was gewoon een goed mens die wilde dat ik het zou overleven.

Ik heb nog steeds spijt wat ik haar heb aangedaan.

Zelfs in mijn verslavingsperiode was ik lief voor haar en deden we veel leuke dingen, het was alleen super zwaar. Achteraf zie ik wel in dat dit voor iemand echt niet leuk is.

Ondanks dat zij niet meer in mijn leven is denk ik soms nog aan onze tijd. Ze heeft mijn leven gered en daar zal ik haar altijd dankbaar voor zijn. Dit schept een band.

Ze was lief voor me en bleef aandringen op hulp en een beter leven. Haar motiverende woorden hebben ervoor gezorgd dat ik lichamelijk, emotioneel en financieel stabiel ben.

Sterker nog, op alle vlakken heb ik het nog nooit zo goed gedaan. Het is bizar om te zien waar je toe in staat bent als je lichaam en geest gezond zijn.

Vooral mijn beslissing om dagelijks keihard te trainde veranderd veel. Zowel het mentale als het fysieke gedeelte ging hard vooruit. Inmiddels train ik al 2 jaar bijna dagelijks!

De eerste stap naar herstel

Door mijn (ex)vriendin begon ik open te staan voor hulp. Ik ging op internet op zoek om mijn leven te redden. Wat kwam ik tegen? Een podcast van Ilja Reiman met Najib.

Ilja is een stoere vent wiens naam ik vroeger hoorde in de housescene. In mijn omgeving wordt hij gezien als een house legende! Hij was de eerste gabber in Nederland.

Als deze indrukwekkende man kon stoppen na zijn turbulente leven, dan moest het mij ook lukken! Ik zag in hem een lotgenoot die mij weleens kon helpen.

Ik vroeg god om hulp en deze kreeg ik ook.

Twee dagen na de podcast zit ik op een strand in Almere Poort, en wie kom ik tegen? Ilja Reiman! Dit was voor mij een groot teken dat er een oplossing ging komen.

Tijd om hulp te accepteren

Omdat ik van nature een alpha man ben had ik allerlei blokkades omtrent hulp. Het voelde als een soort zwakte dat ik mijn verslavingen niet de baas kon worden.

Maar heel eerlijk, ik probeerde al jaren er tegen te vechten en zonder succes. Het was een illusie om te denken dat ik zonder zijn hulp ooit zou stoppen.

Toen Ilja bij mij aan de tafel kwam zitten voelde dit meteen vertrouwd. Wie had ooit gedacht dat deze vreemdeling één van mijn beste vrienden en compagnon zou worden.

Hij is een gewoon mooi en eerlijk persoon. Ik ben dan ook erg erg blij dat ik hem heb ontmoet. Hij voelt als een broer. Soms komt hulp uit onverwachte hoek!

Mijn eerste behandeling in de kliniek

Door mijn gesprekken met Ilja werd mij al snel duidelijk dat ik geen zware gebruiker was. Er was wel een probleem, maar ik wist nog mate te houden (werk, kind en verplichtingen).

In zijn ogen was ik nog een beginner / amateur 😉 Toch voelde dat niet zo na 30 jaar gebruik. In mijn ogen werd ik met de dag gekker en ging mijn gezondheid snel achteruit.

Ilja verteld mij dat iemand die maximaal verslaafd is, geeft geen reet meer om bovengenoemde punten. Zijn woorden gaven mij hoop dat mijn situatie op te lossen was.

Mijn (ex)vriendin was dolblij omdat ze het leven zou krijgen die ze verdiende. Ook mijn dochter was trots dat ik aan mijzelf ging werken. Wat kon er misgaan?

Dezelfde week liep ik op Ilja’s aandringen naar binnen bij Spoor6, een verslavingskliniek in Bussum. Daar werd ik opgewacht door een soort boeddha genaamd Bani.

Foto – Bani Da Lima – Spoor6 Bussum

Mijn coach, vriend, inspirator en geweten in donkere dagen!

Aku akan selalu berterima kasih padamu 🙏

Het creëren van een nieuw leven

Het maken van nieuwe vrienden met dezelfde visie is een belangrijk onderdeel van mijn herstel geweest. Ik kom nooit meer op drugsfeesten of mensen die thuis gebruiken.

Ik wil er gewoon niks meer mee te maken hebben. Met een brok in mijn keel heb ik van sommige mensen afscheid genomen. Mensen die ik op de dag van vandaag nog mis.

Echter, geen enkele vriendschap is het mij waard om eraan onderdoor te gaan. Iedereen heeft wel een drank- of drugsmaatje, die het slechtste in hem of haar naar boven haalt.

Deze persoon moet echt verdwijnen uit je leven als je clean wilt worden. Je zult gewoon af en toe op zaterdagavond alleen zitten zonder drank, drugs of vrienden.

Ik beloof je wel dat je na een aantal maanden weer je draai gaat vinden. Als je daar moeite mee hebt dan staan wij altijd voor je klaar. Ook als je niet voor ons kiest zullen we helpen!

Mijn behandelingen sloegen aan

Door te praten met Banni zag ik eigenlijk wat er fout ging. Buiten de belangrijke levenslessen, legde hij mij ook uit dat verslaving een ziekte is.

Dus ik was niet zwak maar ziek? Dit veranderde hoe ik mijzelf zag..

Mijn hersenen gaven geen signalen meer af die mij beschermden tegen drank of drugs. Nou ben ik niet een grote drinker, maar als ik drink, dan is er geen rem. All-in!

Ik kreeg huiswerk mee om mijn hersens weer te trainen. Goud! Na enkele dagen begonnen mijn hersens alweer te communiceren. Een wonder na al die jaren!

Er was opeens een soort stemmetje dat aangaf dat het niet verstandig was om te gebruiken. Deze stem werd steeds sterker in de weken erna.

Als ik heel eerlijk ben dan was ik van mijn drugsprobleem in enkele sessies al af. Mijn echte gevecht begon pas toen het gewone leven weer begon.

Opeens had ik zeeën van tijd

Toen ik eenmaal clean was wist ik niet wat ik met mezelf aan moest. Toen ik nog gebruikte was ik of naar de klote of aan het herstellen. Dagvulleld!

Daarnaast had ik niet veel mensen om mij heen die een gezond leven leidde. Waar en bij wie ging ik chillen? Ik besloot te accepteren dat ik een periode alleen zou zijn.

Alles stond in het teken van zelfontwikkeling, dit gaf mij een soort oerkracht. Ik keek motivational video’s op YouTube en besloot te transformeren in een krijger en zakenman.

Waar ik overigens echt van schrok was de moeheid die ik ervaarde. Voor mijn gevoel moest ik beloond worden met een gezond lichaam en een frisse geest. Iets wat niet gebeurde!

Sterker nog, ik voelde mij slechter dan toen ik nog gebruikte. Waarom? Ik had gewoon nergens kracht voor! Dit demotiveerde mij wel als ik eerlijk ben.

Het vinden van motivatie

Gelukkig waren er super sterke video’s online om mij op te peppen om sterk te zijn.

Ondanks deze depressieve gevoelens, wilde ik nooit meer gebruiken. Het gekke was dat opeens de vrouw die mijn rots in de branding was, afstand begon te nemen.

Ik voelde al dat er iets was maar ik had nooit verwacht dat onze liefde niet groot genoeg was. Er was nooit ruzie en als we samen waren dan was er veel passie en gezelligheid.

Door mijn trots en moeheid heb ik geen weerstand gegeven en de breuk direct geaccepteerd. Ik was moe en beledigd en wist dat ik voor mijzelf moest kiezen.

Voor jezelf kiezen is ook weer zo een punt die centraal staat bij het overwinnen van een verslaving. Jij moet het redden en er is geen ruimte voor ander. Moeilijk maar eerlijk!

We hebben nog wel een tijdje elkaar gezien maar ik kreeg maar niet uit mijn hoofd dat ze misschien wilde stoppen. Dat voelde zo verkeerd dat ik ervoor koos om te stoppen.

Dit gaf mij de vrijheid en kracht om mijn leven echt op de rit te krijgen. Ik geloof er heilig in dat deze vrouw mijn leven heeft gered, en vele malen beter heeft gemaakt.

Op één of andere manier presteer en train ik beter met pijn of druk. Dit was het laatste zetje wat ik nodig had om echt mijn beste versie te worden.

Het gekke is dat ik nu de persoon ben die ik destijds hoopte te worden.

Hoe voelt een leven in herstel?

Het heeft bij mij een jaar geduurd voordat ik de beloning kreeg waar ik al die tijd op had gewacht. Na een doktersbezoek kwam ik erachter wat er met mij aan de hand was.

Jarenlang drank- en drugsmisbruik is een roofbouw op je lichaam! Alle stoffen moeten uit je lichaam en een gezonde levensstijl is noodzakelijk om weer aan te sterken.

Toen bepaalde dingen waren aangevuld, nam mijn energie en levensvreugde explosief toe. Opeens kon ik elke dag trainen en was ik weer te vinden in een dansschool.

Ik heb zwaar genoten van het vrijgezelle leven en genood van alle aandacht. Mijn vriendengroep met vrienden en vriendinnen nam explosief toe.

Elke dag kon ik wel met iemand dansen of wat eten, er ontstond een prachtige situatie waarin drank en drugs geen rol meer speelde.

Vanuit de dansschool kwam er zelfs een beeldschone latina in me leven. Wat een passie zat er in deze vrouw! Ik kon aan niets anders meer denken dan met haar te dansen en te chillen.

Helaas moest ik ook met haar stoppen want ze bracht onrust. Latina’s zijn prachtig en wild, maar erg stabiel zijn ze niet. Ze zijn mij te intens 😉

Voor mij is rust en regelmaat belangrijk en daar past een bepaald type vrouw bij. Ik geloof er heilig in dat er een vrouw is die past bij mij.

Tot die tijd blijf ik rustig, wacht ik af en ga ik hier en daar op dates..

De strekking van dit verhaal? Stoppen met een verslaving is makkelijker als je afleiding hebt. Het maakt niet uit of je gaat trainen, wandelen of cursussen volgt, kom in actie!

Hoe gaat het nu?

Ik ben inmiddels al twee jaar clean, mijn bedrijven zijn 1000% gestegen en al mijn financiële problemen met de fiscus zijn afgehandeld. Een nieuw begin dus!

Ik ben er trouwens van geschrokken hoe de overheid met je meedenkt als je een tweede kans wilt. Vroeger zag ik ze altijd als de vijand maar deze mening heb ik niet meer.

De belastingdienst heeft mij fantastisch geholpen en dit gaf mij de kans op een eerlijk leven. Tegenwoordig betaal ik mijn belasting met een goed gevoel.

Wie had dat ooit gedacht!

Zit je in de financiële problemen? Ook op dat vlak bieden wij ondersteuning. Tegenwoordig hebben wij een aantal organisaties bij ons aangesloten, die jou daar bij helpen.

We pakken dus samen je verslaving en financiële situatie aan. Alles komt dus goed!

Goed vibes

Tegenwoordig ben ik vrolijk en krachtig, iets wat ik niet voor lief neem. Elke maand zit ik bij Banni om mijn weken door te spreken. Hij helpt mij echt met alles!

Hij is een soort wijze opa die mij privé en zakelijk advies geeft. Hij kost misschien 250 euro per uur maar zijn adviezen zijn goud waard. Hij heeft mij een beter mens gemaakt.

Heb jij geen geld? Geen probleem! Verzekeraars betalen je behandelingen!

Waarom zijn mensen verslaafd?

Je ziet vaak dat een verslaving ontstaat door een samenloop van omstandigheden. Wij merken dan ook dat het rustig in iemands leven moet worden om echt te kunnen stoppen.

Het traject bij verslaving is bestaat dus uit een paar onderdelen:

  1. Inzien dat verslaving een ziekte is
  2. Hersenenen weer laten communiceren
  3. Ontdekken wat iemand zijn triggers zijn
  4. Het oplossen van financiële problemen
  5. Het versterken van banden met familie en naasten
  6. Zorgen voor een nieuw leven – vrienden en doel
  7. Onderhoud – plan maken voor de toekomst

Zelf zit ik nog elke maand bij mijn coach om mijn maandelijkse problemen door te nemen. We bespreken wat ik privé en zakelijk meemaak.

Overigens is mijn coach een persoonlijke vriend geworden zijn zoon ook. Hij heeft mij echt slimmer en stabieler gemaakt, iets waar ik hem altijd dankbaar voor zal zijn.

Door onze gesprekken ontstond verslavingshulpnederland.nl, afkickkliniek.com en interventie.nl. Het is bizar om te zien hoeveel mensen wij tegenwoordig helpen.

Bijna 20 mensen zijn dagelijks verbonden aan de plannen die we destijds maakten. Tegenwoordig werken we samen, lachen samen en gaan zelfs op vakanties en uitjes.

In onze nieuwe groep zitten vrijwilligers, ondernemers en zelfs grote dj’s. Ik ben nog nooit zo vaak vip geweest op de meest bizarre feesten. Hoe leuk is dat!

Een veranderd mens

Ik ben zo verbaasd dat mijn leven zo bizar is veranderd. Voor geen goud accepteerde ik hulp en nu ga ik om met de mensen die ik vroeger vermeed.

Ik wil niet zeggen dat ik een hippie ben geworden, maar sinds een tijdje ben ik in peace met mezelf. Wie had dat ooit gedacht van een jongen die vroeger zover heen was..

Als ik denk aan mijn oude leven en gedachtes, dan kan ik niet anders dan dankbaar zijn. Natuurlijk blijft het leven nare kanten houden maar ik kan er beter mee omgaan.

Ben ik een ander mens geworden? Ja, nog steeds stout maar wel een echte man. Ik zal altijd openstaan om het gesprek met je aan te gaan. Iets wat Ilja toen voor mij deed!

De beloning die ik krijg door mensen te helpen is goud waard. Soms kan één telefoontje of een persoonlijk gesprek iemands leven veranderen.

Pak die kans en sta open voor verandering, je zult er geen spijt van krijgen. Much Love GJ

Mijn favoriete spreekwoord: als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. De enige manier om een nieuw leven te krijgen is door te veranderen. Samen kunnen we dit!

Ben jij klaar om te veranderen?

Hopelijk heeft mijn verhaal je laten inzien dat er altijd hoop is. Wil je ervoor gaan? Bel of whatsapp mij dan: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments