maandag, april 14, 2025
spot_img
HomeMentaalPsychiater: wat doet zo iemand voor mij?

Psychiater: wat doet zo iemand voor mij?

Wanneer je in de knel zit met jezelf, denk je al snel aan een psychiater. Maar wat doet zo iemand precies, en helpt praten over problemen?

Persoonlijk geloofde ik nooit zo in psychiaters totdat ik te maken kreeg met depressie en verslaving. Ik moest wel hulp accepteren want het ging echt niet goed.

Vol met aannames werd ik gedwongen om toch een afspraak te maken. Al geloofde ik er niet in, mijn situatie liet het niet toe om hulp af te wijzen.

Met lood in mijn schoenen ging ik naar een intake toe om mijn leven te redden. Ik kon gewoon niet meer en er moest echt iets veranderen.

Omdat het de beste beslissing is geweest die ooit heb genomen, leek het mij een goed idee om hier een blog over te schrijven. Dan weet jij wat je straks kunt verwachten!

Zoek je een psychiater? Laat VHN je dan helpen! Bel of whatsapp: 06-27052570

Wat doet een psychiater?

Wat ik zelf heb ervaren in mijn gesprekken met een psychiater van Verslavingshulp Nederland, is dat zij een dikke spiegel voorhouden. Je wordt gedwongen om naar jezelf te kijken.

Het is niet echt dwang, maar ze stimuleren je om te kijken naar je eigen leven:

  • Welke beslissingen heb je genomen?
  • Hoe ben je in deze situatie gekomen?
  • Waar denk jij dat dit gevoel vandaan komt?
  • Wie was je vroeger?
  • Waarom ben je tegenwoordig zoals je bent?

Dit zijn enkele vragen die in een gesprek met een psychiater worden gesteld. Ze zijn belangrijk om jou als persoon te leren kennen.

Door kritisch naar jezelf te kijken, kom je uiteindelijk tot de oplossing. Er is namelijk een reden waarom jij je zo voelt. De oorzaak kan psychologisch of lichamelijk zijn.

De kern van mijn problemen lag op beide vlakken: ik was te dik en mijn hoofd draaide overuren. Door bepaalde oefeningen ging het al binnen enkele weken beter met mij!

Kan een psychiater echt mijn problemen oplossen?

Ik kan je met de hand op mijn hart zeggen dat psychiaters wonderen kunnen verrichten. Mijn leven is erdoor veranderd en ik was heel erg sceptisch.

Een voorbeeld is hoe ze je kunnen helpen uit een toxische relatie.

In mijn wereld is praten met iemand over je problemen vrijwel onmogelijk. Het was voor mij dan ook erg onwennig om deze grote stap te zetten.

Het salaris van een psychiater is misschien hoog, maar zij zijn elke euro waard. In mijn geval kon ik een einde maken aan mijn verslaving en depressie.

Bij Verslavingshulp Nederland lopen specialisten die je echt op alle vlakken kunnen helpen. Ik kom er nu drie jaar, en het heeft mij als mens veranderd.

Ik ben weer in balans, ken mijn beperkingen en kan mijn grenzen aangeven. Allemaal zaken die invloed hebben op mijn stemming en kwaliteit van leven.

Door elke dag bepaalde oefeningen te doen, weet ik in balans te blijven. Die paar minuten per dag en enkele therapiesessies per jaar zijn genoeg voor een mooi leven.

Hoe ziet een therapiesessie eruit?

Als ik kijk naar mijn gesprekken met Bani da Lima, dan zijn ze altijd in een formele setting. Ik kom naar zijn locatie en daar zitten we een uur te praten over het leven.

Ik neem met hem mijn problemen door en hij veroordeelt mij eigenlijk nooit. Hij luistert naar me en geeft adviezen waar ik echt wat mee kan.

Het voelt alsof ik met mijn opa praat, iemand die alle wijsheid bezit. Ik heb hem nog nooit kunnen betrappen op leugens of negatieve gedachten.

Hij wil altijd het beste voor mij en in de loop der jaren is er een vriendschap ontstaan. Ik had nooit verwacht dat ik het zo fijn zou vinden om met iemand te praten.

Mijn psychiater is de enige in deze wereld die mij echt kent. Ik ben gewoon niet het type dat mijn problemen zou delen met een partner, vrienden of familie.

In het verleden heb ik gezien en ervaren dat mensen je problemen doorvertellen – soms onbedoeld en soms om je echt te raken.

Dit heeft mij doen besluiten om mijn negatieve gedachten of geheimen alleen nog maar te delen met een professional. Dit voelt veilig en vertrouwd.

Verschil psycholoog en psychiater

Er is een groot verschil tussen een psycholoog en een psychiater.

Een psychiater kijkt naar jouw ziekte of verslaving door een medische bril. Psychiaters stellen mentale stoornissen vast, zoals een angststoornis, depressie of een bipolaire stoornis.

Ze zijn ook bevoegd om medicijnen voor te schrijven.

Een psycholoog kijkt voornamelijk tijdens jullie gesprekken naar je lichaamstaal, gedrag en emoties. Hij wil de kern van het probleem vinden en deze oplossen.

Een psychiater is overigens ook een medisch arts en heeft zich na een studie geneeskunde gespecialiseerd in de psychiatrie.

Dit maakt hem, in tegenstelling tot een psycholoog, bevoegd om medicijnen voor te schrijven wanneer dat noodzakelijk is.

Psychologen zijn universitair opgeleid in de psychologie en kijken meer naar je gedrag en alles wat jou uniek maakt. Beiden hebben hetzelfde doel: jou helpen met je psychische klachten en symptomen.

Ze vullen elkaar goed aan en zorgen samen voor een behandeling die helemaal is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Overspannen of depressie

Omdat er veel mensen overspannen of depressief zijn, is er vaak een wachttijd bij psychiaters en psychologen – althans, als je wilt dat de kosten worden vergoed.

Bij Verslavingshulp Nederland richten wij ons meer op de particuliere markt; het zijn mensen die hun eigen therapiesessies betalen.

Een goede psychiater kost tegen de 300 euro per uur, maar je hebt dan wel een topper. Deze zal je helpen om al je obstakels te overwinnen.

Ik heb zelf ook duizenden euro’s betaald om de hulp te krijgen die ik nodig heb. Sterker nog, ik ga nog steeds elke maand naar mijn psychiater.

Ondanks dat het al een lange tijd goed met mij gaat, heb ik nog steeds last van donkere momenten. Zo nu en dan komt mijn verslaving toch weer bovendrijven.

Om ervoor te zorgen dat ik nooit meer terugval, heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om maandelijks een therapiesessie te doen. Ik zie het als een stok tussen de deur!

De prijs per uur die ik betaal voor mijn psychiater is vele malen lager dan de kosten van zuipen en snuiven. Ik geef immers zo 1500 tot 3000 euro uit aan cocaïne.

Voor mij is het dus geen enkel probleem om elke maand een factuur van 300 euro te ontvangen. Deze betaal ik echt met liefde om mijn leven stabiel te houden.

Je moet een klik hebben met je psychiater

Het is belangrijk dat je goed zoekt naar een psychiater die past bij jouw persoonlijkheid. Als het niet direct klikt, dan moet je gewoon verder zoeken.

Bij Verslavingshulp Nederland zijn psychiaters aangesloten die de wereld snappen. Er is ruimte voor een grapje en zij zijn erg betrokken bij hun cliënten.

Ik zie mijn maandelijkse sessie echt als een uitje en beschouw mijn psychiater als familie. Na al die jaren zijn we zelfs collega’s en vrienden geworden.

Zelf op mijn verjaardagen kun je hem vinden op de dansvloer. Ik ben blij dat ik mij destijds over mijn angsten heen heb gezet; hulp vragen heeft mijn leven gered.

Dat ik zo goed terecht zou komen bij het team van Verslavingshulp Nederland had ik nooit verwacht. Ik ben dan ook een trotse vrijwilliger die graag anderen helpt.

Ik heb dan misschien niet de volledige opleiding gevolgd zoals een psychiater dat doet, maar ik weet wel hoe het voelt als je wereld instort.

Op dit vlak kan ik goed connecten met mensen. Persoonlijk richt ik me vaak op de mindset van mensen, op dit vlak zijn er vaak grote stappen te zetten.

Het is altijd belangrijk om menselijk te blijven en iemand positief te motiveren; dit is de rol die ik binnen de organisatie vervul. Ik en onze psychiaters staan dan ook graag voor je klaar.

Wil je hulp of meer informatie? Je kunt me altijd even bellen of whatsappen: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments