zaterdag, februari 1, 2025
spot_img
HomeVerslavingHoe ontstaat een verslaving? 7 bekende redenen

Hoe ontstaat een verslaving? 7 bekende redenen

Een vraag die wij vaak krijgen: hoe ontstaat een verslaving? Ik neem 7 redenen met je door die in de kliniek het vaakst worden genoemd.

Verslaving komt zelden uit het niets. Vaak zie ik dat mensen al dronken of gebruikten voordat hun verslaving begon, maar niet in extreme mate.

Dan gebeurt er iets ingrijpends: een scheiding, het overlijden van een dierbare, verlies van werk of een ander emotioneel dieptepunt.

Iemand weet geen raad met zijn of haar gevoelens en grijpt steeds vaker naar middelen. Voordat je het weet ben je verslaafd en zit je in de problemen.

Wat begon als een manier om te ontsnappen aan de pijn, wordt een patroon dat zich steeds verder verankert in het dagelijks leven.

Voor je het weet, neemt de frequentie en hoeveelheid gebruik fors toe en ontstaat er een serieus probleem. Iets wat de beste kan overkomen!

Heb je vragen of wil je geholpen worden? Bel of whatsapp: 06-27052570

De meest voorkomende oorzaken van verslaving

Na jaren van observatie in de praktijk, zowel bij mijzelf als bij anderen in de kliniek, merk ik dat er een aantal veelvoorkomende oorzaken zijn die bijdragen aan het ontstaan van een verslaving:

  1. Rouw en verlies
    Het verlies van een dierbare kan ondraaglijk zijn. Verdriet en leegte zorgen ervoor dat mensen troost zoeken in middelen, om de pijn te verdoven of tijdelijk te vergeten.
  2. Relatieproblemen en scheidingen
    Liefdesverdriet en eenzaamheid kunnen leiden tot excessief drinken of drugsgebruik. Men zoekt afleiding en verdooft de emotionele pijn.
  3. Stress en werkdruk
    Een veeleisende baan, financiële problemen of een plotseling ontslag kunnen zoveel druk veroorzaken dat iemand ontspanning of ontsnapping zoekt in middelenmisbruik.
  4. Trauma en onverwerkte emoties
    Mensen met een traumatische jeugd of heftige ervaringen grijpen vaak naar middelen als manier om hun emoties te onderdrukken.
  5. Sociale druk en omgeving
    Soms speelt de omgeving een grote rol. Als vrienden of familieleden veel drinken of gebruiken, kan het normaal lijken om hierin mee te gaan. Dit kan geleidelijk uit de hand lopen.

Welke reden jij ook denkt te hebben om verslaafd te zijn, het is geen goede. Je maakt jezelf wijs dat je zielig bent maar dit is niet zo. Je moet leren omgaan met je problemen.

Bij Verslavingshulp Nederland kunnen wij alleen mensen helpen die dat inzien.

Als jij vind dat je redenen hebt om misbruik te maken van alcohol- of drug, dan kan niemand je helpen. Het is dus belangrijk om in te zien dat je weer moet opstaan.

Hoe je dat moet doen dat kunnen we je leren!

Hoe kun je een verslaving overwinnen?

Er zijn een paar dingen die je moet weten als je een verslaving wilt overleven:

  1. Erken dat er een probleem is
    De eerste stap is eerlijk naar jezelf kijken en toegeven dat het gebruik niet langer onder controle is. Bewustwording is essentieel.
  2. Zoek hulp en praat erover
    Je hoeft dit niet alleen te doen. Praat met een professional, een vriend(in) of een familielid. Deel je gevoelens en laat je ondersteunen.
  3. Vermijd triggers en negatieve omgevingen
    Identificeer situaties en mensen die je aanmoedigen om te gebruiken en probeer deze te vermijden. Dit kan betekenen dat je sociale kringen moet veranderen.
  4. Vervang verslavend gedrag door gezonde gewoontes
    Sporten, meditatie, hobby’s en gezonde voeding helpen om de drang naar middelen te verminderen en je leven opnieuw op te bouwen.
  5. Overweeg professionele hulp of een kliniek
    Soms is de verslaving te sterk om alleen te overwinnen. Een kliniek biedt structuur, therapie en begeleiding om uit de vicieuze cirkel te breken.

Al deze punten lijken nu veel omdat je niet helemaal helder bent. Echter, met de juiste begeleiding kun jij dit! We hebben allemaal in je schoenen gestaan en weten als geen ander dat het mogelijk is om te veranderen.

Ook al lijkt een situatie onmogelijk om uit te komen, er is altijd een weg. Dagelijks zie ik mensen die destijds met een been in het graf stonden, en nu een liefdevol gezin hebben.

Heb je iemand om je heen die je verdenkt van een verslaving? Zo kun je verslavingsgedrag herkennen. Ontdek ook hoe je iemand aanspreekt die verslaafd is.

Hoe ontstaat een alcohol- of drugsverslaving?

Je weet nu de redenen hoe en waarom een verslaving ontstaat. Daarnaast heb ik je uitgelegd dat er hulp is voor iedereen die daaraan toe is.

Zoek geen hulp als je niet wilt veranderen, dit is zonde van iedereen zijn tijd. Als jij overtuigd bent dat je dit leven niet meer wilt, dan gaan wij je helpen!

We zijn een team met vrijwilligers die de weg kennen binnen de verslavingszorg. Je komt dus onder lotgenoten die niets anders willen dan jouw leven te reden.

Jij verdiend een nieuwe kans net als wij destijds, pak die kans met beide handen aan! Wil je mijn hulp accepteren? Bel of whatsapp dan: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments