vrijdag, februari 21, 2025
spot_img
HomeMedicijnenSlaappillen die verslavend zijn: top 10 merken

Slaappillen die verslavend zijn: top 10 merken

Steeds meer mensen grijpen naar slaappillen om toch een goede nachtrust te krijgen. Het probleem is alleen dat ze erg verslavend zijn.

Na een tijdje kun je niet meer slapen zonder pillen en vanaf dat moment ben je opeens afhankelijk van slaapmedicatie.

Wanneer je nachtrust afhankelijk is van medicijnen dan is er een probleem. Omdat we het veel tegenkomen besloten we een blog erover te maken.

We willen iedereen waarschuwen voor slaappillen om verslaving te voorkomen. We nemen hier 10 merken door die kunnen leiden tot problemen.

Ben je verslaafd aan slaappillen? Laat mij je dan helpen! Bel of whatsapp: 06-27052570

Wat maakt slaappillen verslavend?

Verslavende slaappillen werken in op de hersenen door de werking van bepaalde neurotransmitters te veranderen. Dit kan dan weer leiden tot een gevoel van ontspanning en een sneller inslapen.

Het probleem is dat na verloop van tijd je lichaam tolerantie kan ontwikkelen, waardoor je steeds hogere doses nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

Daarnaast kunnen bijwerkingen zoals ontwenningsverschijnselen optreden wanneer je abrupt stopt met het gebruik. Je lichaam is het daar niet mee eens!

Er zijn verschillende slaapoefeningen die wij je kunnen leren. Deze zorgen ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van slaappillen.

Top 10 merken van verslavende slaappillen

Hieronder vind je een compleet overzicht van de 10 meest bekende slaappillen die verslavend kunnen zijn. Gebruik deze dus niet.

Dit soort middelen zijn alleen op recept verkrijgbaar en worden vaak voorgeschreven voor kortdurend gebruik. Koop ze ook niet via via!

Er zijn veel illegale slaappillen in de omloop omdat sommige artsen ze niet voorschrijven. Er is een reden waarom je ze niet krijgt!

Langdurig gebruik wordt in alle situaties sterk afgeraden. Je kunt wel van een slaappillen verslaving afkomen maar het is best een pittig traject.

1. Temazepam (Normison)

Temazepam behoort tot de benzodiazepinen en wordt vaak voorgeschreven bij acute slaapproblemen. Het is zeer effectief, maar kan snel verslavend werken.

Gebruikers rapporteren vaak een sterke afhankelijkheid, zowel fysiek als mentaal.

2. Zolpidem (Stilnoct)

Zolpidem is toch wel een van de bekendste middelen voor slapeloosheid. Hoewel het geen benzodiazepine is, heeft het een vergelijkbaar effect.

Langdurig gebruik kan al snel leiden tot verslaving en ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid en angst. Wees dus erg voorzichtig!

3. Zopiclon (Imovane)

Zopiclon is wat we noemen Z-drug en wordt veel gebruikt bij slapeloosheid. Het is effectief voor kortdurend gebruik, maar kan zeer verslavend zijn bij langdurig gebruik.

Mensen die zonder hulp willen stoppen, ervaren vaak moeilijkheden met slapen. Slapeloze nachten kunnen wekenlang aanhouden.

4. Lorazepam (Temesta)

Lorazepam wordt vaak voorgeschreven als kalmeringsmiddel, maar wordt ook gebruikt bij aanhoudende slaapproblemen.

Het risico op verslaving is bij deze slaappillen hoog, vooral als het middel langer dan een paar weken wordt gebruikt. Houd hier rekening mee!

5. Diazepam (Valium)

Diazepam is een zeer bekend kalmeringsmiddel dat soms ook wordt gebruikt om slaap te bevorderen. Het wordt helaas steeds meer voorgeschreven.

Het heeft een vrij lange halfwaardetijd, wat erop neer komt dat het lang in je lichaam blijft. Dit verhoogt het risico op afhankelijkheid enorm.

6. Alprazolam (Xanax)

Hoewel Xanax meer bekendstaat als middel tegen angst, wordt het in sommige situaties voorgeschreven voor slaapproblemen.

Het werkt misschien snel en krachtig, maar is zeer verslavend, zelfs bij kortdurend gebruik. Ik zie in onze kliniek dagelijks de problemen rondom deze slaappillen.

7. Clonazepam (Rivotril)

Clonazepam wordt in de praktijk het meest voorgeschreven voor epilepsie, maar tegenwoordig ook als slaapmiddel.

Het verslavingsrisico is vrij groot, vooral omdat het middel langdurig in het lichaam aanwezig blijft. Je lichaam wordt er snel afhankelijk van!

8. Triazolam (Halcion)

Triazolam wordt gezien als een kortwerkend benzodiazepine dat vaak wordt voorgeschreven voor slapeloosheid.

Het werkt misschien snel, maar het risico op afhankelijkheid is ook zeer hoog. Ontwenningsverschijnselen kunnen in sommige gevallen ernstig zijn.

9. Nitrazepam (Mogadon)

Nitrazepam wordt in de regel vaak gebruikt bij ernstige slaapproblemen. Het heeft een lange werkingsduur, wat het risico op verslaving en ontwenningsverschijnselen verhoogt.

10. Midazolam (Dormicum)

Midazolam gebruiken ze vaak in ziekenhuizen, maar het kan ook worden voorgeschreven bij slapeloosheid. Het is extreem krachtig en verslavend, zelfs na een korte gebruiksperiode.

De gevaren van langdurig gebruik

Het gebruik van slaappillen voor een langere periode kan leiden tot:

  • Fysieke afhankelijkheid: Het lichaam heeft het middel nodig om te kunnen functioneren.
  • Tolerantie: Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  • Ontwenningsverschijnselen: Bij abrupt stoppen kunnen symptomen als slapeloosheid, angst en prikkelbaarheid optreden.

Ik heb zelf vroeger ook veel slaappillen geslikt en daarom weet ik ook wat voor rommel het is. Regelmatig liep ik wankelend door me huis!

Mijn ervaringen met dit soort pillen is echt super slecht, ook onze afkickkliniek zie ik de ellende die slaapmedicatie veroorzaakt.

Je kunt het met de juiste begeleiding wel verhelpen maar er gaan tijd in zitten. Ik heb de trainingen gevolgd en nu slaap ik als een roosje!

Je moet geen slaappillen komen om te kunnen slapen. Opnieuw leren slapen duurt enkele weken maar het is echt de moeite waard.

Alternatieven voor verslavende slaappillen

Gelukkig zijn er een paar alternatieven om slapeloosheid te bestrijden zonder het risico op verslaving:

  1. Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid (CGT-I): Een bewezen effectieve methode om slaapproblemen aan te pakken.
  2. Melatonine: Een natuurlijk hormoon dat de slaap-waakcyclus reguleert.
  3. Leefstijlaanpassingen: Zoals het vermijden van cafeïne, een regelmatig slaapschema en ontspanningsoefeningen.

Er zijn een paar dingen die moet veranderen om weer te kunnen slapen. Zit niet op je telefoon na 8 uur en kijk het liefst geen tv meer in de avopd/nacht.

Daarnaast zijn er bepaalde drankjes en voedingsstoffen die een negatief effect hebben op je slaap. Denk aan koffie of eten met veel suikers!

Met de tips van onze slaapcoach kan iedereen slapen zonder slaappillen, deze garantie geven wij al jarenlang. Schrijf je bij ons in.

Advies bij gebruik

Als je toch slaappillen wilt slikken dan moet je rekening houden met:

  • Gebruik slaappillen alleen op doktersadvies en volg de voorgeschreven dosering strikt op.
  • Beperk het gebruik tot enkele weken.
  • Stop nooit abrupt, maar bouw het gebruik geleidelijk af in overleg met een arts.

Je wilt niet tegen geestelijke of lichamelijke problemen aanlopen omdat je opeens geen slaappil meer neemt. Onderschat slaappillen niet!

Wanneer je eraan afhankelijk bent dan heb je te maken met een serieuze verslaving. Stoppen met slaappillen kun je beter doen onder belegeleiding.

Ben je verslaafd aan slaappillen geraakt?

Als je merkt dat je afhankelijk bent geworden van slaappillen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Ons team staat voor je klaar!

Onze verslavingskliniek kan je begeleiden bij het veilig afbouwen en het vinden van gezonde alternatieven voor een goede nachtrust.

Samen maken we een einde aan je slaappillen verslaving! Voor meer informatie kun je mij bellen of whatsappen op: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments