vrijdag, juni 7, 2024
spot_img
Home12 StappenStap 9 Minnesota Model: Goedmaken van de Schade

Stap 9 Minnesota Model: Goedmaken van de Schade

Stap 9 van het Minnesota Model richt zich op het daadwerkelijk goedmaken van de schade die je hebt veroorzaakt.

Deze stap luidt als volgt: “We maakten het direct goed waar mogelijk, behalve wanneer dit hen of anderen zou schaden.”

Wil je vrijuit bellen of Whatsappen? Contact mij: 06-27052570

Belangrijke punten van stap 9

 1. Direct goedmaken: Dit houdt in dat je direct actie onderneemt om de schade die je hebt veroorzaakt te herstellen. Dit kan wel variëren van een oprechte excuses tot financiële compensatie of andere vormen van herstel.
 2. Overweging van gevolgen: Het is daarom essentieel om na te denken over de gevolgen van je acties om ervoor te zorgen dat het goedmaken niet meer kwaad dan goed doet. Soms kan het benaderen van gedupeerde personen meer pijn veroorzaken, en in die gevallen moet je een andere benadering kiezen.

Waarom is stap 9 belangrijk?

Stap 9 is cruciaal voor je herstel omdat het de theorie van erkenning omzet in de praktijk van verzoening en herstel.

Hier zijn enkele redenen waarom deze stap zo belangrijk is:

 1. Herstel van relaties: Door direct goed te maken, herstel jij je beschadigde relaties en bouw je bruggen naar een gezonde interactie.
 2. Persoonlijke verantwoordelijkheid: Het ondernemen van dergelijke acties om schade te herstellen versterkt je gevoel van verantwoordelijkheid en volwassenheid.
 3. Emotionele verlichting: Het goedmaken kan een gevoel van opluchting geven en vrede brengen, zowel voor jou als voor de mensen die je hebt gekwetst.

Hoe stap 9 effectief benaderen?

 1. Voorbereiding: Bereid je altijd goed voor op het gesprek of de actie. Weet wat je wilt zeggen en hoe je het gesprek wilt aanpakken.
 2. Wees oprecht: Eerlijkheid en oprechtheid zijn hierin cruciaal. Mensen voelen vaak aan wanneer excuses niet oprecht is, wat uiteindelijk meer schade kan veroorzaken.
 3. Respecteer grenzen: Helaas is niet iedereen is klaar om je excuses te accepteren of te vergeven. Respecteer daarom hun gevoelens en geef hen de tijd die ze nodig hebben.
 4. Zoek ondersteuning: Een sponsor, therapeut, of herstelgroep kan een waardevolle steun zijn en advies bieden tijdens dit proces.

Voorbeelden van het goedmaken

 1. Excuses aanbieden: Dit kan zowel mondeling of schriftelijk, afhankelijk van wat het meest geschikt is voor de situatie.
 2. Financiële compensatie: Wanneer je iemand financieel hebt benadeeld, probeer dit dan recht te zetten.
 3. Hulp en ondersteuning aanbieden: Soms kun je de geleden schade herstellen door hulp te bieden of iets goed te doen voor de persoon die je hebt gekwetst.

Hoe werkt stap 9 Minnesota Model?

Stap 9 van het Minnesota Model draait om het actief herstellen van alle schade die je in het verleden hebt aangericht. Het hoort bij het 12 steps program.

Het is een belangrijke stap die moed en oprechtheid vereist, maar die essentieel is voor het herstelproces en voor het opbouwen van een leven gebaseerd op integriteit en respect.

GA NAAR STAP 10 VAN HET MINNESOTA MODEL

Wil je even bellen of Whatsappen? Contact mij: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments