Bij surmenage is de eerste stap naar herstel is erkennen dat je overwerkt bent. Neem de signalen die je lichaam geeft serieus.
Veel mensen negeren de signalen van hun lichaam omdat ze denken dat ze ‘sterk’ moeten zijn of geen tijd hebben om rust te nemen. Maar doorgaan terwijl je uitgeput bent, leidt alleen maar tot ernstigere klachten.
Signalen zoals vermoeidheid, moeite met concentreren, slecht slapen en fysieke klachten zoals hoofdpijn of spierpijn zijn duidelijke waarschuwingen.
Neem deze serieus en zie het erkennen van je situatie niet als falen, maar als een noodzakelijke stap naar herstel.
Praktische tip: Maak een lijst van je symptomen en reflecteer eerlijk op hoe je je voelt. Dit kan je helpen om te begrijpen dat je actie moet ondernemen.
Ben je overwerkt? Laat onze mindset coach je helpen. Bel of whatsapp: 06-27052570
Het oplossen van een surmenage
Het is belangrijk om de betekenis van een surmenage te begrijpen. Hier lees je 11 gouden tips om psychisch stabiel te blijven als je overwerkt bent.
1. Erken dat je overwerkt bent
De eerste stap naar herstel is erkennen dat je overwerkt bent. Veel mensen negeren de signalen van hun lichaam omdat ze denken dat ze ‘sterk’ moeten zijn of geen tijd hebben om rust te nemen.
Maar doorgaan terwijl je uitgeput bent, leidt alleen maar tot ernstigere klachten.
Signalen zoals vermoeidheid, moeite met concentreren, slecht slapen en fysieke klachten zoals hoofdpijn of spierpijn zijn duidelijke waarschuwingen.
Neem deze serieus en zie het erkennen van je situatie niet als falen, maar als een noodzakelijke stap naar herstel. Alles draait om een goede mindset.
Praktische tip: Maak een lijst van je symptomen en reflecteer eerlijk op hoe je je voelt. Dit kan je helpen om te begrijpen dat je actie moet ondernemen.
2. Geef jezelf toestemming om te rusten
Veel mensen die overwerkt zijn, vinden het moeilijk om rust te nemen. Ze voelen zich schuldig en hebben het gevoel dat ze anderen teleurstellen als ze niet blijven doorgaan.
Maar onthoud dat je gezondheid altijd prioriteit heeft. Zonder voldoende rust kun je niet goed functioneren, en uiteindelijk heeft niemand daar baat bij.
Praktische tip: Plan rustmomenten in je agenda, net zoals je werkafspraken plant. Maak van rust een prioriteit, zonder schuldgevoel. Voorkom dat je overspannen wordt.
3. Ga niet drinken of gebruiken
Ik weet precies hoe het voelt om in een surmenage te komen. Mijn werkdruk was zo intens dat ik greep naar de alcohol en drugs.
Elke dag kreeg ik tientallen telefoontjes van werknemers en dit vrat aan me. Er was altijd wel een probleem en het liefst wilde ik mij verstoppen.
Ik kwam in een depressie en mijn enige uitweg leken verdovende middelen. Voordat ik het wist zal ik aan de slaappillen, drank en drugs.
Alles stond in het teken van verdoven en dit heeft me uiteindelijk een verslaving opgeleverd. Ik heb geleerd van mijn fouten en zie nu in dat werk maar werk is.
Er is geen werkgever in Nederland die zich druk maakt om jou. Wanneer jij niet kunt leveren wat zij nodig hebben dan vervangen ze je gewoon.
Elke dag hoor ik verhalen van mensen die na 20 of 30 jaar zijn ontslagen, dit terwijl ze hart en zaligheid in de baan hebben gegooid. Wordt niet zo iemand!
Doe je werk gewoon goed maar geef je grenzen aan want werkgevers zijn vaak onredelijk. Mocht je werkgever niet willen luisteren zoek dan een andere baan.
Mocht het echt uit de hand lopen dan kun jij je ziek melden of een mediator inschakelen. Er is altijd een weg om te zorgen dat je uit een onhaalbare situatie komt.
4. Stel prioriteiten
Een overvolle to-do lijst kan overweldigend zijn en bijdragen aan stress. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wat echt noodzakelijk is en wat kan wachten.
Door prioriteiten te stellen, creëer je ruimte om adem te halen en voorkom je dat je constant aan het rennen bent.
Praktische tip: Gebruik de Eisenhower-matrix om je taken in te delen op basis van urgentie en belangrijkheid. Focus op de taken die zowel belangrijk als urgent zijn, en laat de rest even liggen.
5. Leer ‘nee’ zeggen
Een veelvoorkomende oorzaak van overwerktheid is het onvermogen om nee te zeggen. Het gevoel dat je altijd beschikbaar moet zijn, leidt tot een overvolle agenda en weinig tijd voor jezelf.
Door nee te zeggen, geef je jezelf de ruimte om je te focussen op wat echt belangrijk is. Al is de werkdruk hoog kies voor jezelf.
Praktische tip: Oefen met het vriendelijk maar duidelijk afwijzen van verzoeken. Een simpele zin als “Ik zou graag willen helpen, maar ik heb momenteel geen ruimte in mijn agenda” kan al veel stress wegnemen.
6. Zorg voor voldoende slaap
Slaap is essentieel voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Als je overwerkt bent, kan slaapgebrek je situatie verergeren.
Zorg daarom voor een consistent slaapschema en vermijd afleidingen zoals schermen voor het slapengaan. Je wilt namelijk geen burn out krijgen.
Praktische tip: Creëer een avondroutine om je lichaam en geest voor te bereiden op slaap. Dit kan bestaan uit het dimmen van de lichten, een warm bad nemen of een boek lezen.
7. Ga naar buiten en beweeg
Beweging en frisse lucht hebben een bewezen positief effect op je mentale gezondheid.
Een wandeling in de natuur of een lichte vorm van lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je hoofd leeg te maken.
Het hoeft niet intensief te zijn; het belangrijkste is dat je in beweging komt.
Praktische tip: Plan dagelijks 20-30 minuten beweging in, zoals een wandeling in het park of een korte yogasessie.
8. Praat erover
Overwerktheid kan een eenzaam gevoel geven, vooral als je denkt dat niemand je situatie begrijpt. Het delen van je gevoelens met een vriend, familielid of collega kan echter een enorme opluchting zijn.
Vaak zal blijken dat anderen vergelijkbare ervaringen hebben gehad en je kunnen steunen.
Praktische tip: Zoek een vertrouwenspersoon waarmee je openlijk kunt praten over je gevoelens. Dit kan ook een professional zijn, zoals een coach of psycholoog.
9. Mediteer of ontspan bewust
Bewuste ontspanningstechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga, kunnen je helpen om stress te verminderen en weer in contact te komen met jezelf.
Zelfs een paar minuten per dag kunnen al een verschil maken.
Praktische tip: Gebruik een app zoals Headspace of Calm om meditatie of ademhalingsoefeningen te leren. Begin met 5 minuten per dag en bouw dit langzaam op.
10. Zoek professionele hulp
Als je merkt dat je er zelf niet uitkomt, schakel dan professionele hulp in.
Een bedrijfsarts, psycholoog of coach kan je begeleiden bij je herstelproces en je helpen om structurele veranderingen in je leven aan te brengen.
Praktische tip: Informeer bij je werkgever of zorgverzekering naar mogelijkheden voor professionele begeleiding. Vaak worden deze (deels) vergoed.
11. Eet gezond en ondersteun je lichaam
Gezonde voeding speelt een cruciale rol bij het herstellen van overwerktheid.
Geef je lichaam de brandstof die het nodig heeft door te kiezen voor een dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen en eiwitten.
Vermijd cafeïne, suiker en bewerkte voeding, omdat deze je energieniveau op de lange termijn juist verminderen.
Praktische tip: Bereid gezonde snacks voor, zoals noten, fruit en rauwkost, zodat je niet in de verleiding komt om naar ongezonde opties te grijpen.
Krijg hulp voor surmenage klachten
Surmenage is een duidelijk signaal dat je je grenzen hebt overschreden en tijd nodig hebt om te herstellen. Ik weet uit eigen ervaring hoe heftig het kan zijn.
Door deze 11 tips toe te passen, kun je je balans terugvinden en voorkomen dat je opnieuw overwerkt raakt. Ze hebben mij enorm geholpen en hopelijk jou ook!
Het belangrijkste is om goed naar je lichaam te luisteren, je grenzen te respecteren en tijd vrij te maken voor jezelf. Voorkom dat je een hartaanval krijgt om werk.
Herstellen van overwerktheid kost tijd, maar met de juiste aanpak kun je weer veerkrachtig en energiek worden. Onze specialisten kunnen je hierbij helpen.
Sta jij op het punt om een verandering te maken? Begin vandaag nog met kleine stappen en merk hoe groot het verschil kan zijn. Binnen no-time ben jij weer ontspannen.
Jij verdient het om goed voor jezelf te zorgen! Onze experts kunnen je leren om met een surmenage om te gaan, zo wordt je leven weer stabiel.
Ben je overwerkt en heb je hulp nodig? Bel of whatsapp: 06-27052570