dinsdag, december 3, 2024
spot_img
HomeMedicijnenVerslaafd aan Slaapmedicatie: Hoe Kom Je Er Van Af?

Verslaafd aan Slaapmedicatie: Hoe Kom Je Er Van Af?

Slaapmedicatie kan in sommige gevallen een noodzakelijk hulpmiddel zijn om een goede nachtrust te krijgen. Maar niet altijd!

Langdurig gebruik van sommige pillen kunnen leiden tot afhankelijkheid en verslaving. Bekende voorbeelden hiervan zijn Oxazepam en Lorazepam.

Beide “medicijnen” kunnen gevaarlijk en verslavend zijn, vermijdt voor een combinatie met alcohol, dit kan zorgen voor levensbedreigende situaties.

Bij Verslavingshulp Nederland helpen wij mensen van hun slaapmiddelen af en leren ze de juiste manier van een goede nachtrust.

Daarnaast geven wij je hier uitleg over niet verslavende slaapmedicatie, dit kan je helpen om toch te slapen zonder schade stoffen binnen te krijgen!

Wil je geholpen worden met je slaapprobleem? Bel of whatsapp mij: 06-27052570

Stoppen met slaapmedicatie

Hier zijn enkele belangrijke stappen en tips om van je verslaving aan slaapmedicatie af te komen:

1. Erken je Probleem

De eerste stap naar een volledig herstel is het erkennen van de verslaving. Je moet begrijpen dat slaapmedicatie bedoeld is voor kortdurend gebruik.

Langdurig is slecht voor het lichaam en kan op meerde vlakken schadelijk zijn! Slapen zonder medicijnen kun je leren!

Zelf gebruikte ik altijd Bromazolam om te kunnen slapen, maar dit is ook echt slecht spul. Door opnieuw te leren slapen, slaap ik tegenwoordig als een roosje!

2. Accepteer Professionele Hulp

Begin met het raadplegen van een arts of specialist die ervaring heeft met medicijnverslaving.

Ons team met slaapexperts kan je helpen met een geleidelijk afbouwschema en alternatieve behandelingen voorstellen.

Gemiddeld duurt het enkele weken voordat iemand weer zelfstandig slaapt. Als je openstaat voor onze oefeningen dan garanderen wij je een goede slaaprust.

Ook als je verslaafd bent aan Xanax drugs dan kunnen wij je prima helpen!

3. Het Geleidelijk Afbouwen van Doseringen

Je kunt beter niet abrupt stoppen met het innemen van slaapmedicatie, dit omdat het kan leiden tot ernstige ontwenningsverschijnselen.

Samen met je arts kunnen we je dosering geleidelijk verminderen, dit zal ervoor zorgen dat je lichaam langzaam went aan de nieuwe situatie.

Het is dus niet nodig om nachten wakker te liggen omdat je een nieuwe slaaproutine hebt.

4. Verbeter je Slaap Routine

De juiste routine voor het slapen zorgt voor een betere nachtrust zonder medicatie.

Enkele tips zijn:

  • Zorg ervoor dat je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en sta op dezelfde tijd op.
  • Creëer altijd een rustgevende slaapomgeving: donker, stil en koel.
  • Eet of drink geen cafeïne of alcohol voor het slapen gaan.
  • Beperk je schermtijd (tv, telefoon, computer) vlak voor het slapen.

Mocht je op een scherm willen kijken zorgt dan voor een blauwe filter.

5. Pas onze Ontspanningstechnieken Toe

Wij leren je ontspanningstechnieken die je helpen om je lichaam en geest voor te bereiden op de slaap. Enkele voorbeelden zijn meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of yoga.

We hebben het niet over een complete workout maar over enkele minuten van rust en ontspanning. De reden waarom je niet slaapt is omdat het te druk is in je hoofd.

Wanneer je op de juiste manier ademt gaat je lichaam in een andere stand. Hoe beter je erin wordt hoe sneller je lichaam zal accepteren dat alles in orde is.

Dit zal er dan weer voor zorgen dat jij telkens sneller slaapt! Tegenwoordig hoef ik niet eens meer mijn oefeningen te doen omdat mijn lichaam al weet wat de bedoeling is.

Mocht ik een hele drukke dag hebben gehad dan doe ik wel even op een bepaalde manier ademen, dit zorgt ervoor dat mijn hartslag meteen naar zen gaat.

Ik heb in mijn omgeving gezien dat je een slaappillen verslaving niet moet onderschatten. Er zijn een hele hoop mensen niet meer wakker geworden door verkeerd gebruik!

6. CGT – Cognitieve Gedragstherapie

CGT voor slapeloosheid (CGT-I) is een perfecte methode om slaapgewoonten te verbeteren en de afhankelijkheid van je slaapmedicatie te verminderen.

Onze therapeut kan je vrij snel helpen om negatieve gedachten en gedragingen rond slaap te veranderen. Hier ligt echt de oplossing voor slaapproblemen!

7. Beweeg Meer en Let op je Voeding

Wanneer je een gezonde dagelijkse routine hanteert, dan draagt dit bij aan een betere slaap. De resultaten zijn sneller merkbaar dan dat je denkt!

Zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging, eet gezonde voeding en vermijd stimulerende middelen zoals nicotine en cafeïne.

Denk nou niet dat je uren naar de sportschool moet en een dieet moet volgen, doe gewoon de basis. Ga even een stukje lopen voordat je gaat slapen, en eet of drink vooraf geen gekke dingen.

Ga bijvoorbeeld niet aan de Redbull of koffie en eet geen koolhydraten!

8. Ondersteuningsgroepen

Sluit je aan bij onze steungroep voor mensen met slaapstoornissen.

Het delen van je ervaringen en het krijgen van steun van anderen kan echt een belangrijke rol spelen in je herstelproces.

Je zit er misschien niet op de wachten maar de beste tips komen toch echt uit de praktijk. Ik lag zelf ook tot 04:00 – 05:00 wakker maar ik heb het wel veranderd!

In mijn geval lag het probleem aan mijn schermtijd voor slapen. Sinds ik gebruik maak van een blauwscherm en stop 2 uur voor het slapen gaan, zijn al mijn issues gevlogen.

Tegenwoordig ga ik naar bed rond 22:00, slaap om maximaal 00:00 en ben wakker om 06:30. Iets wat 40 jaar niet lukte en nu sinds enkele jaren wel!

9. Alternatieve Medicatie en Supplementen

Overleg met je arts of ons, over het gebruik van natuurlijke slaapmiddelen of supplementen zoals melatonine.

Hoewel deze ook bepaalde risico’s kunnen hebben, zijn ze vaak minder verslavend dan traditionele slaapmedicatie.

Er zijn zelfs producten te koop bij de Kruitvat die je prima helpen om in slaap te komen. Persoonlijk denk ik wel dat het beter zou zijn om je slaappatroon aan te passen.

Je hebt dan helemaal geen pillen meer nodig om heerlijk te slapen!

10. Wees even Geduldig en Houd Vol

Herstellen van een verslaving kost tijd en inspanning.

Wees altijd geduldig met jezelf en volhard in je inspanningen. Elke kleine stap die je in de goede richting neemt, is een overwinning!

Leer slapen als een roosje

Het afkicken van slaapmedicatie lijkt misschien een uitdagend proces, maar met de juiste aanpak en ondersteuning is het prima mogelijk.

Erken gewoon je probleem, zoek meteen professionele hulp en pas je levensstijl aan om je slaap op natuurlijke wijze te verbeteren.

Door het vol te houden en ook geduldig te zijn, kun je uiteindelijk een gezonde en medicijnvrije nachtrust bereiken.

Heb je vragen of wil je hulp? Laten we dan even bellen of whatsappen: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments