Bijna iedereen wordt in zijn leven wel eens overspannen. Dit kan komen door een relatie, kinderen of werk. Ontdek wat je kunt doen.
Omdat ik zelf regelmatig te maken heb gehad met overspannenheid, besloot ik uitgebreid te onderzoeken wat de oorzaken zijn en welke oplossingen er bestaan.
Ik sprak met de beste psychologen van Nederland om antwoorden te vinden, en die deel ik graag met je in deze blog over stress.
Door te begrijpen wat overspannenheid is en wat het veroorzaakt, kun je het in de toekomst voorkomen of ervan herstellen. Hier vind je de beste tips voor elke situatie!
Ben je overspannen en op zoek naar hulp? Wij staan voor je klaar! Of je nu kiest voor begeleiding in onze kliniek of online via Zoom, we bieden de beste ondersteuning die bij jouw situatie past.
Je kunt mij ook altijd even bellen of whatsappen voor meer info: 06-27052570
Wat is overspannen?
Overspannen zijn betekent dat je langere tijd onder zoveel druk hebt gestaan dat je lichaam en geest het niet meer aankunnen. Het is alsof je mentale emmer is overgelopen.
Vaak wordt overspannenheid veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals werkdruk, persoonlijke problemen, of langdurige stress zonder voldoende herstelmomenten.
Maar wanneer ben je overspannen? Het antwoord verschilt per persoon, omdat de grens van wat iemand aankan, afhankelijk is van allerlei factoren, zoals je persoonlijke veerkracht en leefstijl.
Het is heel gek maar zelfs de kleinste dingen zijn je al teveel. Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen met overspannenheid, dan was het toch wel erg zwaar.
Ik had geen enkel geduld voor andere en het liefste isoleerde ik mijzelf. Door de trainingen die ik heb gevolgd weet ik nu dat het echt anders moet.
Er zijn verschillende oefeningen die je kunt toepassen om snel weer te functioneren. Deze ga ik straks allemaal met je doornemen!
Wanneer ben je overspannen?
Je kunt spreken van overspannenheid als je langere tijd over je grenzen bent gegaan en daarbij klachten hebt ontwikkeld die je dagelijks functioneren beïnvloeden.
Typische tekenen van overspannenheid zijn:
- Concentratieproblemen
- Snel huilen of emotioneel zijn (huilbuien)
- Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen en spierpijn
- Slecht slapen of slapeloosheid
- Prikkelbaarheid en snel boos worden
- Gevoelens van machteloosheid
Deze symptomen verschillen per persoon. Sommige mensen hebben voornamelijk lichamelijke klachten, terwijl anderen meer emotionele symptomen ervaren.
Het is belangrijk om signalen serieus te nemen, zodat je niet verder afglijdt. Hoe sneller je hulp accepteert hoe minder groot je klachten zullen worden.
Wanneer ik voel dat ik overspannen begin te raken dan bel ik meteen mijn coach, hij weet precies wat ik moet doen om verdere problemen te voorkomen.
Bij Verslavingshulp Nederland hebben wij verschillende coaches die zijn gespecialiseerd in overspannenheid. Maak gebruik van hun expertise!
Wat zijn de symptomen van overspannenheid?
Overspannen symptomen zijn breed en kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. Hier is een overzicht van veelvoorkomende symptomen:
Psychische symptomen:
- Gevoelens van paniek
- Het gevoel dat je de controle kwijt bent
- Vergeetachtigheid
- Moeite met het nemen van beslissingen
In mijn persoonlijke situatie kwam er ook een stukje woede bij. Het gebeurde regelmatig dat ik uitviel naar mensen zonder geldige reden.
Het was me gewoon teveel en daarom wilde ik dat ze mij met rust laten. Dit is natuurlijk onmogelijk als je een gezin en een drukke baan hebt.
Lichamelijke symptomen:
- Vermoeidheid die niet overgaat, zelfs niet na rust
- Spierpijn of stijve spieren
- Buikpijn of maagklachten
- Hartkloppingen
Een andere klacht die ik zelf erg vervelend was waren de slapeloze nachten. Elke dag liep ik doodmoe door mijn huis te spoken terwijl ik niet kon slapen.
Ik weet nog dat de dokter mij slaappillen en antidepressiva wilde voorschrijven, dit hielp wel even maar het maakte mij ook verslaafd eraan.
Destijds heb ik verschillende therapieën moeten volgen om af te kicken van deze rommel. Achteraf heb ik echt spijt dat ik het ooit heb genomen!
Gedragsveranderingen:
- Je terugtrekken uit sociale situaties
- Minder interesse in dingen die je normaal leuk vindt
- Niet durven ziekmelden, ondanks duidelijke klachten
Toen ik overspannen thuis zat was ik niet echt een zonnetje in huis. Mijn vriendin probeerde mij wel vrolijk te krijgen maar niets werkte.
De enige voor wie ik geduld had dat was mijn dochter en zelf die vond mij af en toe vervelend. Het was gewoon erg zwaar om de dag door te komen.
Tegenwoordig ben ik ook nog wel eens gestrest maar ik kan er beter mee omgaan. De therapieën die ik heb gevolgd voor een overspannenheid hebben mij echt geholpen.
Moet ik thuisblijven als ik overspannen ben?
Een veelgestelde vraag is: “Moet ik thuisblijven als ik overspannen ben?” Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde.
Voor sommigen is thuisblijven essentieel om tot rust te komen en de eerste stappen naar herstel te zetten. Zeker wanneer je een surmenage hebt dan moet je even voor jezelf kiezen.
Anderen vinden juist steun in een aangepaste werksituatie of taken die minder belastend zijn. Belangrijk is dat je eerlijk bent over je klachten en aangeeft wat je nodig hebt.
Overspannen door een arbeidsconflict
Arbeidsconflicten zijn een veelvoorkomende oorzaak van overspannenheid. Een vervelende werksfeer, onrealistische verwachtingen, of een gebrek aan waardering kan je geestelijke gezondheid zwaar belasten.
Als je overspannen bent door een arbeidsconflict, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld via een vertrouwenspersoon of bedrijfsarts.
Niet ziekmelden uit angst kan het probleem verergeren.
Het verschil tussen overspannen en burn out
Hoewel overspannenheid en burn-out vaak door elkaar worden gehaald, zijn er duidelijke verschillen.
Overspannen zijn is een tijdelijke toestand die meestal binnen enkele weken tot maanden kan herstellen met de juiste aanpak.
Een burn out is daarentegen het gevolg van langdurige en ernstige stress, waarbij je volledig uitgeput bent. Burn out herstel duurt vaak langer en vereist intensievere begeleiding.
Klachten en symptomen bij vrouwen en mannen
Hoewel de symptomen van overspannenheid vaak overeenkomen, zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Onze hersenen werken namelijk anders!
Symptomen van overspannenheid bij vrouwen zijn bijvoorbeeld vaker emotioneel van aard, zoals huilbuien en stemmingswisselingen.
Bij mannen uit overspannenheid zich vaak meer in lichamelijke klachten, zoals rugpijn of vermoeidheid.
Hoe herken je overspannenheid?
Het herkennen van overspannenheid begint bij het serieus nemen van je klachten. Stel jezelf de volgende vragen:
- Voel ik me constant moe, zelfs na een goede nachtrust?
- Ben ik snel geïrriteerd of emotioneel?
- Heb ik moeite om mijn werk of dagelijkse taken vol te houden?
Als je meerdere van deze vragen met “ja” beantwoordt, kan het zijn dat je overspannen bent. Een “ben ik overspannen test” kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je situatie.
Wat kun je doen bij overspannenheid?
De eerste stap bij overspannenheid is erkennen dat je over je grenzen bent gegaan. Dit is geen teken van zwakte, maar juist van kracht.
Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
- Neem rust: Rust is essentieel voor je herstel. Gun jezelf de tijd om op adem te komen.
- Zoek hulp: Praat met een huisarts, bedrijfsarts, of psycholoog over je klachten.
- Stel grenzen: Leer nee zeggen en bewaak je grenzen om verdere stress te voorkomen.
- Zorg voor structuur: Een vast ritme kan je helpen om de controle terug te krijgen.
- Beweging: Lichte lichaamsbeweging zoals wandelen kan stress verminderen.
Ik kan je echt adviseren om met ons contact op te nemen, wij hebben de beste coaches en psychologen voor overspannen mensen.
Mij heeft het enorm geholpen, zeker toen in een arbeidsconflict zat met mijn werkgever!
Overspannen herstel: Hoe lang duurt het?
Hoe lang het duurt om te herstellen van overspannenheid verschilt per persoon.
Gemiddeld duurt het herstel enkele weken tot maanden, afhankelijk van hoe ernstig de klachten zijn en hoe snel je maatregelen neemt.
Een rusthuis voor overspannen moeders of vaders kan bijvoorbeeld een tijdelijke oplossing bieden om te herstellen in een rustige omgeving.
Toen mijn hele lichaam en geest down was ben ik gaan drinken en gebruiken, iets wat mijn klachten verergerde. Antidepressiva, alcohol of drugs zijn echt een afrader.
Sommige mensen willen wiet of hasj gaan roken om tot rust te komen, ook dit is echt een fabeltje. Je zult moeten werken aan je lichaam en geest als je dit wilt overwinnen.
Dit betekend dat je gezond moet gaat eten en regelmatig een bezoekje moet afleggen aan de sportschool. Dit in combinatie met therapie is in mijn ogen een oplossing voor de korte- en lange termijn!
Overspannen wat te doen als je goede en slechte dagen hebt?
Tijdens je herstel kun je goede en slechte dagen ervaren. Dit is normaal en hoort bij het proces. Op slechte dagen is het belangrijk om mild voor jezelf te zijn en niet te veel van jezelf te verwachten.
Goede dagen kun je gebruiken om kleine stapjes vooruit te zetten, maar voorkom dat je jezelf overbelast. Ik heb gezien dat wandelen voor mij persoonlijk goed werkte.
Door elke dag een stuk te lopen veranderde mijn mindset, iets wat ik veel eerder had moeten door. De combinatie van frisse lucht en beweging, doet echt wonderen.
Overspannen door arbeidsconflict: Wat nu?
Als je overspannen bent door een arbeidsconflict, kan het helpen om professionele begeleiding te zoeken. Een mediator kan bijvoorbeeld helpen om het conflict op te lossen.
Ziek melden is in sommige gevallen noodzakelijk om te voorkomen dat je klachten erger worden. In mijn geval kon ik niet eens werken in die tijd.
Als ik één ding heb geleerd van overspannenheid, is dat je alleen aan jezelf moet denken. Werk is maar werk! We hebben het hier over jouw geestelijke gezondheid!
Niet durven ziekmelden als je overspannen bent
Helaas komt het vaak voor dat mensen zich niet durven ziekmelden, zelfs als ze duidelijk overspannen zijn.
Dit kan komen door angst voor reacties van collega’s of leidinggevenden. Toch is het belangrijk om aan jezelf te denken en je gezondheid voorop te stellen.
Een open gesprek met je leidinggevende of bedrijfsarts kan de eerste stap zijn naar herstel. Toch adviseer ik je om echt te kijken naar wat jij nodig hebt.
Een werkgever geeft vaak niets om jou en wil je zo snel mogelijk weer aan het werk hebben. In zijn ogen kost het alleen maar geld als jij ziek bent.
Maar denk je dat een werkgever zich druk maakt als jij niet meer terugkomt of een hartaanval krijgt? Ze vervangen je binnen enkele dagen met iemand anders!
Vergis je dus nooit, je bent minder belangrijk als je denkt! Het is belangrijk om dit te onthouden en voor jezelf te kiezen. Je wilt namelijk niet in een depressie komen.
Overspannen symptomen: Huilbuien en lichamelijke klachten
Huilbuien en lichamelijke klachten zoals spierpijn, maagklachten en hoofdpijn zijn veelvoorkomende symptomen van overspannenheid. Deze klachten zijn een signaal van je lichaam dat je te ver bent gegaan.
Luister naar deze signalen en zoek hulp als dat nodig is. Trap meteen op de rem als je merkt dat het niet goed met je gaat. Hoe eerder jij een stapje terug doet, hoe sneller je herstelt.
Overspannen herstel: Tips voor de lange termijn
Herstellen van overspannenheid betekent ook dat je aanpassingen maakt om herhaling te voorkomen. Hier zijn enkele tips:
- Werk aan je mindset: Leer omgaan met stress door bijvoorbeeld mindfulness of meditatie.
- Bouw aan je veerkracht: Zorg voor een gezonde leefstijl met voldoende slaap, beweging en gezonde voeding.
- Praat erover: Blijf in contact met vrienden, familie of een therapeut om je emoties te delen.
Ik ben een onrustig persoon en merk dat ik erg gevoelig ben voor stresssituaties. Een dagelijks bezoekje aan de gym van 30 minuten haalt die onrust bij me weg!
Zoek professionele hulp wanneer je overspannen bent
Overspannenheid is een serieuze toestand die niet onderschat mag worden. Door de klachten en symptomen tijdig te herkennen en actie te ondernemen, kun je herstellen en sterker terugkomen.
Of je nu worstelt met huilbuien, lichamelijke klachten, of niet durft ziek te melden: er is altijd hulp beschikbaar. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen en onthoud dat herstel mogelijk is.
Sta jij op het punt om een verandering te maken? Begin vandaag nog met het zetten van de eerste stap naar een stressvrij en gezond leven.
Ik kan je helpen om weer rustig te worden! Bel of whatsapp: