Veel mensen staan er niet bij stil, maar pijnstillers zijn een veel groter probleem in Nederland dan vaak wordt gedacht. Er zijn namelijk verschillende merken die ontzettend verslavend kunnen zijn.
Als je aan verslaving denkt, gaan de meeste gedachten meteen uit naar drugs. Maar wie verwacht er nou dat gewone medicijnen zo’n heftig effect kunnen hebben? Toch is dat de harde realiteit.
Zelf zie ik in de klinieken waar ik als vrijwilliger werk hoe heftig een pijnstiller verslaving kan zijn. In mijn ogen is het soms net zo heftig als een verslaving aan harddrugs.
In dit blog wil ik je meenemen in de verschillende merken en de risico’s die eraan vastzitten. Het is belangrijk dat je weet wat je slikt.
Naar mijn mening wordt er namelijk veel te weinig eerlijke informatie gedeeld over pijnstillers.
De farmaceutische industrie doet er alles aan om hun producten goed uit de verf te laten komen, maar ik vind het schokkend wat sommige artsen tegenwoordig nog voorschrijven.
Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om je de waarheid over deze gevaarlijke medicijnen te vertellen. Het is tijd voor de waarheid!
Ben je verslaafd en heb je hulp nodig? Bel of whatsapp: 06-27052570
Top 10 verslavende pijnstillers in Nederland
Bij deze een overzicht van de meest verslavende pijnstillers:
1. Oxycodon
Oxycodon is een krachtige opioïde pijnstiller die vaak wordt voorgeschreven na operaties of bij ernstige pijn. Het werkt snel en effectief, maar is extreem verslavend.
Veel mensen raken ongemerkt afhankelijk, vooral bij langdurig gebruik. Het stoppen met oxycodon kan leiden tot hevige ontwenningsverschijnselen.
Ik merk dat dit middel steeds vaker wordt voorgeschreven door artsen en dat gebruikers ervan binnen enkele maanden niet meer zonder kunnen.
Om te stoppen met Oxycodon is niet eenvoudig, het is een soortgelijk traject als die van drugs. Ik vraag me oprecht af of dit middel wel verstandig is om te nemen.
2. Tramadol
Tramadol wordt vaak voorgeschreven bij matige tot ernstige pijn. Hoewel het als een “lichtere” opioïde wordt gezien, kan het verslavend zijn, vooral als je het langer dan een paar weken gebruikt.
Symptomen van verslaving zijn o.a. stemmingswisselingen, misselijkheid en slapeloosheid. Ik zie in de kliniek regelmatig worstelen met de gevolgen van deze pijnstiller.
Ze hebben het zwaar om ermee te stoppen en dit houd toch wel enkele weken aan. Je bent er niet zomaar van afgekickt en daarom raden wij je aan om af te bouwen.
Cold turkey stoppen met dit soort medicijnen kan heel erg lastig zijn. Over het algemeen raden specialisten vaak een afbouwschema aan.
3. Fentanyl
Fentanyl is een van de sterkste opioïden op de markt en is 50 tot 100 keer krachtiger dan morfine. Het wordt vaak in pleisters voorgeschreven voor chronische pijn.
Vanwege de sterkte is de kans op verslaving en overdosering zeer hoog. Zelfs een kleine hoeveelheid kan levensgevaarlijk zijn.
Dat dit soort pillen gebruikt worden vind ik echt waanzin! Als ik kijk in andere landen dan vallen er ontzettend veel doden! Blijf bij deze rommel weg.
Het grootste probleem wat ik zie met Fantanyl is dat doseren vrijwel onmogelijk is. Je neemt al vrij snel te veel en dit dodelijke gevolgen hebben!
4. Codeïne
Codeïne wordt vaak gebruikt bij hoest en lichte tot matige pijn. Het is minder krachtig dan andere opioïden, maar bij langdurig gebruik kan er een afhankelijkheid ontstaan.
Mensen die verslaafd raken, gebruiken vaak steeds hogere doses voor hetzelfde effect. Het is overigens niet zo gevaarlijk als alle ander vormen van pijnstilling.
Ik zie dat er veel mensen zijn die het middel gebruiken maar er vrij gemakkelijk vanaf kunnen komen. Hij staat wel in de lijst maar hij is een stuk onschuldiger dan de rest.
5. Morfine
Morfine is een bekend opioïde dat vaak wordt ingezet bij hevige pijn, zoals bij kanker. Ondanks de medische noodzaak kan langdurig gebruik leiden tot sterke afhankelijkheid.
Het gebruik moet daarom altijd goed worden gemonitord door een arts. Wij merken dat het ook veel op de zwarte markt wordt verkocht en dit is levensgevaarlijk.
Van dichtbij heb ik gezien dat er situaties zijn waarbij morfine nodig is. Zeker als iemand dodelijk ziek is dan kan deze pijnstiller wonderen verrichten.
Je merkt wel vaak dat de gebruiker verwart raakt en de realiteit verliest. Het is een heftig middel maar in sommige gevallen helaas noodzakelijk om de dag door te komen.
Bij kleine pijntjes of andere redenen, adviseer ik je om er weg bij te blijven. Dealers verkopen het ook maar dit soort pillen zijn niet getest. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren!
6. Methadon
Hoewel methadon vaak wordt gebruikt bij de behandeling van heroïneverslaving, is het zelf ook verslavend. Het enige wat je doet is het probleem verschuiven.
Het wordt soms voorgeschreven bij chronische pijn, maar het risico op gewenning en afhankelijkheid blijft groot. Persoonlijk heb ik echt gezien dat het rommel is.
In mijn tijd bij Verslavingshulp Nederland heb ik gezien dat de effecten van heroïne en methadon vrijwel gelijk is. In beide gevallen raken gebruikers alles om zich heen kwijt.
Misschien dat Methadon iets minder heftig is als heroïne maar het scheelt weinig. Veel artsen en specialisten geloven in het middel en daarom zal ik het niet tegenspreken.
Het enige wat ik kan zeggen, is wat ik dagelijks zie: gebruikers van dit soort pijnstillers liggen er compleet doorheen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
7. Buprenorfine
Buprenorfine wordt gebruikt voor pijnbestrijding en in verslavingszorg. In mijn beleving zijn er gezondere manieren om af te kicken!
Hoewel het minder euforische effecten geeft dan andere opioïden, blijft het risico op verslaving aanwezig, vooral bij verkeerd gebruik of zonder medisch toezicht.
Wat ik altijd een vreemd gevoel vind is om een drugsverslaving op te lossen met medicatie. Gevoelsmatig voelt het verkeerd om dit te doen.
Natuurlijk kunnen er situaties zijn dat een pscychiater medicijnen voorschrijft. Echter, voor mijn gevoel gebeurd dit veel te vaak en veel te snel.
Omdat ik zelf verslaafd ben geweest en er honderden blogs over geschreven heb, geloof ik meer in een stukje karakter en levensstijl.
Destijds hebben ze mijn ook pijlstilling en antidepressiva aangeboden maar deze heb ik geweigerd. Ik wilde juist dat mijn lichaam drugsvrij werd!
In mijn ogen is het waanzin om mijn drugsverslaving in te ruilen voor een medicijnen verslaving. Stoppen is zwaar maar daar moet je gewoon doorheen met begeleiding!
8. Dihydrocodeïne
Dihydrocodeïne wordt ingezet bij chronische pijn en ernstige hoest. Het behoort tot de opioïde familie en kan snel leiden tot afhankelijkheid.
Regelmatig gebruik kan gewenning veroorzaken, waardoor de dosis verhoogd moet worden.
Het kan een verslavende werking hebben maar in de praktijk komen we het niet veel tegen. Hij staat op de lijst maar is niet zo problematisch als de rest van alle pijnstillers.
9. Tapentadol
Tapentadol is een relatief nieuwe pijnstiller die werkt op dezelfde receptoren als andere opioïden. Het wordt voorgeschreven bij hevige pijn, maar kent net als oxycodon en tramadol een hoog verslavingspotentieel.
Persoonlijk ben ik altijd een beetje sceptisch als er nieuwe medicijnen op de markt komen. In het verleden heb ik gezien dat negatieve effecten te laat worden ontdekt.
Over het algemeen ben ik geen voorstander van pijnstillers. Uiteraard zie ik dat er wel situaties zijn waarin ze nodig zijn maar die hebben in mijn beleving met leven en dood te maken.
Als ik soms hoor waarvoor mensen allemaal gevaarlijke pijnstillers nemen, maak ik me serieus zorgen. Farmaceuten willen simpelweg verkopen – zo werkt het nou eenmaal!
Je moet jezelf altijd afvragen of je het zonder pijnstiller zou redden. Is het antwoord ‘ja’? Dan zou ik het gewoon niet nemen!
10. Lyrica (Pregabaline)
Hoewel Lyrica officieel geen opioïde is, wordt het vaak voorgeschreven bij zenuwpijn.
Het middel pregabaline heeft een kalmerend effect en kan bij langdurig gebruik leiden tot verslaving. Mensen die stoppen, ervaren vaak ontwenningsverschijnselen zoals angst, slapeloosheid en prikkelbaarheid.
Waarom zijn deze pijnstillers nog steeds zo makkelijk verkrijgbaar?
Veel mensen vragen zich af waarom zulke verslavende middelen nog steeds zo vaak worden voorgeschreven. Het antwoord is complex: artsen willen pijn bestrijden, maar onderschatten soms het verslavingsrisico.
Ook de farmaceutische industrie speelt een rol; pijnstillers worden gepromoot als veilige oplossing, terwijl langdurig gebruik juist gevaarlijk is.
Daarom is het belangrijk om als patiënt kritisch te blijven en altijd vragen te stellen. Voor advies of verslavingshulp staan we je graag te woord. Ons team staat voor je klaar!
Tips om verslaving aan pijnstillers te voorkomen
Dit zijn enkele tips die in de praktijk werken:
- Gebruik pijnstillers alleen zoals voorgeschreven.
- Bespreek alternatieve behandelingen met je arts.
- Probeer eerst niet-medicamenteuze oplossingen zoals fysiotherapie of mindfulness.
- Wees alert op signalen van afhankelijkheid.
- Schakel op tijd professionele hulp in als je merkt dat je afhankelijk wordt.
Door met bovenstaande tips rekening te houden kun je een verslaving voorkomen.
Hulp nodig bij een pijnstiller verslaving?
Ben je bang dat je afhankelijk bent geworden van pijnstillers? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Je staat er niet alleen voor.
Bij Verslavingshulp Nederland helpen we mensen die vastlopen in hun gebruik. Wij bieden begeleiding, advies en indien nodig een passend behandeltraject.
Direct contact voor hulp? Bel of whatsapp: 06-27052570