woensdag, januari 22, 2025
spot_img
HomeVerslavingHoe help je iemand die verslaafd is? 7 belangrijke tips

Hoe help je iemand die verslaafd is? 7 belangrijke tips

Het siert je enorm dat je iemand wilt helpen die verslaafd is. Ik ga je 7 tips geven waarvan ik weet dat ze een verschil kunnen maken.

Omdat ik zelf verslaafd ben geweest, weet ik hoe je tot iemand moet doordringen. Sommige van mijn tips kunnen lastig zijn voor familie en vrienden.

De belangrijkste reden waarom het voor sommige mensen lastig kan zijn, is omdat loslaten een onderdeel is van het proces. Er is namelijk een grens die je soms moet trekken.

Iemand helpen is goed, maar het mag niet ten koste gaan van jezelf. Iemand die verslaafd is, kan de neiging hebben om je helemaal leeg te zuigen.

Ze putten niet alleen je energie en financiële situatie uit, maar ze raken ook je ziel. Ze weten precies hoe ze op je gevoel moeten inspelen om hun doel te bereiken: drugs kopen!

Heb je hulp nodig? Ik kan jullie helpen of adviseren. Bel of whatsapp: 06-27052570

7 Gouden Tips om een Verslaafde te Redden

Dit zijn mijn persoonlijke ervaringen op het gebied van verslavingshulp:

1. Accepteer dat verslaving een ziekte is

Veel mensen die te maken hebben met een verslaafde, zien hem of haar als zwak. Omdat jij het gevoel niet kent van een verslaving, ben jij van mening dat iemand gewoon zelfstandig moet stoppen.

Jij kunt je namelijk niet voorstellen dat iemand doorgaat met een gedrag dat uiteindelijk zal leiden tot een ziekenhuisbezoek of erger. Dit komt omdat jouw hersenen optimaal werken!

Wanneer iemand verslaafd is, dan zit er een storing tussen bepaalde hersendelen. Dit betekent dat iemand niet meer inziet dat hij of zij zelfvernietigend bezig is.

In onze wereld is een verslaving een ziekte die behandeld moet worden. Zonder de juiste behandeling zal iemand nooit echt in staat zijn om gezonde beslissingen te nemen.

Probeer dus het gedrag van een verslaafde nooit te begrijpen, dit lukt je toch nooit. Accepteer dat iemand niet meer zichzelf is en hulp nodig heeft. Iemand is ziek!

Door dit te doen, neem je alles een stuk minder persoonlijk. Door gepaste afstand te houden, kun jij meer betekenen voor de verslaafde.

Jouw beslissingen worden vanaf dat moment genomen met je verstand en niet met je hart. Dit zal nodig zijn is het komende proces!

2. Geef geen geld

Wanneer iemand verslaafd is, dan zal hij of zij alles doen om aan geld te komen. Omdat sommige mensen niet het lef hebben om gevaarlijke dingen te doen, richten ze zich op jou.

Ze weten je zwakke punten en zullen daarop inspelen. Ze worden bedreigd door dealers, worden ziek als ze niet gebruiken en de lijst gaat nog wel even door.

In principe zullen ze alles zeggen om jou geld te laten geven. Ik heb mensen gehad die zelfs tegen mij zeiden dat ze geld nodig hadden om een zeer ernstige ziekte te bestrijden.

Achteraf bleek dat (ik had destijds beter moeten weten) er niets van waar was. Ik heb meer leugens van medeverslaafden gehoord dan mij lief is. Ik ken ze echt allemaal!

Ik heb zelf gelukkig nooit geld hoeven stelen of te regelen vanwege mijn bedrijven. Mijn probleem was eerder dat er te veel geld was, waardoor ik de hele dag kon bestellen.

Als je iemand wilt helpen die verslaafd is aan drugs, dan is het geven van geld geen optie. Je houdt de verslaving in stand en dat is nou net wat we moeten voorkomen.

Pas wanneer iemand echt rock bottom gaat, staat hij open voor een opname. Zolang jij dus met geld blijft strooien, zal er nooit een realisatiemoment komen.

3. Noem ze geen junkie

In principe is iemand die verslaafd is een junkie, dat weten ze zelf ook wel. Echter, het leven van een verslaafde is al zwaar genoeg. Dagelijks gebruiken doet echt serieus pijn!

Je hele lichaam wordt opgegeten en alles in je leven zit tegen. Als iemand waarvan je (diep van binnen) houdt dat woord ‘junkie’ hoort, doet dat echt heel erg pijn.

Hoe moeilijk het ook is, probeer altijd positief te blijven. Probeer met iemand oude tijden op te halen waarin hij of zij het goed deed. Denk aan school, werk of sport.

Het is gewoon belangrijk dat je iemand menselijk blijft behandelen, ook als zij dit niet verdienen! Ik snap namelijk heel goed dat je het liefst hun hoofd tegen de muur wilt rammen, maar hier schiet je niets mee op.

4. Stel grenzen

Sommige verslaafden zijn niet door jou te redden. Wanneer iemand geld van je steelt, dreigende taal uitkraamt of geweld gebruikt, dan dien je voor jezelf te kiezen.

Iemand kan niet meer bij je wonen en desnoods vraag je een contactverbod aan. Het kan namelijk niet zo zijn dat jij of iemand in je familie gevaar loopt. Dit is onacceptabel!

Ik zou persoonlijk altijd eenmalig iemand de hand reiken voor hulp, maar dan moet iemand zich wel aanmelden in een afkickkliniek. Doen ze dat niet, dan houdt het op.

5. Houd rekening met een terugval

De meeste verslaafden hebben een paar pogingen nodig om clean te worden. Het lukt maar weinig mensen om in één keer te stoppen met drugs.

Wees dus niet zwaar teleurgesteld als iemand toch weer begint te gebruiken. Wijs hem of haar op de momenten dat het wel lukte om clean te blijven.

We gaan gewoon nog een keer naar de verslavingskliniek en nu lukt het wel! Dit zijn teksten die iemand moet horen om de wil te hebben het nog een keer te proberen.

Het is dan ook belangrijk om iemand goed in de gaten te houden na een opname. Ze komen dan weer in de normale wereld, en dit kan zorgen voor bepaalde triggers.

In gesprek blijven op een positieve manier is dan erg waardevol. Neem diegene ook af en toe mee wandelen of ga iets leuks doen. Dit betekent niet naar een bar of festival!

6. Help met het vinden van werk en hobby’s

Wanneer je uit een kliniek komt, dan voel je je geweldig. De wereld ligt weer aan je voeten en alles begint weer mee te zitten. Echter, dit gevoel blijft nooit heel lang hangen.

De wereld is nou eenmaal wat die is en dat brengt uitdagingen met zich mee. Rekeningen moeten betaald worden, relaties gaan uit en er overlijden mensen. Dit zijn helaas de feiten.

Om te zorgen dat het leven in balans blijft, heeft een (ex-)verslaafde doelen nodig. Dit mogen werkgerelateerde dingen zijn of dingen om naar uit te kijken.

Wanneer iemand consequent werkt en bijvoorbeeld sport, dan is de kans op een terugval klein. Wanneer iemand hele dagen thuis blijft zitten, dan vergroot de kans op drugsgebruik.

7. Ga samen sporten en koken

De sleutel tot succes bij verslaving is rust en regelmaat. Goed eten, sporten en voor jezelf zorgen is de manier om erbovenop te komen. Goede voeding en sporten zijn goud waard!

Door goed te eten krijg je energie, en door te sporten ga je er beter uitzien. Ook de stress verlaat het lichaam door een intense workout. Dit helpt echt bij het herstel.

Dus als je een verslaafde echt wilt helpen, help hem dan met zijn voeding en sporten. Zorg dat hij of zij een gezonde levensstijl aanhoudt, dit zal vele problemen voorkomen!

Let wel op dat de (ex-)verslaafde niet doorslaat in zijn workouts. Het is niet de bedoeling dat er wordt overgestapt van drugs op anabolen. Dit hebben wij in de praktijk regelmatig gezien.

Kunnen verslaafden geholpen worden?

Jazeker, ik ben het levende bewijs ervan. Ik heb tientallen jaren gebruikt en ik ben al jarenlang clean. Ik had niet alleen een drugsprobleem, maar ook van de drank blijf ik af.

De afgelopen jaren heb ik bij Verslavingshulp Nederland zoveel verslaafden zonder hoop binnen zien komen, die nu gezinnen hebben!

Je hebt geen idee hoe hopeloos ze destijds door onze deur binnenliepen. Tegenwoordig zijn het gezonde mensen met dromen en doelen. Hoe mooi is dat!

Al lijkt de situatie nog zo erg, iemand die verslaafd is kan altijd geholpen worden. Het maakt mij niet uit om welke verslaving het gaat, er is altijd een behandelplan dat bij je past.

Honderden mensen motiveren wij elk jaar om hun leven om te gooien, en het grootste gedeelte lukt dat ook gewoon! Wij redden mensen van de dood met ons werk, en dat geeft mij/ons een geweldig gevoel.

Het lijkt mij/ons dan ook een eer om jou/jullie in deze vervelende situatie te helpen. Dus hoe help je iemand die verslaafd is? Een interventie kan voor jullie de beste keuze zijn!

Heb je mij nodig? Je kunt me altijd gratis bellen of whatsappen: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments