...
donderdag, juli 18, 2024
HomeAlcoholAlcohol Detox: Tijdslijn en de 4 Fases

Alcohol Detox: Tijdslijn en de 4 Fases

Hoe werkt een alcohol detox? We nemen de tijdslijn en behandeling met je door. Lees hier wat je kunt verwachten.

Een alcoholverslaving is een zeer ernstige aandoening die diepe sporen kan nalaten in het leven van degenen die eraan lijden, evenals hun dierbaren.

In de praktijk zie ik dat veel alcoholisten hulp nodig hebben om te herstellen. Buiten de therapie is er een stukje medische begeleiding die wij bieden.

Mijn persoonlijke ervaring met stoppen met drinken is dat een detox echt noodzakelijk is. Ik voelde mij zelf binnen enkele dagen al een stuk beter.

Heb jij een drankprobleem en heb je hulp nodig? Bel of whatsapp mij: 06-27052570

Wat is Alcohol Detox?

Een alcohol detoxificatie (detox) is het proces waarbij het lichaam de ophoping van alcohol verwijdert. Dit is echt een cruciale eerste stap in het overwinnen van alcoholverslaving.

Tijdens een detox ervaart het lichaam ontwenningsverschijnselen terwijl het zich daarna aanpast aan het functioneren zonder alcohol.

Ik weet uit ervaring dat het geen fijne dagen zijn maar een drankprobleem is zwaarder. Elke dag drinken vond ik persoonlijk erger dan het ondergaan van een detox.

Met dat betreft was ik er zo klaar mee om mijn leven te vergooien, dat die ene week mij echt niet meer uitmaakte. Soms is het gewoon nodig om je leven terug te krijgen.

Zelf ben ik nu al jaren nuchter en clean en dit voelt geweldig, elke dag ben ik blij dat deze levende hel voorbij is. Op mij kun je rekenen als jij ook wil stoppen met drinken!

De Tijdslijn van een Alcohol Detox

De realistische tijdslijn van een detox van alcohol is echt afhankelijk van verschillende factoren zoals de duur van de verslaving, de hoeveelheid geconsumeerde alcohol, en natuurlijk de algemene gezondheid van de persoon.

Mocht het bij jou om alcohol en drugs gaan dan hebben wij een andere behandeling.

De 4 fasen van een detox

 1. Fase 1: Eerste 6-12 Uur
  • Symptomen: Denk aan angst, misselijkheid, slapeloosheid, lichte tremoren.
  • Wat gebeurt er: Dit is echt het begin van het detox proces waarbij je lichaam reageert op het plotselinge gebrek aan alcohol. Het is even pittig maar ik kan je beloven dat het te doen is. De ochtend na een zware drankavond voelt ook verschrikkelijk dus dit is dan ook wel te doen. Ik voelde mij veel slechter na coma zuipen dan in de eerste detox dagen.
 2. Fase 2: 12-48 Uur
  • Symptomen: Een verhoogde bloeddruk, snellere hartslag, koorts, zweten, meer uitgesproken tremoren. Deze periode vond ik persoonlijk wat lastiger omdat ik dit gevoel niet echt kende. De bovenstaande kenmerken had ik niet maar er ging wel een onrust door mijn lichaam. Ik vond het echt super dat er mensen in de alcohol kliniek om mij heen waren om mij erdoor heen te helpen. Ze kende het gevoel en dit gaf mij weer rust.
  • Wat gebeurt er: De symptomen worden toch wat erger naarmate je lichaam verder gaat met het elimineren van alcohol. Dit vond ik even een pittige tijd om doorheen te komen. Maar wat ik al zei: door de begeleiding kon ik er vrij goed mee omgaan.
 3. Fase 3: 48-72 Uur
  • Symptomen: Je kunt hallucinaties, epileptische aanvallen en delirium tremens (DT’s) in ernstige gevallen krijgen. Ik had er zelf geen last van en heb het ook niet bij andere gezien toen ik moest afkicken van drank. Het schijnt wel te kunnen maar ik en mijn mede verslaafden hadden er gelukkig geen last van.
  • Wat gebeurt er: Dit was voor mij de meest kritieke fase. Ik weet dat de symptomen voor sommige mensen levensbedreigend kunnen zijn, en dat medische noodhulp vereist is. Misschien had onze hulp geluk maar het was wel fijn om te weten dat er hulp klaar stond.
 4. Fase 4: 72 Uur en Verder
  • Symptomen: Nu begonnen de meeste acute ontwenningsverschijnselen beginnen af te nemen. Ik hoorde wel dat angst, depressie en slaapstoornissen kunnen aanhouden. Wat ik wel had is dat slapen voor mij lastig was. De hele tijd dacht ik aan alle dingen die ik in mijn verslaving had fout gedaan. Een soort schuldgevoel dat mij slapeloze nachten gaf.
  • Wat gebeurt er: Mijn lichaam begon zich aan te passen aan de afwezigheid van alcohol. Mijn focus verschoof naar langdurige herstelstrategieën.

Ik zal niet ontkennen dat geen alcohol drinken zwaar was maar het was wel te doen. Als groep kwamen we erdoor heen en het heeft zelfs een paar nieuwe vrienden opgeleverd.

De meeste van onze groep zijn nog steeds nuchter maar helaas niet iedereen. Van de 5 mensen waarmee ik een goed contact had, zijn er vier die het gered hebben.

Bekijk eens wat foto’s hoeveel beter je eruit gaat zien wanneer je stopt met alcohol.

De Behandeling tijdens Alcohol Detox

Het aanpakken van een alcohol detox kan op verschillende manieren worden ondersteund.

Hier zijn enkele behandelingsopties:

 1. Medische Detox:
  • Beschrijving: Een begeleiding door medische professionals in een ziekenhuis of gespecialiseerde detoxkliniek kan noodzakelijk zijn. Veiligheid is alles in dit geval.
  • Voordelen: Een medische supervisie kan ernstige ontwenningsverschijnselen beheersen en eventuele complicaties voorkomen. Je kunt met voorgeschreven medicatie voorkomen dat symptomen verlicht worden.
 2. Poliklinische Detox:
  • Beschrijving: Dit is een behandeling waarmee je regelmatig medische en therapeutische ondersteuning krijgt zonder opgenomen te worden. Dit heb ik zelf gedaan en dit beviel mij het beste, dit kwam omdat ik mijn bedrijven en dochter had. Voor mij was het gewoon onmogelijk om weken ergens in een kliniek te zitten. Uiteraard bepaal jezelf welke vorm van hulp je wil aanvaarden. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan naar afkickklinieken in Zuid-Afrika. Iets wat voor veel mensen enorm veel meerwaarde kan hebben.
  • Voordelen: Het geeft de flexibiliteit om thuis te blijven, met professionele begeleiding en monitoring. Voor mij was het genoeg om een stok achter de deur te hebben. Ik had geen zin om allerlei gesprekken te hebben en dan te blijven drinken. Het moest stoppen!
 3. Therapie en Counseling:
  • Beschrijving: Je krijgt dan een stukje psychologische ondersteuning door middel van individuele of groepssessies.
  • Voordelen: Dit helpt je bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van verslaving en biedt emotionele steun tijdens het detoxproces.
 4. Ondersteuningsgroepen:
  • Beschrijving: Je hebt groepen zoals Anonieme Alcoholisten (AA) die bieden een gemeenschapsgerichte benadering van herstel.
  • Voordelen: Voor mij was het delen van ervaringen en steun krijgen van anderen die vergelijkbare uitdagingen doormaken, goud waard. Heel eerlijk dacht ik altijd dat ik de enige was met bepaalde problemen. Na een uurtje luisteren naar andere voelde ik mij een stuk beter begrepen. Daarnaast zag ik ook nog in dat mijn situatie nog wel mee viel. Er zaten mensen in mijn groep die hadden echt de verschrikkelijkste dingen meegemaakt. Het klink heel raar maar het gaf mij echt een schop onder de kont om er een succes van te maken.
 5. Holistische Benaderingen:
  • Beschrijving: Technieken zoals yoga, meditatie, en acupunctuur worden veel aangedragen. Persoonlijk vond ik het altijd onzin en veel te zweverig. Echter, tegenwoordig mediteer ik en dit geeft me enorm veel rust en balans. Het gekke is dat ik nu dingen doe die ik vroeger nooit van mijzelf had verwacht. Ik lachte mensen altijd uit die een beetje ademhalingsoefeningen aan het doen waren. Hoe kon ik mij zo vergissen!
  • Voordelen: Het bevorderd je algemene welzijn en het helpt bij het beheersen van stress en angst.

Mijn reden om zoveel te drinken was de continue stress van mijn relatie en werk. Toen ik daar eenmaal een balans in had gevonden, nam mijn stress aanzienlijk af.

Door zo goed als stressvrij te leven, nam mijn behoefte aan drank enorm af. Natuurlijk denk ik nog wel eens aan mijn drankavonden maar het is mij de ellende niet weer waard.

Tegenwoordig heeft iedereen weer respect voor mij en zijn alle familiebanden goed. Ik kan het hen en mijnzelf niet meer aandoen om ooit een alcohol terugval te krijgen.

Voorbereiding op een Alcohol Detox

Ik moet zeggen dat een goede voorbereiding een groot verschil kan maken in het detoxproces. Hier zijn enkele belangrijke tips om je voor te bereiden:

 • Raadpleeg een Arts: Het is verstandig om professioneel medisch advies te krijgen voordat je met detox begint. Je weet namelijk niet hoeveel schade je hebt aangericht. Het kan goed zijn dat bijvoorbeeld je lever een enorme optater heeft gehad van alle drank. Je wilt vooraf gewoon wat dingen uitsluiten om goed van start te gaan.
 • Stel een Ondersteuningssysteem Samen: Praat met je vrienden en familie over je plan om te stoppen met drinken. Ik begrijp dat veel mensen je niet meer zullen geloven omdat je het al 100 keer hebt gezegd, maar toch moet je het melden. Laat ze zien dat jij er staat en hulp accepteert. Wanneer je zover bent zal ik er voor je zijn.
 • Creëer een Veilige Omgeving: Gooi alle alcohol weg en verwijd triggers uit je omgeving. Het is pijnlijk maar ik heb veel vrienden verloren de afgelopen jaren. Het is voor mij gewoon onmogelijk om met ze om te gaan omdat ze maximaal drinken. Ik heb niets meer te zoeken in een kroeg omdat ik mezelf ken. Waarschijnlijk zeg ik 100 keer nee en uiteindelijk gaat het fout. Ik zet mezelf gewoon niet meer in dit soort situaties. Is mijn leven saai? Een beetje. Maar ik ervaar geluk nu gewoon op een andere manier.
 • Hydrateer en Eet Gezond: Een goede voeding en hydratatie is belangrijk om je lichaam te ondersteunen.

Ik lag vroeger laveloos op de bank en tegenwoordig sport ik elke dag. Heb ik er elke dag zin in? Nee zeker niet, maar ik merk dat discipline en regelmaat voor mij de oplossing is.

Ben je klaar om te stoppen met alcohol?

Ik begrijp dat een alcohol detox een grote stap is maar je zult er geen spijt van krijgen. Kijk eens hoeveel alcohol heeft stuk gemaakt in je leven.

Laten we samen dit traject ingaan! Bel of whatsapp mij op: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.