zondag, juni 9, 2024
spot_img
Home12 StappenStap 5 Minnesota Model - Gevoelens Delen & Vertrouwen

Stap 5 Minnesota Model – Gevoelens Delen & Vertrouwen

De vijfde stap van het Minnesota Model richt zich op het toegeven van de exacte aard van onze fouten aan God, onszelf en een ander mens.

Deze stap helpt je bij het bevrijden van schaamte en schuld en bevordert eerlijkheid en openheid. Dit is een belangrijk onderdeel van de 12 stappen.

Vragen of hulp nodig? Bel of WhatsApp mij: 06-27052570

Belangrijkste elementen van stap 5 in het programma

 1. Erkenning van Fouten: De persoon moet ten alle tijden bereid zijn om de exacte aard van hun fouten te erkennen. Dit omvat zowel gedragsmatige als morele tekortkomingen die zijn blootgelegd tijdens het zelfonderzoek in stap 4.
 2. Vertrouwen opbouwen: Het delen van je fouten met God, zichzelf en een ander mens helpt bij het opbouwen van vertrouwen en eerlijkheid. Dit proces kan je helpen om vergeving en begrip te vinden, zowel van zichzelf als van anderen.
 3. Emotionele Bevrijding: Door de aard van je fouten toe te geven, kan de persoon een gevoel van emotionele bevrijding ervaren. Het helpt je bij het loslaten van schaamte, schuld en angst, wat essentieel is voor verder herstel.
 4. Verantwoordingsplicht: Het delen van je fouten met een ander mens, vaak een sponsor of therapeut, creëert een gevoel van verantwoordelijkheid en verplichting om door te gaan met het herstelproces.
 5. Spirituele Groei: Deze stap bevordert je spirituele groei door de persoon aan te moedigen hun fouten toe te geven aan een hogere macht. Dit kan helpen bij het verdiepen van hun spirituele praktijken en hun verbinding met hun hogere macht.

Voorbereiding en de Uitvoering

 1. Voorbereiding: Je neemt de tijd om je voor te bereiden op deze stap door hun morele inventaris van stap 4 te herzien en te overwegen wat ze willen delen.
 2. Selecteer een Vertrouwd Persoon: Het is belangrijk om te kiezen voor iemand die vertrouwd en ondersteunend is, zoals een sponsor, therapeut of spirituele begeleider.
 3. Het Gesprek: Je deelt de exacte aard van hun fouten in een open en eerlijk gesprek. Dit kan een uitdagende maar het zal een zeer bevrijdende ervaring zijn.

Voordelen van Stap 5

 • Zelfbewustzijn: Verhoogt je zelfbewustzijn en helpt de persoon om hun gedrag en patronen beter te begrijpen.
 • Verbinding: Bevordert een diepere verbindingen met anderen door het delen van persoonlijke ervaringen en fouten.
 • Genezing: Ondersteunt je bij het emotionele en spirituele genezingsproces door het loslaten van schuld en schaamte.

Hoe werkt stap 5 Minnesota model?

Stap 5 van het Minnesota Model is een cruciale stap in het herstelproces.

Door je fouten toe te geven aan God, jezelf of een ander mens, kun je ze herstellen van verslaving een diepere zelfkennis bereiken, schaamte en schuld loslaten en hun spirituele en emotionele groei bevorderen.

Dit proces legt de basis voor verdere stappen in het herstel en helpt de persoon om hun leven op een positieve manier te veranderen.

GA NAAR STAP 6 VAN HET MINNESOTA MODEL

Vragen of hulp nodig? Bel of WhatsApp mij: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments