...
donderdag, juli 18, 2024
HomeVerslavingVerslaafde Mensen Helpen: Hoe Doe Je Dat?

Verslaafde Mensen Helpen: Hoe Doe Je Dat?

Wanneer je te maken hebt met een verslaafde dan is het verstandig om jezelf voor te bereiden op een moeilijk en zwaar traject.

Ondanks dat het helpen van iemand die worstelt met een verslaving een uitdagende kan zijn, is het wel een lonende ervaring.

Hier lees je enkele stappen en tips om verslaafde mensen effectief te ondersteunen:

 1. Informatie Verzamelen:
  • Je moet kennis opdoen over verslaving en de specifieke substantie die de persoon gebruikt. Zorg dat je de effecten, risico’s en behandelopties begrijpt. Op deze manier ben je voorbereid wanneer een interventie nodig is.
 2. Luister en Wees Altijd Begripvol:
  • Het is misschien lastig maar luister zonder oordeel. Verslaafden voelen zich al vaak schaamtevol of defensief; empathie en begrip kunnen dan een groot verschil maken.
 3. Stel je Grenzen:
 4. Zorg voor Hulpbronnen:
  • Deel informatie met de gebruiker over professionele hulp, zoals therapeuten, klinieken en steungroepen. Help je vriend, vriendin of familielid bij het vinden van passende behandelingen. Uiteraard kan ik je daar ook bij ondersteunen.
 5. Bied Oprechte en Emotionele Ondersteuning:
  • Wees er gewoon voor hem of haar tijdens moeilijke momenten. Bied een luisterend oor en zorg ook voor een stabiele aanwezigheid in hun leven.
 6. Moedig Professionele Hulp Aan:
  • Het is in de meeste gevallen nodig dat verslaafden professionele hulp zoeken. Moedig hen dan ook aan om contact op te nemen met een arts of een specialist in verslavingszorg.
 7. Rekening Houden met een Terugval:
  • Herstel is een proces en terugvallen kunnen voorkomen. In plaats van te oordelen, bied steun en help hen om opnieuw op te staan. Hierdoor zullen ze na een terugval sneller opstaan en weer hun behandeling voortzetten.
 8. Blijf Goed voor Jezelf Zorgen:
  • Wanneer je iemand helpt mag je jezelf nooit wegcijferen. Ik weet als geen ander dat het ondersteunen van een verslaafde emotioneel uitputtend kan zijn, dus zorg ervoor dat je ook je eigen welzijn in de gaten houdt.

Er zit ook veel verschil in het soort verslaving wat iemand heeft. Met een crack verslaafde moet je bijvoorbeeld meer oppassen dan met iemand die af en toe een jointje rookt.

Ken je iemand die verslaafd is geraakt aan de cocaïne of alcohol? Laat mij dan helpen.

Verslaafde zijn te redden

Je dochter of verslaafde zoon loslaten is niet verstandig. Het is wel zo dat je niet hun verslaving moet gaan onderhouden.

Betaal niks meer voor ze en leen ze ook nooit geld!

Het is wel een feit dat je niemand kunt redden die niet geholpen wil worden. Mijn advies is om dan gepaste afstand te houden.

Lees ook: op vakantie zonder drank of drugs

Blijf liefde geven, maar stop de financiële ondersteuning.

Omdat ik zelf verslaafd ben geweest, weet ik hoe moeilijk het is als je weinig contact hebt met je familie. Verslaving is een ziekte waar iemand vrij weinig aan kan doen.

Ik weet dat dit voor veel mensen raar klinkt, maar het is echt waar. De hersenen van een verslaafde zijn aangetast en hebben niet meer het vermogen om de juiste keuzes te maken.

Wil je hier meer over weten of iemand redden van zijn of haar verslaving? Laat mij je dan helpen. Je kunt mij telefonisch of via WhatsApp bereiken op: 06-27052570

spot_img
RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Het logo van Verslavingshulp Nederland is een Feniks. Dit komt omdat je met onze hulp van je verslaving af kunt komen en je herboren voelt.

Recent Comments