Natuurlijk wil je weten of je kind drugs gebruikt. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit kunt controleren, zodat je het snel doorhebt.
Ik spreek vaak ouders van kinderen die verslaafd zijn, en keer op keer stellen ze me dezelfde vraag: ‘Ben ik een slechte ouder?
Het bijzondere is dat het antwoord enigszins tweezijdig is. Ik merk vaak dat juist goede ouders moeite hebben met het stellen van grenzen tijdens de jeugd.
Veel ouders willen hip zijn en vermijden om te veel te zeuren op hun kind, maar daar gaat het vaak mis. Kinderen hebben regels nodig, en het is belangrijk dat ze zich daaraan houden.
Er zijn een aantal klassieke fouten die ouders maken in de opvoeding. Zo kun je bijvoorbeeld niet verwachten dat alles goed gaat als je een tiener nachtenlang bij vrienden laat slapen zonder duidelijke afspraken.
Kinderen zoeken grenzen op, en alcohol en drugs horen daar vaak bij. Daarom is het cruciaal om met je kind in gesprek te blijven en duidelijke grenzen te stellen.
Heb je een kind die verslaafd is? Bel of whatsapp mij dan voor hulp: 06-27052570
12 manieren om je kind te betrappen op drugsgebruik
Hieronder vind je een overzicht van symptomen die erop kunnen wijzen dat je kind mogelijk drugs gebruikt:
- Altijd moe
- Geïrriteerd
- Uitbarstingen
- Vermageren
- Vaak ziek
- Liegen over geld
- Overmatig zweten
- Verkeerde vrienden
- Bezoeker van techno / housefeesten of festivals
- Te laat thuiskomen (06:00 / 07:00 uur)
- Veel in de badkamer
- De oplossing om er snel achter te komen incl. bewijs
Hieronder geef ik uitleg over alle bovengenoemde punten.
1. Waarom zijn sommige tieners altijd moe?
Er zijn enkele soorten drugs die ervoor zorgen dat iemand vaak slaperig of loom overkomt. Voorbeelden hiervan zijn wiet, hasj en andere verdovende middelen.
Daarentegen hebben stimulerende middelen zoals ghb, cocaïne en 3-MMC drug juist een oppeppend effect.
Het lichaam krijgt door deze middelen een flinke klap te verduren, waardoor ze achteraf moeten herstellen. Vaak willen ze dat de kamer zo donker mogelijk is, en slapen ze gemakkelijk 12 tot 14 uur aan één stuk door.
2. Let op onlogische irritaties
Als je kind vaak geïrriteerd is, kan dit een teken van drugsgebruik zijn. Ik herinner me nog uit mijn eigen tienerjaren, toen ik gebruikte, dat mijn moeder vrijwel niets tegen me kon zeggen zonder een geïrriteerde reactie te krijgen.
Ik zag alles als een persoonlijke aanval, wat de situatie thuis vaak erg ingewikkeld maakte. In werkelijkheid was mijn lichaam volledig uitgeput, en mentaal voelde ik me vaak somber en depressief.
Als ouder is het belangrijk om alert te zijn op dergelijke signalen. Zo kun je je kind op tijd de hulp bieden die het nodig heeft. Twijfel je of je kind gebruikt? Spreek het dan direct aan en ga het gesprek open en zonder oordeel aan.
Aan de reactie van je kind kun je vaak meteen zien of er iets aan de hand is. Als ze boos worden en direct weggaan, kan dat een teken zijn dat er meer speelt.
Een tiener die niet gebruikt zal eerder verbaasd reageren en openstaan voor een gesprek.
3. Heftige uitbarstingen
Natuurlijk kunnen tieners soms emotioneel of boos reageren, maar niet zo intens of extreem. Als je merkt dat je kind zichzelf echt niet onder controle heeft, kan dit een teken zijn van drugsgebruik.
Het gaat vaak om uitbarstingen over dingen die eigenlijk helemaal niet zo ernstig zijn. Je hoort ze dan vloeken en tieren alsof er iets verschrikkelijks is gebeurd.
Dit kan echt een rode vlag zijn voor mogelijk drugsgebruik onder jongeren.
4. Waarom is mijn kind zoveel afgevallen?
Een veelvoorkomend symptoom van drugsgebruik is plotseling en drastisch gewichtsverlies. In mijn jeugd was ik zelf ook zo mager dat ik letterlijk een botje met een velletje eromheen leek.
Wat mij in de praktijk opvalt, is dat het gezicht bij drugsgebruikers vaak opgeblazen lijkt.
Donkere kringen onder de ogen, dikkere wangen, en tegelijkertijd een mager lichaam kunnen duidelijke aanwijzingen zijn van drugsgebruik.
5. Mijn kind is een paar keer per week ziek
Als je kind regelmatig ziek is, is dat vaak een teken dat er iets aan de hand is. Natuurlijk kan je zoon of dochter af en toe ziek zijn, maar niet week na week.
Dit kan wijzen op onderliggende problemen, zoals stress, verslaving, of andere gezondheidskwesties.
Vooral alcohol heeft een vernietigend effect op het lichaam en zorgt ervoor dat het vaak extra rust nodig heeft.
Let erop of je kind regelmatig ziek is op zondag, maandag of dinsdag. Dit kan een aanwijzing zijn dat er meer speelt en is zeker geen goed teken.
6. Liegen over geld
Als je kind regelmatig liegt over geld of over waar het is geweest, is het belangrijk om alert te zijn. Drugsgebruik kan namelijk behoorlijk duur zijn, en constante geldproblemen kunnen een duidelijke rode vlag zijn.
Ook al zijn ze misschien niet eerlijk over hun financiële situatie of waar ze naartoe gaan, betekent dit niet dat je als ouder niet het recht hebt om dit te controleren.
Het kan verstandig zijn om af en toe een steekproef te doen.
Bij een vermoeden van drugsverslaving is het belangrijk om altijd het geld in de gaten te houden.
Als je merkt dat er wekelijks bedragen tussen de €50 en €200 verdwijnen zonder dat er duidelijke aankopen tegenover staan, kan dit een teken zijn van een serieus probleem.
7. Veel te veel zweten
Een opvallend kenmerk van drugsgebruik is overmatig zweten. Terwijl anderen het koud hebben, kan een gebruiker vaak zichtbaar transpireren, met zweet dat op het voorhoofd staat.
Kijk af en toe in de kamer van je kind en let op hun voorhoofd. Als je merkt dat er een dikke laag zweet staat terwijl je kind niet ziek is, kan dit opnieuw een duidelijke rode vlag bij verslaving zijn.
8. Verkeerde vriendengroep
Als je merkt dat je kind omgaat met mensen die een negatieve invloed lijken te hebben, is het belangrijk om alert te zijn.
Vaak zoeken mensen gezelschap dat aansluit bij hoe ze zichzelf op dat moment zien of voelen. Dit kan een aanwijzing zijn dat er iets speelt.
Wees voorzichtig met het geloven van uitspraken zoals ‘ik ben anders dan mijn vrienden.’ In de praktijk sluit iemand zich meestal aan bij een groep waarin ze zich herkennen.
Een heilig engeltje maakt doorgaans geen deel uit van een groep met een negatieve invloed. Dit is een realiteit om rekening mee te houden.
Als je merkt dat je kind omgaat met de verkeerde mensen, is het belangrijk om in te grijpen. Vergeet niet dat je als ouder de verantwoordelijkheid en het recht hebt om grenzen te stellen, vooral zolang je kind bij jou in huis woont.
Als je kind blijft weigeren om naar je te luisteren en zich blijft gedragen op een manier die niet acceptabel is, kan het soms beter zijn om los te laten.
Overweeg om ze zelfstandig te laten wonen, zodat ze zelf ervaren hoe het is om verantwoordelijk te zijn en te leren omgaan met de realiteit van het volwassen leven.
Wanneer ze opeens zelf hard moeten werken om hun kamer te kunnen betalen, zullen ze vaak tot inzicht komen.
Het is niet ongebruikelijk dat ze eerst een paar maanden feesten en grenzen opzoeken, maar uiteindelijk keren ze vaak terug met hun staart tussen de benen!
Wat je wilt voorkomen is dat ze gaan comazuipen of dat jij een leven met een blower in huis krijgt. Je zult op een bepaald punt echt een beslissing moeten nemen!
Stel grenzen als ouder
Als ouder is het cruciaal om sterk genoeg te zijn om duidelijke grenzen te stellen. Je helpt je kind niet door hun verslaving te financieren of de ruimte te geven om ermee door te gaan. Grenzen stellen is een vorm van liefde en bescherming.
Als je echt je kind wilt helpen, moet je sterk en vastberaden zijn. Dit betekent dat je duidelijke regels stelt waaraan hij of zij zich moet houden.
Worden deze regels niet nageleefd? Dan is het belangrijk om hulp in te schakelen of je kind zelfstandig te laten wonen, zodat ze leren verantwoordelijkheid te nemen.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij de huur, boodschappen of elektriciteitsrekening voor je kind blijft betalen.
Als ze op zichzelf gaan wonen, moeten ze ervaren wat het echt betekent om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te dragen.
Alle ouders die wij hebben geholpen om deze stap te zetten, zijn uiteindelijk dolblij met hun keuze. In eerste instantie vrezen ze vaak dat de situatie alleen maar erger zal worden, maar binnen drie maanden zien ze al duidelijke positieve resultaten.
9. Gaat je kind naar techno of hardcore feesten?
Als je kind regelmatig naar techno- of housefeesten gaat, kan dit een reden zijn om alert te zijn. Hoewel niet iedereen op zulke feesten drugs gebruikt, komt het wel veel voor. Het kan lastig zijn om daar iemand te vinden die volledig nuchter is.
Tegenwoordig drinken tieners minder alcohol, omdat het vaak onbetaalbaar is. In plaats daarvan kiezen sommigen ervoor om een paar pillen mee te nemen en de hele avond water te drinken. Dit kost hen misschien slechts 20 euro in totaal.
Een duidelijke aanwijzing kan zijn als je kind regelmatig naar afterparty’s gaat. Dit betekent vaak dat ze na het feest nog bij vrienden blijven om ’te chillen’.
Helaas is het op zulke momenten niet ongebruikelijk dat er drugs worden gebruikt.
Als je je kind wilt confronteren, is het slim om dit vroeg in de ochtend te doen. Zet je wekker om 05:00 uur en zorg dat je tussen 06:00 en 06:30 face-to-face met ze staat.
Op dat moment is de kans groot dat je hun echte toestand kunt waarnemen. Op dit tijdstip kun je vaak direct zien hoe het ervoor staat.
Let op tekenen zoals zweet op het voorhoofd, wijde pupillen en een lijkbleke huid. Dit is het perfecte moment om ze mee naar huis te nemen en een serieus gesprek aan te gaan.
Word niet boos op ze, maar geef ze eerst de tijd om bij te komen. Bied ze iets gezonds te drinken aan en wees extra lief voor ze. Voor je kind kan het als een echte ‘bad trip’ voelen als je onverwacht voor ze staat op zo’n moment.
10. Thuiskomen na 07:00 uur
Bijna alle jongeren proberen hun ouders wijs te maken dat ze op de eerste trein moesten wachten. De standaard smoes is vaak dat ze een uur op het station hebben doorgebracht.
De reden dat ze pas na dit tijdstip thuis willen komen, is omdat de designer drugs dan meestal is uitgewerkt. Vanaf ongeveer 07:00 tot 08:00 zijn hun ogen en gedrag weer normaal, waardoor ze denken dat ze niets meer kunnen verraden.
Als je kind met deze smoes thuiskomt, is dat een reden om je zorgen te maken en verder onderzoek te doen. Een normale tijd om thuis te komen na een feest is meestal tussen 03:00 en 04:00 uur.
11. Urenlang in de badkamer
Als je kind plotseling veel tijd in de badkamer doorbrengt, kan dit wijzen op een mogelijke verslaving. Het komt vaak voor dat ze de kraan van het bad laten lopen en doen alsof ze aan het ontspannen zijn, terwijl er meer aan de hand is.
Wat ze in werkelijkheid doen, is vaak drugs gebruiken. Als je een patroon opmerkt van extreem lang en frequent badkamergebruik, is het tijd om vragen te stellen en het gesprek aan te gaan.
12. De oplossing om zekerheid te krijgen
Als je de hierboven genoemde punten hebt gelezen en je kind herkent in een of meerdere van deze patronen, is het verstandig om een drugstest aan te schaffen om duidelijkheid te krijgen.
Een drugstest is een eenvoudig hulpmiddel met een zacht staafje dat je door de mond van je kind haalt. Een drugstest kopen geeft je voor eens en altijd duidelijkheid!
Hoe kom ik erachter of mijn kind drugs gebruikt?
Drugstesten geven direct aan of iemand drugs heeft gebruikt en om welke soort het gaat. Als je kind positief test, is het belangrijk om meteen professionele hulp in te schakelen.
Heb je mijn hulp nodig of heb je vragen? Bel of whatsapp: 06-27052570